Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Зорепад Персеїди-2021: скоро українці побачать найкрасивіше астрономічне явище серпня (Відео)

Фото ілюстративне.

Фото Pixabay.

Зорепад Персеїди-2021: скоро українці побачать найкрасивіше астрономічне явище серпня (Відео)

Потік Персеїди, як сказано в щорічному астрономічному календарі від Головної астрономічної обсерваторії НАН України, почався ще 15 липня і триватиме до 24 серпня

Ночі з 11 на 12 серпня, а також з 12 на 13 число стануть піком для потоку Персеїди. Саме в ці дати експерти очікують найбільш видовищні зорепади, за якими можна буде спостерігати і в Україні, повідомляє «Обозреватель«.

При цьому точну дату піку визначити складно. Проте найбільш ймовірно, що максимальний потік метеорів припаде саме на 12 або 13 серпня.

В Україні за умови ясного неба видимість повинна бути хорошою.

Місяць видимості зорепаду заважати не повинен, окільки буде за горизонтом. Крім того, уже в 2022 році супутник Землі в ніч ймовірного піку потоку Персеїди буде в фазі повного місяця – найяскравішої та найгіршої для спостережень метеорів.

У небі без світлового забруднення в серпні поточного року можна буде побачити понад 40 падаючих метеорів протягом години, заявили фахівці. Однак, у місті або селищі видимість набагато гірша – знижується до декількох метеорів на годину.

Є ще одна особливість – чим далі на південь, тим менше буде видно метеорів. Якщо ж спостерігач знаходиться на географічній широті більшій, ніж 30 градусів південної широти, то метеорів із потоку Персеїди він на своєму зоряному небі не побачить взагалі.

В Україні за умови ясного неба видимість повинна бути хорошою. «Це, мабуть, кращий метеорний потік для широкого загалу спостерігачів – літо, ще відносно теплі ночі і вже досить темне серпневе зоряне небо», – сказано в матеріалі.

Читайте також: Марсохід Perseverance спробував зібрати зразки грунту.

Транслюватися подія також буде онлайн на сторінках NASA в соціальних мережах. Перший ефір запланований у ніч з 11 на 12 серпня, але якщо небо буде хмарним, трансляція буде йти і наступної ночі.

 

Telegram Channel