Курси НБУ $ 41.60 € 47.19
Що таке риба голець і чим вона корисна

Він має всі переваги червоних порід, вирізняється поживністю, смаком і дуже корисним складом.

Фото seadora.com.ua.

Що таке риба голець і чим вона корисна

Смачна та корисна риба, яку до того ще й не треба чистити — це справді ідеально! Саме такою є голець — прісноводний родич лососевих

Він має всі переваги червоних порід, вирізняється поживністю, смаком і дуже корисним складом, а також є відмінним інгредієнтом будь-яких страв.

Риба голець: особливості та різновиди

Голець належить до червоної лопатоперої риби, що водиться в прісних водоймах Північної півкулі: в Арктиці, Скандинавії, у Сибіру, на Камчатці та Алясці. Усі представники цього підвиду позбавлені луски. Саме тому підготовлювати, готувати та їсти їх дуже легко. І після запікання або смаження шкірка завжди виходить смачною й хрусткою.

Реклама Google

Тіло риби сріблястого, золотистого або коричневого кольору з темною спиною, боки покриті досить великими світлими плямами. Її цікавою властивістю є й те, що вона здатна мімікрувати: змінювати своє забарвлення залежно від середовища і віку.

Це досить великий прохідний лососевий вид риби. Його довжина доходить до 88 см, а вага становить 15-16 кг. Та в продаж надходять рибини невеликих розмірів, що є більш зручними для використання.

За ареалом проживання виділяють такі різновиди гольця:

  • струмковий;

  • озерний;

  • озерно-річковий.

Серед цих категорій найбільше виділяються чотири сорти.

Арктичний голець один із найбільших. Частину життя перебуває в морі, а під час нересту мігрує в річки Норвегії, Ісландії та інших скандинавських країн. Ці хижаки харчуються дрібними видами риб або мальками, також їдять рослини, личинки комах. Цей представник лососевих є рідкісним видом і занесений до Червоної книги.

Камчатський підвид — теж велика промислова риба масою до 10-11 кг. Мешкає в берегів Охотського й Берингового морів. Її забарвлення темне, боки коричневі, лише черевце сріблясте.

Боганідский сорт визнаний найкориснішим з усіх завдяки максимальному вмісту кислот омега-3. Мешкає він в арктичних озерах, а під час нересту з’являється в річках. Чисельність цього підвиду невисока, тому зустріти його вдається нечасто.

Вусатий або звичайний голець живе здебільшого на дні невеликих річок. Рідко досягає довжини понад 18 см. Має золотисто-жовте забарвлення. Характерна особливість — потрійні вусики.

 

 

Користь та склад риби

Голець дуже смачний і поживний. Філе має насичений червоно-помаранчевий колір, приємний смак і яскравий аромат. За смаком воно нагадує форель. На 100 грамів приходиться 19,09 г білків. М’ясо не сухе, та жиру в ньому трохи менше, ніж у лосося, 5,86 г. Тому вкрай важливо не перетримувати його в духовці, щоби не пересушувати.

Користь арктичного гольця та інших сортів визначається його цінним складом. Найважливіші мінерали, що містяться в ньому — це кальцій і фосфор, що беруть участь у побудові кісткової системи людини. Чимало й магнію, який відповідає за захист клітин від вільних радикалів. Та головним є надвисокий вміст омега-3 жирів, що підвищують захисні сили організму, оздоровлюють серце, судини та мозок. Також важливим є вітамін E – справжня запорука подовження молодості. Усі речовини дуже легко засвоюються. Калорійність продукту середня — 135 ккал. Завдяки цьому та хорошій енергетичній цінності він чудово підходить для здорового харчування.

Приготування гольця не складне. Найкращі страви виходять, якщо його смажити або запікати в духовці. Лише треба знайти правильне поєднання приправ. Під час температурної обробки він майже не зменшується в розмірах. Водночас усі поживні властивості чудово зберігаються. Для приготування страв використовують цілі тушки, філе та стейки. Правильно приготовлена риба стане головною стравою навіть на святковому столі Замовляйте її та інший свіжий улов в онлайн-магазині Seadora - https://seadora.com.ua/.


 

Telegram Channel