Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Столичний фітопатолог сказав, чому в центрі Луцька всихають ялинки

Найбільше "хворих" дерев на вулиці Братковського, Театральному майдані та проспекті Перемоги.

Фото Суспільного.

Столичний фітопатолог сказав, чому в центрі Луцька всихають ялинки

Фітопатолог оглянув у Луцьку майже 40 дерев різних порід.

Три ялинки, які ростуть на центральній площі Луцька, оглянув фітопатолог зі столиці Дмитро Радюк. Фахівця на Волинь запросила міська рада, бо дерева почали всихати.

В обласному центрі масово гинуть горобини, хвойні дерева і каштан

Головний спеціаліст відділу екології Луцької міської ради Вадим Дужик розповів, що найбільше «хворих» дерев у Луцьку на вулиці Братковського, Театральному майдані та проспекті Перемоги. Масово гинуть горобини, хвойні дерева і каштан.

Ялинки у центрі Луцька почали всихати ще 2019-го. Щоб визначити причину, фітопатолог оглянув дерева та взяв зразки. Перші висновки після візуального огляду – хвою з'їдає кліщ.

Читайте також: В Україну налетить різке похолодання й багато дощів: прогноз до кінця літа

Комаха - менше міліметра, кліщ – частина екосистеми рослини, каже Дмитро Радюк. Додає: ялина дала молоду бруньку, отже поріг шкоди від кліща не перевищено. Гілка, з якої звисають краплини живиці, свідчить про ураження дерева ще одним шкідником – короїдом. Каже: ялина поки самостійно бореться, засмолюючи жука. На дереві, що поруч, паразитує смоляний рак, каже фітопатолог.

За словами фахівця, за правильного догляду, ялинки, які щороку прикрашають до новорічних свят у Луцьку, вдасться зберегти. Додає: один із головних чинників хвороб ялин - клімат. Зокрема через перепад температур та вологи.

На Театральному майдані фахівець також оглянув каштани із пожовклим листям. «Шкідник, який вразив дерево, — мінуюча каштанова міль та грибок», — каже Дмитро Радюк.

За декілька тижнів фітопатолог має надіслати до Луцької міської ради остаточні висновки досліджень дерев і рекомендації з їх лікування та догляду.

Джерело: Суспільне Волинь
Telegram Channel