Курси НБУ $ 39.57 € 42.12
У яких районах Луцька найбільш спекотно. Карта

А у вас в мікрорайоні яка погода?

Фото ІА Волинські новини.

У яких районах Луцька найбільш спекотно. Карта

Лучанин Михайло Верпучинський проаналізував теплову карту міста, та визначив, які райони Луцька найбільше прогріваються у спеку 

Своїми спостереженнями чоловік поділився на власній фейсбук-сторінці, пише Конкурент.

Він виявив закономірність: що менше на території зелених насаджень – то більше вона потерпає від аномальної спеки. 

За допомогою онлайн-сервісу EarthExplorer Геологічної служби США, супутникових зображень Landsat та програми обробки геопросторових даних Esri ArcGIS Михайло зміг розрахувати та отримати теплову карту Луцька. У дослідженні використовував масив супутникових зображень з 21 по 29 червня 2021 року. Ця карта демонструє, які райони міста прогріваються найбільше, а які найменше. Жовтий і помаранчевий відтінок – температура поверхні від 20 до 30 градусів за Цельсієм, червоний відтінок від 30 до приблизно 40 градусів за Цельсієм.

Щільнішою є житлова забудова, що менше зелених насаджень на душу населення – то нестерпнішим є існування в місті. 

«Як бачите, найкомфортнішими в літню пору року є (не дивно) паркові зони (Центральний парк, парк 900-річчя, парк на вул. Потебні) та прибережні зони. Серед житлових районів найбільш комфортним за температурою є Омеляник, вул. Чернишевського, дачний масив на вул. Львівська, частково Вишків, ЛПЗ, просп. Відродження та вулиця Дубнівська. Найменш зручні – вул. Львівська, Вересневе, вул. Мамсурова, майже весь центральний район, вул. Рівненська, 33-й район, 40 район.

Як видно, що щільнішою є житлова забудова, що менше зелених насаджень на душу населення – то нестерпнішим є існування в місті. Чим частіше віддають перевагу каменю та бетону, ігноруючи природу – тим більше проблем здоров'ям та комфортом. Це яскраво продемонстрував нещодавній сплеск  кількості інсультів від високої температури навколишнього середовища у місті», – пише лучанин. 

 

 

 

 

Джерело: ІА Волинські новини
Telegram Channel