Виробники черешні втратили до 90% врожаю - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 26.53 € 31.08
Виробники черешні втратили до 90% врожаю

У зв'язку з тим, що ягода була розтріскана, був неякісний продукт.

Фото pixabay.com.

Виробники черешні втратили до 90% врожаю

Для виробників черешні Мелітопольського району цей рік був найбільш невдалим за останні 5−7 років

Виробники черешні підраховують збитки. Після затяжних дощів врожай, здебільшого, залишився на деревах у садах. Втрати склали 70-90%. Про це повідомив Геннадій Подживалов, голова правління Асоціації виробників «Мелітопольська Черешня», інформує Agravery.com з посиланням на suspilne.media. 

«Через неврожай та погану якість ягоди, цьогоріч фермери не змогли вийти на ринок під брендом «Мелітопольська черешня», котрий Асоціація виробників запатентувала у вересні 2020 року. Для виробників черешні Мелітопольського району цей рік був найбільш невдалим за останні 5−7 років. Річ у тому, що ми сподівалися, що врожай буде хорошим тому, що цвітіння було пізніше, була тепла погода. Але в період дозрівання плодів пішли масові опади», — розповідає Подживалов.

Корінь рослини — це своєрідна помпа, яка вбирає занадто багато вологи. Ягоди нею насичувалися і в цей період було прохолодно. А щойно потеплішало, ягоди почали тріскатися, втрачати товарний зовнішній вигляд і смакові якості.

За словами експерта, корінь рослини — це своєрідна помпа, яка вбирає занадто багато вологи. Ягоди нею насичувалися і в цей період було прохолодно. А щойно потеплішало, ягоди почали тріскатися, втрачати товарний зовнішній вигляд і смакові якості. Особливо висока температура спостерігалася вночі, все це викликало гниття ягід на деревах.

«Опади були протягом місяця, з паузою, перервами 3−4 дні. Випали, практично, тримісячні норми в нашому регіоні. Тому врожай ягід був великий, але ми не змогли його зібрати. У зв'язку з тим, що ягода була розтріскана, був неякісний продукт», — підкреслює виробник.

Зауважимо, що багато фермерів намагалися врятувати ягоду, обробляли препаратами, стримуючи негативні явища. Але, з огляду на те, що дощі були системними, ці препарати погано спрацювали. Втрати, в середньому, склали від 70 до 90%.

«Ми не змогли ягоду відвезти далеко, одиниці змогли її відвезти. Тому в цьому році ситуація дуже плачевна і витрати, які були пов'язані зі збором врожаю. На деревах не можна було залишати розтріскану ягоду, її потрібно було зняти тому, що це негативні наслідки для дерев», — коментує Геннадій Подживалов. Разом з тим, «Мелітопольську черешню» чекали на ринках України в усіх регіонах. І хоча логістика була налагоджена, довезти товар не вдалося.

Читайте також: В Україні впали ціни на овочі та фрукти

«Якщо ми рахуємо за нормою, то сухих речовин в ягоді має бути 15−17% то в цьому випадку було 5−7%. Ягода була перенасичена вологою. Вона була м'яка, тендітна і везти її на далекі відстані та давати їй стрес охолодженням було дуже небезпечно», — стверджує експерт. Таким чином, наразі фермери та виробники черешні думають про використання нових технологій, але поки що вони занадто дорогі.

«Ми живемо в зоні ризикованого землеробства: у нас то дощі, то град, то перепади температури. Є технологічні способи, якими можна продовжувати дозрівання або захищати ягоду від розтріскування, але це все не так вже й дешево. Не кожен фермер може це собі дозволити на сьогодні», — підсумував голова правління асоціації.