Курси НБУ $ 39.53 € 42.31
У ДНК людини знайшли сліди епідемії коронавірусу, що спалахнула близько 20 тисяч років тому

Предки сучасних жителів Східної Азії зазнали впливу коронавірусів вже близько 25000 років тому.

Фото pixabay.com.

У ДНК людини знайшли сліди епідемії коронавірусу, що спалахнула близько 20 тисяч років тому

Дослідження австралійських біологів виявило докази генетичної адаптації до сімейства коронавірусів в 42 генах в сучасних популяціях в цих регіонах

Коронавірус міг бушувати в Східній Азії більш ніж 20000 років тому, залишаючи сліди в ДНК людей в сучасному Китаї, Японії та В'єтнамі.

Про це повідомляє видання Techno.NV, передає сайт газети «День».

Команда застосувала новітні комп’ютерні методи аналізу до геномам більше 2500 людей з 26 популяцій по всьому світу. Вчені виявили ознаки адаптації в 42 різних генах людини, що кодують VIP.

«Пандемія COVID-19, викликана коронавірусом SARS-CoV-2, відповідає за більш ніж 3,8 млн смертей і мільярди доларів економічних втрат у всьому світі. Сімейство коронавірусів також включає пов’язані віруси MERS і SARS, обидва з яких викликали значні смертельні спалахи за останні 20 років. Наші результати показують, як пошук генетичних слідів історичних вірусних спалахів може допомогти нам лікувати спалахи в майбутньому», — розповів автор нової роботи доктор Ясін Суілмі з Австралійського національного університету.

«Нашій команді було цікаво дізнатися, чи залишили історичні зустрічі з давніми коронавірусами будь-який слід в сьогоднішніх популяціях людей. Крім виявлення історичних спалахів коронавірусу, ця інформація може дати нове розуміння генетичної основи коронавірусної інфекції і того, як ці віруси викликають захворювання у сучасної людини », — зазначив Рей Тоблер, науковий співробітник Австралійського національного університету.

Віруси — прості істоти, але їх проста біологічна структура означає, що вони не можуть відтворюватися незалежно. Замість цього вони повинні вторгатися в клітини інших організмів і захоплювати їх молекулярні механізми. Це включає приєднання і взаємодію зі специфічними білками, які називаються вірусними взаємодіючими білками (VIP).

Команда застосувала новітні комп’ютерні методи аналізу до геномам більше 2500 людей з 26 популяцій по всьому світу. Вчені виявили ознаки адаптації в 42 різних генах людини, що кодують VIP.

Ці VIP-сигнали були присутні тільки в п’яти популяціях, всі вони зі Східної Азії - вірогідною прабатьківщини сімейства коронавірусів. Це говорить про те, що предки сучасних жителів Східної Азії зазнали впливу коронавірусів вже близько 25000 років тому.

Реклама Google

Подальше тестування показало, що 42 VIP в першу чергу експресуються в легенях, тканинах, найбільш схильних до симптомів COVID-19. Вчені також підтвердили, що ці VIP безпосередньо взаємодіють з вірусом SARS-CoV-2, відповідальним за поточну пандемію.

Читайте також: Коронавірус: в Україні 285 нових заражень, на Волині - 7

Інші незалежні дослідження також показали, що мутації в генах VIP можуть впливати на тяжкість симптомів COVID-19. Крім того, кілька генів VIP або в даний час використовуються в якості мішеней для лікування COVID-19, або проходять з цією метою клінічні випробування.

Telegram Channel