Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
На Горохівщині руйнується приміщення колишньої митниці (Фото)

Приміщення колишньої митниці 19-го століття.

Фото Суспільного.

На Горохівщині руйнується приміщення колишньої митниці (Фото)

У селі Журавники Горохівської територіальної громади руйнується будівля 19-го століття.

Тут було приміщення колишньої Дружкопільскої митниці, через яку колись проходили усі товари на кордоні між Російською і Австро-Угорською імперіями.

Про розповів Суспільному краєзнавець Іван Цимбалюк.

Нині, до підніжжя пагорба, де розташоване приміщення митниці, з сусідніх свинарників стікає гноївка. Щоб зайти усередину потрібно пробиратися крізь зарості кропиви та будяків. Нині приміщення не має статусу пам’ятки історії та архітектури, — каже Іван Цимбалюк.

Реклама Google

За часів Польщі тут була школа, а радянського часу – зерновий склад. 

Штат на митниці був досить великий, — розповідає краєзнавець. За часів Польщі тут була школа, а радянського часу – зерновий склад. У приміщенні є вікна у формі бійниць, щоб можна було оборонятися. Від будівлі йде підземний хід до церкви Журавників. За тими дверима також знаходиться ціла галерея приміщень, — каже Іван Цимбалюк.

Щоб пройти через ці двері треба зайти з іншого входу. Нині цей вхід у власності сільськогосподарського корпоративу «Журнавики»,— розповів колишній голова цього господарства Леонтій Лись. «Кооператив нині не працює, приміщення не використовують., а двері встановив власник свиноферми, що поруч, йому в оренду його ніхто не давав. Встановив він їх тимчасово, щоб не крали картоплі», — каже Леонтій Лись.

Читайте також: На Волині затримали і зазнімкували крадіїв лісу (Фото)

 

 

Джерело: Суспільне Волинь
Telegram Channel