Через домашню їжу двоє волинян захворіли ботулізмом - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 27.05 € 31.85
Через домашню їжу двоє волинян захворіли ботулізмом

Якщо сумніваєтеся в якості продукції - краще не їжте.

Фото зі сайту: Українська правда. Життя.

Через домашню їжу двоє волинян захворіли ботулізмом

Обидва випадки пов’язані із вживанням м’ясних консервів домашнього виготовлення (паштету, тушонки)

В області продовжують реєструватись випадки  захворювань на ботулізм.  Протягом  останніх двох місяців іще двоє волинян захворіли на цю недугу. Одна – мешканка міста Луцька, другий —  житель Ратнівщини. Обидва випадки пов’язані із вживанням  м’ясних консервів домашнього виготовлення (паштету, тушонки). Захворювання супроводжувалось головним болем, нудотою, блювотою, погіршенням зору. Лучанку після проведеного лікування виписано додому, другий потерпілий  ще перебуває на стаціонарному лікуванні.  Разом із захворілими  небезпечні продукти вживали інші члени родини, однак клінічних проявів ботулізму більше ні в кого не виявлено.

Всього з початку року зареєстровано чотири випадки ботулізму серед волинян (Маневицький, Ковельський, Ратнівський райони та м.Луцьк). Всі дорослі, летальних випадків не було.

За п’ять місяців 2021 року в Україні зареєстровано 41 випадок ботулізму, унаслідок яких захворіли 43 людини, з них одна дитина. Шість випадків стали летальними.

Одна – мешканка міста Луцька, другий —  житель Ратнівщини.

Здебільшого причиною отруєнь стало вживання в’яленої/соленої/сушеної прісноводної риби домашнього приготування або невідомого походження, яку придбали на стихійних ринках (16 випадків) та м’ясних консервів домашнього приготування (15 випадків).

Інші випадки захворювання на ботулізм були пов’язані з вживанням:
▪ інших кулінарних виробів із м’яса (у 3 людей, які захворіли);
▪ овочевих та грибних консервів (у 4 людей, які захворіли);
▪ рибних консервів чи морської соленої/копченої риби (у 5 людей, які захворіли).

🔴 Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини.

 

 Читайте також«Він — ​«шиз»! Про всяк випадок тримайся подалі…»

Попередження та лікування ботулізму залежить від ранньої діагностики, правильного лікування та у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину.

Щоби вберегтися від ботулізму уникайте споживання:
✔ в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
✔ м’ясних та грибних консервів;
✔ консервів домашнього виробництва;
✔ якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
✔ якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Джерело: Волинський обласний лабораторний центр МОЗ