Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

САХАРА БУЛА СПРАВЖНІМ РАЄМ

Сучасники навряд чи повірять, що мертва пустеля Сахара, де температура сягає плюс 56 градусів за Цельсієм, колись була справжнім раєм. Що ж сталось? Географи Берлінського університету вже 25 років досліджують Сахару. Вони дійшли висновку, що раніше проблем з прісною водою в цих місцях не було. Виявлені сліди озера. Знайдені й русла рік. Колись вони несли свої води на схід, впадаючи в Ніл, пересікаючи сотні кілометрів місцевості, яка тепер стала суцільною пустелею...

Сучасники навряд чи повірять, що мертва пустеля Сахара, де температура сягає плюс 56 градусів за Цельсієм, колись була справжнім раєм. Що ж сталось?
Географи Берлінського університету вже 25 років досліджують Сахару. Вони дійшли висновку, що раніше проблем з прісною водою в цих місцях не було. Виявлені сліди озера. Знайдені й русла рік. Колись вони несли свої води на схід, впадаючи в Ніл, пересікаючи сотні кілометрів місцевості, яка тепер стала суцільною пустелею. А уздовж цих рік гуляли тоді жирафи, носороги й антилопи. На берегах було чути гомін тисяч птахів.
Звідки все це відомо? Із знаменитих наскельних фресок у горах Тассілін—Аджере (Алжир), виявлених у 1955 році. Це найголовніше й незаперечне свідчення того, що непривітна нині Сахара була колись квітучим едемом, де серед буйної рослинності заселялися не тільки екзотичні тварини, а й жили люди. Вони були пастухами й скотарями, мисливцями й рибалками, жили в селах, вирощували сорго, просо й фініки. Цікаво, що стародавні африканці проводили досить незвичні ритуали — наприклад захоронення корів. Про це розповідають наскельні малюнки Сахари, яким щонайменше 10 тисяч років.
Однак близько шести тисяч років тому клімат став змінюватися. Вчені довели, що лише за декілька століть квітучий регіон розміром з США перетворився в одне з найбільш засушливих і пустельних місць на Землі. Жителі Сахари вимушені були залишити обжиті місця. Багато хто, очевидно, мігрував у долину Нілу. Найімовірніше, що саме вони принесли з собою початок агрономічної культури і заклали фундамент могутньої цивілізації Стародавнього Єгипту. Можливо, навіть будівництво знаменитих пірамід не обійшлось без їх знань.
І все ж таки, що сталося з Сахарою? Чому з райського місця вона перетворилася у пекельний куток планети? У Потсдамському університеті досліджень кліматичних впливів розробили унікальну програму, що дає змогу відтворити на комп’ютері процес утворення пустелі. З її допомогою визначили, що в далекому минулому, в результаті впливу на Землю сил тяжіння Юпітера й Венери, наша планета відхилилась від своєї осі. Це потягнуло за собою зміну клімату, кількості опадів, що згодом призвело до появи пустелі.
Це поки що лише версія, але вона на сьогодні єдине правдоподібне пояснення причин такої глобальної зміни клімату в цьому регіоні Землі.
Леонід СТЕПАНЮК.
Telegram Channel