Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Хотів у Бордо, але перейшов у Динамо. Хто такий Вітіньо?

В інтерв'ю бразилець відзначив, що перехід у «Динамо» був його «особистим бажанням».

Фото пресслужби ФК Динамо.

Хотів у Бордо, але перейшов у Динамо. Хто такий Вітіньо?

Здається, Мірча Луческу отримав у Києві першого серйозного бразильського легіонера

Румунський наставник Мірча Луческу ось уже другий сезон як тренує київське «Динамо», однак, всупереч очікуванням багатьох уболівальників, склад столичної команди не рясніє бразильськими легіонерами. Більш того, за рік роботи у столиці України керівництво «Динамо» підписало для Луческу тільки одного футболіста з Бразилії - хавбека Клейтона, котрий спершу безкоштовно прийшов, а потім так само безкоштовно і без будь-яких емоцій пішов. Звичайно, ще можна згадувати про Сідклея, який повернувся із оренди в Київ, коли коучем «Динамо» вже був Луческу, але цей фулбек не вразив румунського наставника, якщо той з легкістю погодився відпустити його до сина в грецький ПАОК, пише Спорт.юа.

І ось, нарешті, це сталося. 31 серпня «Динамо» офіційно оголосило про трансфер атакувального хавбека «Атлетіко Паранаенсе» Вітіньо, з яким був підписаний 5-річний контракт і, відповідно до неофіційної інформації, за якого заплатили 6 мільйонів євро. Все це робить новачка «біло-синіх» по-своєму унікальним кадром, адже саме він став першим бразильцем, за якого «Динамо» при Луческу заплатило гроші, та ще й чималі, якщо тверезо оцінювати нинішні реалії українського трансферного ринку.

Хто ж такий Вітіньо, й що його перехід здатен дати «Динамо»? Відповіді на ці питання ми зараз і спробуємо відшукати...

Шлях у великий футбол

Вітор Уго Наум дос Сантос, або просто Вітіньо, народився 1 квітня 1999 року в муніципалітеті Сан-Жозе-дус-Кампус, населення якого перевищує 600 тисяч жителів. Не дивно, що в такому досить великому населеному пункті знайшлося місце і для футбольної команди, в якій Вітіньо починав осягати ази гри у футбол. Спершу він виступав за місцевий «Сан-Жозе», а в 14 років перебрався в «Ферровіарію» з Араракуари - муніципалітету, що, як і Сан-Жозе-дус-Кампус, входить до складу штату Сан-Паулу.

Дивно, але в підсумку Вітіньо не опинився в академіях грандів з Сан-Паулу, а подався в «Атлетіко Паранаенсе», що представляє Курітібу (штат Парана). Близько трьох років молодий півзахисник виступав за юнаків «червоно-чорних», поки нарешті 15 лютого 2018 року в домашньому матчі чемпіонату штату Парана проти «Фос-ду-Ігуасу» (0:0) відбувся його дебют на професійному рівні. Не можна сказати, що Вітіньо був вундеркіндом, адже в бразильській Серії А він свій перший матч провів тільки 2 травня 2019 року, коли йому було вже 20 років.

Втім, не самий ранній за бразильськими мірками старт у професійному футболі, не завадив Вітіньо досить швидко завоювати місце у складі «Атлетіко Паранаенсе». Особливо набрав хід футболіст в нинішньому розіграші бразильської Серії А, в якій встиг провести 12 матчів, забити 2 м'ячі і віддати 3 результативні передачі. А ще більш вдалою статистикою Вітіньо може похвалитися в Південноамериканському кубку КОНМЕБОЛ, де він провів 9 ігор, в яких відзначився 4 забитими м'ячами та 1 асистом. Очевидно, ударні показники нинішнього сезону й сприяли підвищенню уваги до Вітіньо з Європи...

