Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
 «Газета Волинь» допомагає аргентинцям з українським корінням знайти свою родину

Люди - це те, що об'єднує зовсім різні країни.

Фото із сайту freepik.com.

«Газета Волинь» допомагає аргентинцям з українським корінням знайти свою родину

  На початку червня в «Газеті Волинь» та на її сайті була вміщена інформація про те, що український аргентинець Маріо Поліщук хоче відвідати батьківщину своїх пращурів, зокрема, Волинь.  А можливо, навіть повернутися назавжди в Україну.

Отож, Марія Петрівна, незважаючи на свої вісімдесят років, має хорошу пам’ять, знає, де жили «Поліщуки з Хорохорина», де могили їхніх предків. Її мама – Мокреня – приходилася рідною сестрою Михайла Поліщука, діда Маріо.

Ми повідомили наявні дані про діда Маріо - Михайла Харлампійовича:   1887 року народження, уродженець села Хорохорин  Луцького району, який разом з дружиною Марією Василівною і чотирма дітьми відбув в Аргентину в минулому столітті. І  попросили наших читачів допомогти розшукати на Волині його родичів. Реакція не забарилася.

Спочатку зателефонувала Людмила Петручик з Торчина й розповіла, що в їхньому селищі є стовідсоткова (!) родина Маріо Поліщука. І найкраще про неї – тих, хто живе і кого вже немає, може розповісти «тьотя Маруся». Вона – Марія Петрівна Міщук.

А вже наступного дня в телефонній розмові з її невісткою Наталією Міщук, дізнаюся, що  її свекруха - давня і постійна прихильниця газети «Волинь». Вона й прочитала  про свого далекого аргентинського родича.

   Отож, Марія Петрівна, незважаючи на свої вісімдесят років, має хорошу пам’ять, знає, де жили «Поліщуки з Хорохорина», де могили їхніх предків. Її мама – Мокреня – приходилася рідною сестрою Михайла Поліщука, діда Маріо. Свого часу цю сестру навіть хотіли загітувати теж в Аргентину, та, видно, щось завадило. Має  Марія Петрівна відомості  й про інших братів і сестер, багато фотографій. І мовила, що радо поспілкувалася б із заокеанським родичем.

Через добру знайому з Івано – Франківська пані Ольгу, яка є посередником у цій справі й часто виходить на зв»язок з аргентинськими Поліщуками, передала всю інформацію. Вони щиро дякували й сказали, що збираються в Україну й на Волинь. Раніше називали лише Луцьк, який мають відвідати, тепер додали вже й Торчин.

Читайте також: Бразилійка шукає родичів на Волині

Ми ж, у свою чергу, щиро дякуємо нашим землякам за небайдужість і щирість у спілкуванні. Пообіцяла до них завітати, сподіваючись, що тем для матеріалів у таких  відкритих, доброзичливих людей, гарних господарів знайдеться чимало.

Алла Лісова

Telegram Channel