Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Тарифи в Україні злетять вже до опалювального сезону: хто і скільки заплатить

Чим більше зростають тарифи, тим більше накопичуються борги населення перед тепловиками.

Фото Українська Енергетика.

Тарифи в Україні злетять вже до опалювального сезону: хто і скільки заплатить

В Україні, незважаючи на рекордні ціни на газ на європейському ринку, активно заповнюються газові сховища

Процес йде активніше, ніж у минулі роки, кажуть у «Нафтогазі». Водночас уже з початку опалювального сезону тарифи почнуть різко зростати.

Про те, чого чекати українцям, читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Що подорожчає?

Вартість газу в опалювальному сезоні впливає на дві категорії споживачів. Перші – ті, хто опалює будинки або квартири безпосередньо газом. У них переважно ситуація досить зрозуміла. Ще в травні газопостачальні компанії перевели своїх споживачів за замовчуванням на річний тариф. Залежно від компанії ціна варіюється за кубометр від 7,88 грн до 13,5 грн. І вона буде незмінною.

Але серед людей, які топлять газом, є і невелика частка тих, хто міняв постачальника або тарифний план минулої осені, щоб заощадити. У них переважно поки тарифи нижчі. Але ось коли їхні річні контракти закінчаться, чи запропонують їм газ за тією самою ціною, що й іншим, або ж він буде вже дорожчий – поки під питанням. Як стверджує директор спеціальних проєктів науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, у цій ситуації немає універсально рішення, і все залежить від постачальника.

Не обрали на місцевих виборах потрібних людей, тепер це вони, місцева влада, вам «тарифний геноцид» влаштовують.

Але найбільше зростання цін на блакитне паливо стосуватиметься тієї категорії громадян, хто користується централізованим опаленням і гарячою водою. Тут ціноутворення буде формуватися на місцях. Як повідомляють в Асоціації «Укртеплокомуненерго», тарифи в цьому опалювальному сезоні можуть зрости від 15% до 70% залежно від регіону, міста або територіальної громади.

«Тарифи залежатимуть від того, наскільки добре налагоджена робота, – говорить Рябцев. – Наскільки погоджена структура ціни з місцевими органами влади. Чи є теплокомуненерго комунальним, державним або приватним підприємством».

Чому дорожчатимуть тепло і вода?

Основна причина подорожчання тепла і води – з травня цього року самі тепловики почали купувати газ у «Нафтогазу» істотно дорожче, ніж раніше. Як повідомляють в Асоціації «Укртеплокомуненерго», вже зараз у тариф може бути закладена вартість газу в 10 000 грн за тисячу кубометрів. Але ще в минулому опалювальному сезоні газ у тарифі коштував удвічі дешевше. Така ціна виникла через квотування обсягів газу, стверджують в Асоціації.

«Коригування завищених квот у міжсезоння в сторону зменшення – практично неможлива, і в разі недобору – ці обсяги на наступні періоди не переносяться. – говорить віцепрезидент Міжгалузевої асоціації «Укртеплокомуненерго» Сергій Дунайло. – А за наднормативні обсяги використаного газу протягом опалювального сезону доведеться заплатити мінімум на 50% більше, адже вартість такого газу значно вища і має постійну тенденцію змінюватися щомісяця, причому в сторону збільшення».

Друга проблема для тепловиків: тепер за газ вони розраховуються з «Нафтогазом» наперед, авансом, а ось платежі населення приймає після використання послуги. Виникає різниця, яку покривати доводиться зі своїх ресурсів, яких, за словами тепловиків, практично немає.

Чи може держава безпосередньо втрутитися і знизити ціни?

Взимку минулого року, коли ціни на газ для населення почали виходити з-під контролю, а ситуація загрожувала масовими протестами, втрутився Кабінет міністрів і зафіксував ціну для побутових споживачів на рівні 6,99 грн за кубометр до кінця опалювального сезону.

Якщо ж зараз громадянам будуть приходити космічні платіжки за опалення, уряд втручатися, ймовірно, вже не буде. Ціноутворення передали в компетенцію місцевої влади, але ресурсів, щоб вирішувати проблему, їм не дали, каже Рябцев:

«Теплоенерго не підкоряються Кабінету міністрів. На підставі чого вони можуть урізати тарифи? Тепер Кабмін скаже людям: «Не обрали на місцевих виборах потрібних людей, тепер це вони, місцева влада, вам «тарифний геноцид» влаштовують, а ми тут ні до чого».

Читайте також: В Україні основні тарифи на комуналку зростуть до 75%: в яких регіонах платитимуть найбільше.

Як знизити ціни?

Щоб ціни на опалення можна було знизити, теплокомуненерго просять Кабмін дозволити їм купувати український газ власного видобутку за ціною не більш ніж 4 000 за тисячу кубів.

«Це дозволить удвічі зменшити вартість теплової енергії і забезпечити 100% оплату ТКЕ за спожитий природний газ. ТКЕ повинні укласти прямі договори на постачання природного газу з «Укргазвидобуванням» без посередництва НАК «Нафтогаз України» і її дочірніх підприємств», – стверджує Дунайло.

Крім цього, тепловики вимагають реструктуризації заборгованостей, поставок газу без передоплати, можливості коригування тарифу у разі зміні ціни на енергоносії, а також заборони на від'єднання від енергопостачання в опалювальний сезон.

Що в підсумку?

Без втручання держави у відносини між «Нафтогазом» і тепловиками, очевидно, головною проблемою може стати далеко не зростання тарифів. Адже чим більше зростають тарифи, тим більше накопичуються борги населення перед тепловиками.

А чим менше населення платить, тим менше можливостей у тепловиків розраховуватися з «Нафтогазом». А через це тепловики можуть залишитися без поставок енергоносіїв. Відповідно, цілі міста можуть залишитися цієї зими не тільки з високими тарифами, але і без опалення.

Telegram Channel