Як опинився у «Динамо»

Контракт Вітіньо з «Атлетіко Паранаенсе» був розрахований до літа 2022 року. У бразильській пресі ходили чутки, що футболіст і клуб можуть продовжити угоду, хоча пріоритетом для обох сторін був би від'їзд хавбека до Європи, котрий дозволив би «червоно-чорним» поповнити казну, а самому Вітіньо отримати кращі економічні умови за контрактом.

З самого початку фаворитом за право підписати контракт з Вітіньо називався французький «Бордо». Цей клуб довгий час стежив за хавбеком, а потім вів переговори з «Атлетіко Паранаенсе». Більш того, «жирондинці» відразу ж дали зрозуміти, що здатні заплатити за бразильського легіонера істотно більше, ніж готовий дати український клуб. Якщо «Динамо» стартувало в переговорному процесі з 3,5 мільйонів євро та в результаті торгів дійшло до цифри в 5-6 мільйонів, то «Бордо» не бачив проблеми в тому, щоб заплатити за трансфер вдвічі більше, ніж «біло-сині» - 10 мільйонів євро.

Сам Вітіньо, по інформації з бразильських джерел, був однозначний у своєму виборі між «Динамо» і «Бордо». Своїм родичам та партнерам по «Атлетіко Паранаенсе» хавбек заявив, що поїде тільки до Франції, оскільки знаходить тамтешній чемпіонат куди більш конкурентоспроможним, а також цікавим для себе. Однак в підсумку «Бордо» не зміг на ділі підтвердити свою пропозицію, і угода ледве не в останній момент зірвалася. Чому так сталося, нині вже не настільки важливо, але деякі джерела стверджували, що «жирондинці» не змогли вписатися в норми фінансового фейр-плей, інші запевняли, що французький клуб в останній момент значно урізав агентські виплати, що й призвело до провалу угоди, а офіційний сайт «Атлетіко Паранаенсе», наприклад, і зовсім відрапортував про те, що трансфер Вітіньо у «Бордо» не відбувся через обмеження на кількість іноземних гравців у французькій команді.

Після зриву переговорів з «Бордо» керівники «Атлетіко Парананенсе» повернулися до спілкування з «Динамо», й довели діалог до продажу Вітіньо в Київ за 6 мільйонів євро. Так, це менше, ніж давали французи, але з урахуванням ризику не домовитися з хавбеком про продовження контракту, і через рік втратити його вільним агентом, рішення босів бразильського клубу бачиться цілком логічним.

Що стосується Вітіньо, то він досить швидко «перефарбувався». В інтерв'ю, яке хавбек дав після переїзду до Києва, бразилець відзначив, що перехід у «Динамо» був його «особистим бажанням», а український клуб в якості продовження кар'єри він обрав тому, що «це великий європейський клуб». З Бразилії ж доноситься інформація, що сам Вітіньо, розуміючи, що рівень УПЛ поступається французькій Лізі 1, підбадьорював себе можливістю зіграти у складі «Динамо» в Лізі чемпіонів, тим паче, що вже в поточному розіграші на груповій стадії «біло-синім» доведеться зіграти в «групі смерті» з «Баварією», «Барселоною» та «Бенфікою».

Позиція на полі та стиль гри

В «Атлетіко Паранаенсе» Вітіньо переважно виходив на позиції лівого вінгера, хоча зрідка з'являвся в центрі, під нападником, і на правому фланзі, де в парі матчів навіть був задіяний у ролі фулбека, але цей момент, скоріше, можна вважати експериментом тренерського штабу «червоно-чорних», ніж реальною перспективою футболіста в «Динамо».

Сильними якостями Вітіньо є його швидкість та техніка. Він дуже хороший як на відкритому просторі, так і під щільною опікою, яку здатен обходити за допомогою індивідуальних дій. Очевидно, що футболіста подібного профайлу Луческу дуже не вистачало в «Динамо», і тепер, якщо бразильцеві вдасться як слід адаптуватися в Києві, то «біло-сині» зуміють істотно урізноманітнити стиль гри в атаці.

