У жовтні садівники завершують збирання пізніх зимових сортів яблук. Для тих, хто ще не зробив цього, нагадаємо, що зривати плоди треба в суху погоду після того, як спаде роса...
Степан СИРОТА, агроном-садовод
У жовтні садівники завершують збирання пізніх зимових сортів яблук. Для тих, хто ще не зробив цього, нагадаємо, що зривати плоди треба в суху погоду після того, як спаде роса.
Спершу — з нижніх частин крони дерева. Плоди, призначені для тривалого зберігання, збирають тільки вручну і обов’язково з плодоніжкою. Єдина вимога — вони мають бути непошкоджені. Бажано зберегти й восковий наліт. Зняті плоди потрібно обережно опускати в тару, щоб не травмувати. В ящиках вони повинні полежати дві—три години, лише тоді можна заносити у сховище. Зазначу, що плоди зерняткових порід укладають рядами, переклавши кожен деревною стружкою (бажано з дерев листяних порід) чи папером. Зберігають у підвалах, погребах при температурі від нуля до плюс п’яти градусів і відносній вологості повітря 85—95 відсотків. Можна зберігати плоди і в щільно зав’язаних поліетиленових мішках за температури 0—5 градусів тепла. У приміщенні, де вони зберігаються, слід постійно підтримувати необхідний температурний режим і вологість. Якщо там дуже волого, то поставте відро з піском і негашеним вапном. Коли ж надто сухо — тазик чи відра з водою. Можна зберігати яблука і в бочках із сухим піском, пересипаючи ним кожен ряд. с. Липини Луцького району.