Курси НБУ $ 41.19 € 48.77

І ДІЄТИЧНЕ М’ЯСО, І ШКУРКА

Більше десяти років тримаю кроликів. Хороші звірки, плодовиті. Завжди маю м’ясо і шкурки на шапку. Осінь якраз пора забою кроликів...

Більше десяти років тримаю кроликів. Хороші звірки, плодовиті. Завжди маю м’ясо і шкурки на шапку. Осінь якраз пора забою кроликів.

Дружина каже, що я став спеціалістом у цій справі. Буває, і сусіди до мене приносять кроликів, щоб забив, цікавляться, як це найкраще зробити. Тож і вирішив розказати про це в газеті. Може, комусь згодиться.
Перед забоєм кролів ліпше півдоби не годувати. Найбільш прийнятний спосіб забою — сильний удар палицею за вухами. Кролика притримують за задні лапи головою донизу, поки не стече кров. Шкурку починають знімати із задніх кінцівок «панчохою». Досвід показує, що добре очищається шкурка ножем, яким зручно чистити рибу. Щоб зняти шкурку, забитого кролика підвішують за задні лапи на рівні грудей. Гострим ножем шкурку прорізають навколо кожної лапи, далі продовжують розрізати від однієї лапи до іншої по паху, видаляють хвіст. Розрізи мають злитися в одну лінію. Тоді підрізають м’язи там, де вони пристають до шкурки, і поступово стягують її до голови, допомагаючи тупим боком ножа і пальцями. Далі звільняють передні лапи, на голові гострим ножем прорізають вуха, навколо очей і до кінця мордочки.
Чистка міздрі шкурок потребує певних навичок та уміння, тому що треба ретельно очистити від решток м’яса. Робити це зручно на круглястій колодці. Знежирені шкурки остаточно очищають ще й мішковиною. Потім оброблені шкурки натягають на правилки й поступово, при температурі 20—30 градусів, висушують до готовності. Коли на них не залишиться м’яких і вологих ділянок, шкурка готова для дублення та вичинки. Висушену можна зберігати від молі та шкуроїда в герметично закритому ящику.
Дмитро ІВАНЮК.
м.Ковель.

Telegram Channel