Також варто виділяти прагнення Вітіньо завершувати атаки команди ударами по воротах. В «Атлетіко Паранаенсе» хавбек часто радував уболівальників умінням пробивати у дотик, що робило удари найбільш непередбачуваними для воротарів суперника, а також додавало атакам динамізму. Крім того, вінгер також намагався видавати максимально комфортні передачі під удар партнерам, щоб ті також не витрачали час на обробку м'яча, пробиваючи у дотик, і даючи менше можливості захисникам заблокувати спробу удару.

Дриблінг - одна із найсильніших якостей Вітіньо, хоча футболіст і не зводить її в культ.

Дриблінг - одна із найсильніших якостей Вітіньо, хоча футболіст і не зводить її в культ. В середньому в нинішньому календарному році (в Бразилії сезон проводиться саме в таких часових рамках) вінгер здійснював по 6,4 обведень за 90 хвилин, що перевищує показник найбільш технічного, згідно зі статистикою, гравця «Динамо» в сезоні-2021/22 Віктора Циганкова (5,76 обведень в перерахунку на 90 хвилин). Більш того, гарним у Вітіньо виглядає і показник успішності обведень - наприклад, в поточному розіграші Південноамериканського кубка КОНМЕБОЛ вінгер займає п'яте місце в цьому компоненті з цифрою успішності обведень у 69,77%.

Реклама Google

З іншого боку, в командній грі Вітіньо, можливо, не такий гарний, як це потрібно в європейських лігах. В УПЛ бразилець спочатку може виїжджати за рахунок індивідуальних дій і хорошого нахабства в атаці, але з часом йому все одно потрібно буде краще вбудовуватися у командні взаємодії. Нині в середньому Вітіньо за матч може похвалитися показником у 26 передач при точності, близькій до 80%. За рахунок цього бразилець істотно програє Карлосу Де Пені (42 паси в середньому за 90 хвилин) та знаходиться на рівні з Беньяміном Вербичем (24 передачі в середньому за матч в минулому сезоні), але словенець був часто задіяний Луческу в центрі нападу, а тому безпосередньо порівнювати його показники з Вітіньо навряд чи варто.

Читайте також: Україна здобула першу перемогу на чоловічому чемпіонаті Європи (Огляд)

До слова, про конкуренцію. Дуже цікаво, які плани у Мірчі Луческу в майбутньому на Вербича. Часті травми Беньяміна останнім часом, здається, ґрунтовно віддалили словенця в очах румунського тренера від стартового складу. Та й не факт, що Луческу бачить Вербича зліва, а не в центрі нападу, як раніше. Тому буквально Вітіньо нині бачиться, як підміна для Карлоса Де Пени, який не бажає, за чутками, продовжувати контракт із «Динамо» й готується покинути Україну на початку наступного року, коли він отримає статус вільного агента. Ще не варто забувати і про Дениса Антюха, придбаного у «Колоса», який також має низку сильних сторін і теоретично здатен вклинитися в боротьбу за право називатися ключовим гравцем на позиції.

Однак, все-таки, Луческу навряд чи погоджувався б на дуже дорогу, як для «Динамо» останніх років, покупку Вітіньо, якби не бачив в ньому перспектив у команді. Якщо умовного Клейтона Мірча (чи боси «Динамо»?) брав безкоштовно, не ризикуючи накликати на себе додатковий негатив від уболівальників, то в ситуації з Вітіньо відповідальності на тренерському штабі буде значно більше. У «Шахтарі» Луческу подібне не лякало, і він вибудовував чудові умови для прогресу бразильців, а ось чи вийде щось подібне у румуна в «Динамо»? Подивимося, адже саме результати Вітіньо у стані «біло-синіх» й здатні стати відповіддю на це питання.

Telegram Channel