Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Українці – перші серед заробітчан у Чехії: кому платять 90 тисяч і як працевлаштуватися

Для легального працевлаштування в Чехії потрібні приблизно ті ж самі документи, які вимагають і інші країни ЄС.

Фото EADaily.

Українці – перші серед заробітчан у Чехії: кому платять 90 тисяч і як працевлаштуватися

На початку 2020 року в Чеському статистичному управлінні з міжнародної міграції заявляли, що кожен 5-й іноземний працівник у їхній країні – українець

Минулого року ця країна видала нашим громадянам 150 тисяч запрошень на роботу.

Чим же українців приваблює ця невелика європейська країна, і які є підводні камені роботи в Чехії – пише Обозреватель.

Чому українцям цікава Чехія?

Чехія перебуває на другому місці в Європі за обсягами легального працевлаштування українців (зрозуміло, після Польщі). Працювати там можуть як кваліфіковані фахівці з дипломами, так і сезонні працівники без кваліфікації.

Якщо порівнювати з країнами західної Європи, наприклад, із Німеччиною, Чехія має простіші умови працевлаштування для іноземних працівників. Водночас, рівень оплати праці там вищий, ніж в Україні і навіть на 10-15% вищий, ніж у Польщі.

«У Чехії українців приваблює, насамперед, зарплата, – стверджує президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник. – Основне завдання для більшості українських трудових мігрантів, все ж, не шукати нову батьківщину, а шукати можливість заробити якомога більше грошей за обмежений період часу. І Чехія таку можливість дає».

Головна складність для українців – це те, що Чехія дуже невелика країна. Її населення – близько 8 млн осіб. Відповідно, вона може прийняти тільки обмежене число іноземних працівників. А охочих працювати в Чехії – багато. Цим часто користуються шахраї: беруть гроші за виготовлення віз і запрошень на роботу, але умови договору не виконують.

Що потрібно для працевлаштування в Чехії?

Для легального працевлаштування в Чехії потрібні приблизно ті ж самі документи, які вимагають і інші країни ЄС:

  • запрошення від закордонного роботодавця;
  • робоча віза;
  • документи про освіту (якщо ви претендуєте на роботу за фахом).

В окремих випадках потрібно надати свідоцтво про шлюб або розлучення.

Знання мови для працевлаштування не потрібно. Але воно, без сумніву, буде плюсом, адже допоможе вам впевненіше почуватися в країні.

Які вакансії пропонують?

Згідно з даними кадрового порталу work.ua, найбільший попит у Чехії мають електрики, зварювальники та водії. Але беруть на ці посади не всіх.

Щоб влаштуватися, наприклад, зварювальником, необхідні:

  • віза або паспорт ЄС;
  • вік: від 22 до 60 років;
  • досвід роботи від 3-х років;
  • робота напівавтоматичним зварюванням (досвід від двох років);
  • обов'язкова наявність атестації (сертифікат або диплом зварювальника).

Водночас, Воскобойник зазначає, що Чехія більше націлена зовсім не на кваліфікованих співробітників. Серед іноземців чеські роботодавці найчастіше шукають тимчасових різноробочих. Українців без спеціальної кваліфікації беруть в основному автомобільні заводи, яких у цій країні немало.

Які зарплати?

Щощо співробітників із кваліфікацією, то зарплати у них набагато вищі за українські. Наприклад, зварювальнику готові заплатити від 80 до 90 тис. грн, електрику – 75-85 тис. грн, водій категорії СЕ може заробити до 73 тис. грн.

Якщо ж говорити про співробітників без кваліфікації, їхні зарплати не такі хороші. «Якщо ми говоримо про автозаводи, то за день людина може отримувати приблизно 1 000 на наші гроші, – розповідає Воскобойник. – Якщо така людина відпрацювала 6 днів на тиждень, 24-25 робочих днів на місяць, вона може отримати 24-25 тис. грн (приблизно $ 900. – Ред.)».

Водночас, варто розуміти, що робочий день на заводах – це не звичні 8 годин. Персонал може працювати 10-12 годин на добу. Це фізично нелегко.

Які ризики працевлаштування в Чехії?

Головна складність для українців – це те, що Чехія дуже невелика країна. Її населення – близько 8 млн осіб. Відповідно, вона може прийняти тільки обмежене число іноземних працівників. А охочих працювати в Чехії – багато. Цим часто користуються шахраї: беруть гроші за виготовлення віз і запрошень на роботу, але умови договору не виконують.

«Буває, людей відправляють працювати на підставі біометричних паспортів, або ж беруть передоплату за виготовлення візових документів і не роблять їх, або після приїзду не знаходиться робота. Тому не треба платити за працевлаштування і підготовку документів посередникам. Так ви ризикуєте залишитися без грошей, документів і роботи», – говорить Воскобойник.

Співпраця з сумнівними посередниками може призвести і до подальшої заборони на в'їзд, говорить глава комітету з міграційного права Асоціації правників України, голова ГО «Союз експертів по боротьбі з корупцією» Сергій Ніжинський: «Громадяни, які зазначають відверто неправдиву інформації про себе або про мету поїздки, а також ті, хто покладається на послуги сумнівних фірм, готують підроблені документи, можуть отримати штраф або заборону в'їзду в ЄС на 5 років».

Які найчастіші порушення українських трудових мігрантів?

Найголовніше порушення, якого припускаються українці в Чехії, та й будь-якій іншій країні Європи, – нелегальне працевлаштування. Через це українці ризикують своїм здоров'ям і можуть залишитися без зароблених грошей, попереджає Воскобойник: «Якщо ви працюєте без документів – це загроза вашому життю і здоров'ю. Роботодавець, у якого працює нелегал, не піклуватиметься про його зарплату, належні умови праці чи безпеки на робочому місці».

Читайте також: Продукти в Україні дорожчі, ніж у Польщі: на чому найбільше переплачуємо

Також серед порушень – перебування на території країни довше, ніж це визначено правилами. Наприклад, у Чехії, як у країні ЄС, українці можуть бути не більш як 90 днів протягом пів року. Якщо цю норму порушено, в паспорті людини поставлять відповідний штамп. Коли ж людина затрималася в країні на місяць довше, ніж дозволено, то наступного разу їй можуть заборонити в'їзд, - розповідає Ніжинський.

«Якщо людину виявили на території країни ЄС з порушеним терміном перебування, як правило, їй дається можливість покинути країну самостійно протягом 1-2 тижнів, а під час перетину кордону він заноситься до відповідних списків, наслідком чого може бути відмова у в'їзді. Якщо людина порушила термін перебування, була виявлена й затримана на території ЄС відповідними службами (залежно від обставин затримання), може бути застосована депортація без можливості відвідування країн ЄС на 10 років», – пояснив він.

Як стверджує Ніжинський, ризики недопуску в країну також існують у разі, якщо громадянин під час попередньої поїздки здійснив адміністративне правопорушення: не заплатив штраф, наприклад, за проїзд без квитка, не заплатив за готель або інші надані послуги.

Загалом, умови працевлаштування в Чехії для українців не складні, а зарплати часом у рази вищі, ніж на батьківщині. Але варто розуміти, що Чехія – невелика країна. Роботи там не так багато. Тому на шляху українських трудових мігрантів і виникає чимало шахраїв, які користуючись попитом і невеликою легальною пропозицією, «витягають» із наших громадян якнайбільше грошей. Тому, як і за будь-якого працевлаштування за кордоном, тут потрібно бути гранично обережним.

Джерело: Обозреватель
Telegram Channel