Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Путіну потрібні не Крим і Донбас, а вся Україна – Порошенко звернувся до країн Заходу зі сторінок Gazeta Wyborcza

«Путінська візія України – Малоросійський федеральний округ як частина єдиного авторитарного простору».

Фото Європейська солідарність.

Путіну потрібні не Крим і Донбас, а вся Україна – Порошенко звернувся до країн Заходу зі сторінок Gazeta Wyborcza

Стаття кремлівського очільника з тезою що українці та росіяни «один народ» має єдину мету – публічно оголосити претензії Росії на територію України

Про це йдеться у публікації «Стаття Путіна не про історію. Це – політичний маніфест з погрозами сусідам» п’ятого Президента України, лідера партії «Європейська Солідарність» Петра Порошенка для Gazeta Wyborcza.

«В сухому залишку стаття формулює територіальні претензії Росії до України, і саме це в ній головне! «Наши исторические территории», «территориальные подарки», «ограбленная Россия», «живущие там близкие для нас люди», «условный характер» кордонів на пострадянському просторі – ось ключові слова цього «дослідження», коли відсіяти усю словесну полову. Путін згадує ідею свого політичного батька Собчака про повернення колишніх союзних республік до кордонів 1922 року, з якими вони увійшли до складу Союзу», – наголосив Петро Порошенко.

Реклама Google

Вони готують громадську думку і збройні сили до продовження агресії проти України.

«Ключові слова статті демонструють невизнання Росією наших кордонів, нехтування нею нормами міжнародного права. Вони готують громадську думку і збройні сили до продовження агресії проти України», – заявив Петро Порошенко.

«Не дарма ж міністр оборони Росії історичну маячню свого Верховного Головнокомандувача наказав вивчати в армії, а значить – набивати імперсько-шовіністичною половою голови російської солдатні, яка в будь-який момент має бути готова знову і знову атакувати Україну», – додав він.

П’ятий Президент України наголосив, що за останні сім років Росія анексувала Крим, спробувала захопити Донбас, більшу частину якого нам вдалося відбити назад. «Кремль планував із десяти українських регіонів утворити так звану Новоросію. І головне, чому та затія зазнала краху – мешканці цих регіонів, хоча у значній кількості і говорять російською, вважають себе українцями. І крапка», – сказав він.

Читайте також: Українці не мають проблем із власною ідентичністю – Порошенко жорстко відповів Путіну у Gazeta Wyborcza.

«Теза ж про «один народ» демонструє, що Путіну потрібні не Крим і Донбас. Він зазіхає на всю Україну, бо заперечує саме наше право на окреме існування як нації і держави. Його візія України – Малоросійський федеральний округ як частина єдиного авторитарного простору. В такому варіанті повної і беззастережної капітуляції він, можливо, й готовий підтримати нашу територіальну цілісність – так проковтнути легше, ніж частинами», – підкреслив лідер «Європейської Солідарності».

«От в чому ключові мессиджі статті. Псевдонаукові дилетантські історичні екзерсиси Путіна покликані легітимізувати імперські зазіхання в очах російської громадської думки, яка потребує реверансів напередодні осінніх виборів до Державної Думи. Очевидне також прагнення Кремля підбадьорити нечисленну п’яту колону в Україні, слідуючи ленінсько-сталінській традиції апелювати до народів через голови їхніх урядів», – резюмував він.

Telegram Channel