Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Керівника ДПЗКУ Андрія Власенка затримали при спробі втечі: що відомо (Відео)

За даними правоохоронців, пан Власенко налагодив злочинну схему розтрати майна корпорації на 57 млн доларів.

Фотоколаж із сайту slovoidilo.ua.

Керівника ДПЗКУ Андрія Власенка затримали при спробі втечі: що відомо (Відео)

Кажуть, в обмін на його призначення фракція Юлії Тимошенко «гарантувала 19 голосів»

Вранці 13 серпня поліція затримала в столичному аеропорту «Жуляни» керівника Державної продовольчо-зернової корпорації Андрія Власенка (на фото), який намагався втекти з країни. За даними правоохоронців, Власенко налагодив злочинну схему розтрати майна корпорації, збитки від якої перевищують 57 млн доларів. Що відомо про ситуацію у ДПЗКУ – в матеріалі «Слово і діло».

Затримання Власенка: в чому підозрюють главу ДПЗКУ і його спільника

Андрія Власенка сьогодні затримали в аеропорту не самого, а зі спільником (його ім'я не розкривається). Правоохоронці вже повідомили їм про підозру за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Злочинна схема керівництва ДПЗКУ полягала в здійсненні експортних операцій зернових на підконтрольні компанії-нерезиденти. «Зокрема, за кредитні кошти, отримані під державні гарантії, посадові особи державної корпорації закуповували зернові через фіктивні підприємства і експортували товари за ціною, значно нижчою за ринкову. Так, лише протягом січня-травня цього року було укладено близько 10 збиткових зовнішньоекономічних контрактів на експорт зерна», – повідомляли в Нацполіції.

Злочинна схема керівництва ДПЗКУ полягала в здійсненні експортних операцій зернових на підконтрольні компанії-нерезиденти.

Наприклад, в січні 2021-го посадовці ДПЗКУ уклали два контракти про продаж зернових культур загальною вагою 60 тис. тонн, для їхнього подальшого перепродажу з підконтрольною компанією-нерезидентом Rl Prosperis Commerce Sa (Швейцарія). За контрактом вартість продукції становила 260,5 доларів за тонну, це приблизно на 10 доларів менше ринкової вартості.

Rl Prosperis Commerce Sa мала забезпечити постачання суден під навантаження в порту Одеси, проте в обумовлені контрактами терміни покупець продукції не зміг зафрахтувати судна. Компанія не виконала умови контрактів і не перерахувала кошти на рахунки ДПЗКУ. А посадові особи корпорації ухвалили рішення про недоцільність відвантаження продукції за контрактами і уклали мирові угоди, які не передбачали виплату компенсації.

Читайте також у нас: «Фермер з Горохівщини, який першим в селі приватизував паї, коли занепадали колгоспи, показав, як нині господарює (Відео)».

Ще один такий контракт був укладений 17 лютого з тією ж Rl Prosperis Commerce Sa щодо постачання 50 тисяч тонн кукурудзи по 257 доларів за тонну – ціна, фактично нижча за ринкову.

У березні ДПЗКУ уклала окремий контракт з компанією Rl Prosperis Commerce Sa. Він вносив зміни в основний контакт про постачання ще 12 тисяч тонн кукурудзи по 259 доларів за тонну з кінцевим постачанням продукції в Китай. За версією слідства, ДПЗКУ через цей контракт зазнає збитків. У компанії Rl Prosperis Commerce Sa заперечують дані слідства.

Також, за даними слідства, керівник ДПЗКУ надав компанії Trans Trade RK S безпрецедентні умови придбання зерна – ціни нижчі за ринкові, відтермінування платежу і передачу документів на весь вантаж.

Ця компанія, за даними «Слово і діло», належить одеситу Роману Терещенку, який в 2010 році, за часів прем'єрства Юлії Тимошенко, був заступником голови правління ДАК «Хліб України».

Андрія Власенка вважають креатурою «Батьківщини»

Призначення Андрія Власенка в Державну продовольчо-зернову корпорацію теж було не випадковим. У Верховній раді заявляли, що Власенко є креатурою «Батьківщини».

У листопаді минулого року депутат «Голосу» Ярослав Железняк і вже позафракційний (на той момент «слуга народу») Олександр Дубінський повідомили, що пов'язують призначення Власенка з голосуванням фракції «Батьківщина» за держбюджет-2021: в обмін на призначення потрібного кандидата фракція Тимошенко «гарантувала 19 голосів».

