Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Каналізаційну систему в туристичному Світязі цього літа не запустять

Нині об'єкт готовий на 90%.

Фото Суспільне.Волинь.

Каналізаційну систему в туристичному Світязі цього літа не запустять

Каналізацію у селі Світязь збудували майже на 90 %, але цього літа запустити в роботу її не вдасться

Про це Суспільному розповів голова Шацької громади Сергій Карпук. Тим часом місцеві домогосподарства досі послуговуються вигрібними ямами, стоки з яких потрапляють у озеро.

Реклама Google

Проєкт «Покращення екологічної ситуації у Шацькому національному природному парку шляхом каналізування населених пунктів навколо озера Світязь» мав би бути завершений наприкінці цього літа.

Як і хто будує каналізаційну систему

Зводити сучасну систему каналізування у Шацькій громаді почали ще 2019-го. Нині у селі Світязь досі будують очисні споруди.

 
 

 Їх будівництво – частина проєкту з покращення екологічної ситуації у Шацькому нацпарку, який реалізовують за гроші Євросоюзу. «У рамках цього проєкту збудовані очисні споруди селища Шацьк, очисні споруди селища Пульмо і Світязь», – розповідає керівник фірми підрядника Віталій Яльницький.

«На початку сезону озерну воду можна пити», – каже Марія Христецька. Після двох туристичних місяців і активного зливу стічних вод якість води змінюється, але до наступного літа Світязь встигає відновитися.

Блок біологічної очистки очисних споруд Світязя розрахований на 900 метрів кубічних стоків. Нині об'єкт готовий на 90%. «Залишилося поставити саме обладнання, аератори і запустити пускову наладку», – каже підрядник. До кінця місяця робітники планують завершити роботи з гідроізоляції бетонного блоку.

Проєкт каналізування вартує майже 213 мільйонів гривень. 90 % грошей – допомога Європейського Союзу, 10 % - з держбюджету, ці гроші уже освоїли, – розповів голова громади Сергій Карпук.

Відсутність каналізації і екологія

Відсутність каналізування впливає на якість ґрунтових вод, каже директорка Шацького національного природного парку Марія Христецька: «У кожному подвір’ї знаходяться вигрібні ями. Зараз досить високий рівень ґрунтових вод у нашій місцевості, що стає екологічною небезпекою».

Читайте також у нас: В Чорногузці біля Луцька здихає риба.

У нацпарку розповіли: у період туристичного сезону істотно змінюється якість води в озері Світязь. «На початку сезону озерну воду можна пити», – каже Марія Христецька. Після двох туристичних місяців і активного зливу стічних вод якість води змінюється, але до наступного літа Світязь встигає відновитися.

Чому система каналізування досі не працює

У коментарі Суспільному голова громади розповів: проєкт досі не завершили через адміністративну реформу. Нині громада переукладає договори із замовником. Скільки це триватиме – невідомо.

Реклама Google

«Треба замінити Шацьку РДА, яка ліквідовується на Ковельську РДА, вона є правонаступником», – пояснює Сергій Карпук.

Таку ж причину затримки Суспільному озвучили і в ОДА. Але, зі слів заступника голови облдержадміністрації Ігоря Чуліпи, роботи з каналізування завершаться до кінця червня і вже в липні домогосподарства навколо озера зможуть під’єднуватись до новозбудованої каналізаційної мережі.

 

Telegram Channel