Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Чому українці купують вітчизняну олію за рекордну ціну, а за кордоном її продають вдвічі дешевше

«В Україні нема з чого обирати...»

Фото AgroNews.

Чому українці купують вітчизняну олію за рекордну ціну, а за кордоном її продають вдвічі дешевше

В Україні рослинну олію продають по 60-70 грн за 800-900 мілілітрів

В Україні ціни на вітчизняну рослинну олію досягли рекордної позначки.

Про це йдеться в сюжеті «Сніданку з 1+1».

Однак, на полицях європейських супермаркетів українська олія коштує вдвічі дешевше.

За рік олія зросла в ціні на 89%. З початку року — на 59%, а за останній місяць на 3,8%, тобто не було жодного місяця, коли вона падала б в ціні, а у світі впала.

Економіст Олег Пендзін вважає, що ситуація з олією в Україні унікальна: якщо у всьому світі ціна впала майже на 10%, то в Україні олія тільки дорожчає.

Реклама Google

«За рік олія зросла в ціні на 89%. З початку року — на 59%, а за останній місяць на 3,8%, тобто не було жодного місяця, коли вона падала б в ціні, а у світі впала», - пояснив він.

«Споживачеві немає з чого вибирати: є дорога оливкова, а є соняшникова. А весь світ пропонує ще й інші види олій», - підкреслив експерт.

Однак, в Європу наші виробники змушені продавати олію вже за реальними цінами. «Якщо вони там поставлять ціну не 28-29 крон, а в 50 чеських крон, то вони з тим товаром залишаться. Ніхто не візьме той товар», — говорить Олег Пендзин.

Як йдеться в сюжеті, зараз прогнози для українських споживачів невтішні: якщо держава не втрутиться в ситуацію, то українцям і далі продаватимуть вітчизняну олію вдвічі дорожче, ніж іноземцям.

Читайте також: За кордоном українська олія вдвічі дешевша: скільки коштують продукти в Польщі та Чехії (Фото).

Telegram Channel