Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Чи безпечно купувати на Волині кавуни і дині

Їжте на здоров’я!

Фото зі сайту: Твоє місто.

Чи безпечно купувати на Волині кавуни і дині

На Волині у жодному кавуні не виявлено перевищення нітратів

«У жодному разі НЕ купуйте баштанні частинами! Бо тоді неможливо запобігти їх  бактеріальному забрудненню», - на цьому  в прямому ефірі Суспільного Волині наголосила завідувачка відділу ветеринарно-санітарної експертизи Волинської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби Інна Вакульчук. За її словами, з початку цього року жодного  випадку перевищення вмісту нітратів в овочах та фруктах, в тому числі й у баштанних культурах, які продаються на ринках Волині, зафіксовано  не було.

«Кожна партія продукції, яка надходить в реалізацію, лабораторно перевіряється», - зазначила Інна Вакульчук.

Довідка: Кавуни – це спадщина стародавніх римлян. Їх складові  мають протипухлинну дію, сечогінний та жовчогінний ефект, допомагають при хворобах печінки, жовчевого міхура, нирок тощо.

Кавуни чудово вгамовують спрагу. Вони корисні для здоров’я, насичуючи організм мінеральними речовинами (магнієм, калієм, фолієвою кислотою, пектиновими речовинами та іншими, які  втрачаємо з потом). Ніжна клітковина  кавунів очищує кішківник  і покращує травлення. Останніми дослідженнями встановлено, кавуни  допомагають знижувати кров’яний тиск завдяки деяким амінокислотам, що входять до їх складу.

Реклама Google

Головне  правило безпеки баштанних при їх споживанні -  добова доза нітратів на кілограм ваги людини не більше 5 мг/кг/добу. Перш за все це стосується дітей. Вміст нітратів нормується для кавунів –  60 мг на 1 кг ваги продукту, для дині – 90 мг/кг. Вважається, що для дорослої людини безпечною є доза нітратів -  350 мг на добу, і це з  урахуванням всіх інших продуктів та води.

Джерело: Держпродспоживслужба Волині
Telegram Channel