Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Упівка з Волині відзначила 95-ліття

З роси і води, Маріє Миколаївно!

фото зі сайту Боратинської громади.

Упівка з Волині відзначила 95-ліття

12 липня жителька села Рованці Марія Миколаївна Семенюк відзначила свій 95-річний ювілей. Життєвий шлях пані Марії видався нелегким та тернистим, адже жінка була активною учасницею українського національно-визвольного руху 40-х років XX століття

Марія Миколаївна Семенюк (у дівоцтві Шевчук) народилася 12 липня 1926 року у сім’ї заможного селянина у селі Іванчиці Луцького району. Була найстаршою з п’яти дітей у дружній сім’ї. Навчалась у сільській школі, потім – у Луцькій гімназії. Про це розповідають на сайті Боратинської громади.

 

 У юному віці Марія долучилася до лав упівців - як зв’язкова повстанців отримувала і передавала грипси. Дівчині нескладно було виконувати роль підпільниці-листоноші, так як вона на той час була доволі грамотна, адже працювала фінагентом.

У квітні 1945 року 18- річну Марію заарештували за зв’язки з УПА і засудили за статтею 54-1а Кримінального кодексу УРСР.

У квітні 1945 року 18- річну Марію заарештували за зв’язки з УПА і засудили за статтею 54-1а Кримінального кодексу УРСР. Потім вивезли у Кустанайський край всю сім’ю Шевчуків: матір з чотирма дітьми і батька-фронтовика.

Важко уявити, як ця тендітна жінка могла працювати на лісоповалі у Сибіру. У 1951 році Марію перевели у Воркуту, на крайню північ, 150 км за полярним колом, де морози доходили до 50 градусів, а зима тривала 8 місяців. У Воркуті Марія познайомилась з вихідцем з Волині Олександром Семенюком, з яким одружились. Згодом у Семенюків народилися дві доньки: Ольга і Галина.

 

 У 1993 році Марію Миколаївну реабілітували. Лише у 2000 році з Воркути разом із сім’єю вона повернулася на Волинь, у село Рованці, де проживає і нині.

Вітаємо Марію Миколаївну зі славним ювілеєм! Зичимо міцного здоров’я, довгих літ у мирі та щасті, нехай життя завжди наповнюється радістю від усвідомлення того, скільки важливих справ було зроблено за всі ці роки. Хай здоровими і щасливими зростають Ваші діти, онуки та правнуки. Хай у Вашій родині панує злагода і спокій, а оселя повниться достатком! Многая літа!

Джерело: За матеріалами, зібраними юними краєзнавцями загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеня с. Рованці, гуртківцями Волинського центру національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства учнівської молоді
Telegram Channel