Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
З 19 людей, яких вітер відніс від берега на Світязі, лише троє мали рятувальні жилети!

Попри те, що рятувальники постійно на сторожі, з початку року на водоймах області загинуло 39 людей.

Фото Управління ДСНС України у Волинській області.

З 19 людей, яких вітер відніс від берега на Світязі, лише троє мали рятувальні жилети!

39 людей, серед яких п’ятеро дітей, потонули на Волині з початку року

Заплив на небезпечну відстань, купання у нетверезому стані – це головні причини загибелі людей. «Більшість нещасних випадків трапляються у місцях, необлаштованих для купання. Цьогоріч переважна більшість потопельників загинули саме у зонах, непристосованих для відпочинку на воді», - зазначив начальник відділу техногенної безпеки та організації профілактичної роботи Головного управління ДСНС України у Волинській області Олександр Бугайчук.

Реклама Google

 Діти відвідувати пляжі повинні виключно у супроводі дорослих. Попередньо батькам слід розповісти малюкам про правила поведінки під час відпочинку та подбати про їх засоби захисту.

Врятували 10 чоловіків, 7 жінок та 2 дітей. І уявіть, що у рятувальних жилетах на найглибшому озері країни були лише  троє людей - 1 жінка та 2 діток!

 «Важливо пам’ятати про засоби безпеки катаючись на човнах чи катамаранах, а також забути за  надувні матраци, які взагалі є досить сумнівними засобами для плавання. На воді допоможуть зберегти життя рятівні жилети, - наголошує начальник водолазно-рятувального відділення смт Шацьк групи водолазно-рятувальних робіт аварійно-рятувального загону спецпризначення ГУДСНС України Олександр Кицун. Ось, до прикладу, у суботу ми надали допомогу  19 потерпілим, які опинилися на катамаранах посеред озера Світязь. У результаті проведених робіт врятували 10 чоловіків, 7 жінок та 2 дітей. І уявіть, що у рятувальних жилетах на найглибшому озері країни були лише  троє людей - 1 жінка та 2 діток!».

Читайте також: На Волині блискавка влучила в хату і підпалила її​.

Тому кожному варто пам'ятати, що вода помилок не пробачає. Знаходячись на відпочинку, потрібно дотримуватись правил безпеки і намагатися якнайшвидше навчитися плавати.

  • купання дітей ні в якому разі не повинне проходити без догляду дорослих, котрі вміють добре плавати. Учитися плавати обов'язково потрібно під керівництвом інструктора чи батьків. Не залишайте біля води малят. Вони можуть оступитися й упасти, захлинутися водою чи потрапити в яму.
  • Навчіться «відпочивати» на воді. Для цього необхідно вміти плавати на спині. Перевернувшись на спину і підтримуючи себе на поверхні легкими рухами кінцівок, ви зможете відпочити;
  • Паніка – основна причина всякого роду лих. Не метушіться і подумайте, які предмети допоможуть вам більш упевнено триматися на воді.
  • дуже обережно плавайте на надувних виробах (матраци, автомобільні камери, іграшки). Вітром їх може віднести далеко від берега, а хвилею – захлиснути, з них може вийти повітря і вони втратять плавучість;
  • якщо у вас зводить ноги судомою, скористайтеся шпилькою чи просто вщипніть м'яз. Якщо і це не допомагає, використовуйте ще один відомий прийом: міцно візьміться за великий палець ноги і різко розпрямите її. Тепер ви можете не поспішаючи доплисти до берега;
  • не запливайте далеко, бо можна не розрахувати свої сили. Відчувши стомлення, не потрібно губитися, а прагнути якнайшвидше доплисти до берега.
  • не допускайте грубих ігор на воді; не можна непомітно підпливати під водою до тих, хто купається, хватати їх за ноги, «топити», подавати помилкові сигнали про допомогу і т.п.;
  • не заходьте у воду в нетверезому стані. Алкоголь блокує нормальну діяльність мозку;

Саме порушення цих правил залишаються основною причиною загибелі людей на водоймах.

 Відпочиваючи на воді, варто бути уважним. Побачивши, що тоне людина, необхідно одразу телефонувати за номером «101».

 ГУДСНС України у Волинській області.

 

Telegram Channel