Пов'язують призначення Власенка з голосуванням фракції «Батьківщина» за держбюджет-2021: в обмін на призначення потрібного кандидата фракція Тимошенко «гарантувала 19 голосів».

Юлія Тимошенко, до речі, не заперечує, що це її кандидат. 26 травня в ефірі токшоу на запитання Давида Арахамії, чи має вона або її оточення стосунок до управління ДПЗКУ, депутатка відповіла: «Я можу твердо сказати, що ми запропонували фахівця на цю посаду, і фахівець на цій посаді ... І я більше скажу. Те, що зараз той борг перед Китаєм, який був у корпорації, на сьогоднішній день підписано реструктуризація. І я думаю, що людина, яка очолює цю корпорацію, найближчим часом буде пишатися результатами цієї корпорації».

Кандидатуру Власенка уряд затвердив без проведення спеціальної перевірки, оскільки він вже займав посаду заступника голови в цьому підприємстві. Але призначений він туди був за тиждень.

ДПЗКУ є збитковим підприємством, але новому керівнику визначили оклад в розмірі 229 тис. 853 грн.

ДПЗКУ є збитковим підприємством, але новому керівнику визначили оклад в розмірі 229 тис. 853 грн.

Цікаво і минуле Андрія Власенка. 26 жовтня на сайті Міністерства економіки з'явилося повідомлення про те, що Власенко був звільнений з ДП «Укрліктрави» через неналежне виконання посадових обов'язків і мільйонні податкові борги підприємства. Пізніше повідомлення зникло з сайту міністерства, але залишилося в кеші пошукової системи Google.

Яка ситуація з «китайським» боргом ДПЗКУ

Нагадаємо, що в 2012 році був укладений договір про співпрацю у галузі сільського господарства між Державною продовольчо-зерновою корпорацією та Китайською національною корпорацією машинної промисловості і генеральних підрядів. На підставі договору ДПЗКУ отримала 1,5 млрд доларів кредиту. Повернення коштів було гарантовано урядом України.

Згідно з листом Державної аудиторської служби, запозичені ДПЗКУ кошти були розтрачені, а умови договору системно порушуються, в результаті чого з компанії стягнули більше 153 млн доларів.

Незважаючи на заяву Тимошенко, угода про реструктуризацію виплат ДПЗКУ не укладена. Андрій Власенко залучив консультантів із «розроблення фінансової моделі на основі операційної моделі компанії з метою оцінки фінансового впливу різних варіантів реструктуризації», яким ДПЗКУ заплатила понад 66 млн грн.

«Слово і діло» чекає відповіді на запит від уряду, наскільки такі дії були доцільні.

Відшкодування ПДВ і страховий договір: які у правоохоронців ще запитання до Власенка

До Андрія Власенка у правоохоронців є ще запитання. У лютому в офісі ДПЗКУ пройшли обшуки через договір страхування майна з ймовірно завищеним страховим тарифом.

Майно корпорації, оцінене в суму 2,559 млрд грн, було застраховане зі сплатою корпорацією винагороди (страхової премії) страховим компаніям в розмірі 99 млн грн на свідомо невигідних для корпорації умовах.

Крім того, частина застрахованих об'єктів були знищені в результаті пожеж. Наприклад, зернові склади №4, №5 та №6 філії корпорації «Старокостянтинівський елеватор».

Крім того, частина застрахованих об'єктів були знищені в результаті пожеж. Наприклад, зернові склади №4, №5 та №6 філії корпорації «Старокостянтинівський елеватор».

Ще частина застрахованих об'єктів не може бути застрахована від імені ДПЗКУ, оскільки є судові рішення про повернення в держвласність або скасування права власності корпорації.

На жаль, інформації про те, що було після обшуків, немає.

Також суд просив прокуратуру відкрити кримінальну справу проти Власенка через завищення суми відшкодування ПДВ, хоча раніше за цими фактами керівника ДПЗКУ хотіли притягнути до адміністративної відповідальності.

Нагадаємо, керівництво ДПЗКУ доручило керівникам елеваторів придбати автомобілі Toyota 2021 року випуску, зареєструвати їх за акціонерним товариством ДПЗКУ і перемістити для використання в центральний офіс компанії. Міністерство економіки не погоджувало придбання легкових автомобілів.

Читайте також у нас: «Жнива-2021: Волинь – серед лідерів за врожайністю зернових​».

Telegram Channel