Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
У лаврі, де моляться за Путіна, відмовили у молитві за подорожуючого волинянина (Відео)

Щасливої подорожі!

Фото-скрін з відео Богдана Ліпича.

У лаврі, де моляться за Путіна, відмовили у молитві за подорожуючого волинянина (Відео)

- Будеш у Почаєві, замовиш собі молитву «За здоров'я!» - мовила мені мама. Так і зробив. Підійшов до каси, взяв бланк під назвою «О здравии» та прописав своє ім'я, а також ім'я мами. Вирішив замовити молитву на декілька місяців. Підходжу до каси, подаю лист та у відповідь чую від священнослужителя ряд запитань: - А ви ходите до церкви? Причащаєтесь? Поститесь? Молитесь?

Богдан Ліпич з Каменя-Каширського, який вирушив у велоподорож до Балканських країн, не оминає історичних місць в Україні. Про свої пригоди мандрівний волинянин розповідає у фейсбуці на сторінці Lipich Blog.

По дорозі він відвідав кілька монастирів на Волині, а коли дорога привела до Почаївської Лаври, то не міг оминути українську святиню. Спочатку мандрівника з Волині, який прийшов на територію у велоформі, спинив охоронець, мовляв, «в шортах не положено». Тому Богдану видали брюки, запропонувавши внести під заставу 50 гривень. «Для мене то не було так принципово, тож я погодився. А як одягнув - то розсміявся, адже виглядав у них, як клоун. Розмір - точно не мій, довелось підтягнути їх вище, аби не спали. 

Але далі відвідування Почаївської лаври завело волинянина «у ступор». Свої враження про її відвідування описав у власному блозі у фейсбуці та показав неймовірні відеозйомки на території. 

«Зі спокійною душею прийшов до храму - і тут на мене налітають. Причому з питаннями, що є абсолютно неетичними.

- Послухайте, я прийшов до вас і даю вам гроші, щоб ви за мене і мою маму молилися. Для чого ці всі питання? - кажу я.

Після цього питань стало ще більше і наша розмова ледь не переросла в дискусію.

- Та нам не треба ваші гроші. Ви знаєте, що в Україні розкол? - знову запитав священник.

- Ну я б з вами поспорив, - кажу я, проте навідріз відмовляюся дискутувати.

Священник знову розпитує їх, чи відвідують вони церкву, чи причащаються, чи моляться і т.д. А хто не підходить хоча б під один критерій - відмовляє у молитві.

- То до якої ви церкви ходите? - знову запитав священник.

- Послухайте, я хрещений у вашій церкві. Але поважаю всі релігії, що існують в Україні, адже всі вони ведуть до одного Бога. І можу дозволити собі зайти будь-куди! - відповідаю я.

- Вибачте, ми не можемо прийняти ваші замовлення, - під кінець завершує священик на касі.

- Окей, занесу в іншу церкву! - відповідаю я, виходячи з приміщення.

Ще ніколи візит до храму мене так не засмучував. Оце дожився, вже і молитви тут не приймають! Що за ненависть та неприязнь?! На виході з лаври мене заспокоїв один із священників зі скринькою в руках.

- Ви не перші, хто виходить з лаври з такими проблемами. Не засмучуйтесь, я буду за вас молитися, - сказав він, узявши в мене бланки «О здравии». Чоловік представився, як отець Іван із церкви Різдва Пресвятої Богородиці, що в місті Радивилів.

Надворі сутеніло. Час шукати місце для намету. Бачив, що прихожани ставили їх на території лаври. Проте я навідріз відмовився це робити. Мені там не раді. Тож виїхав за місто та встановив у полі.

Чесно кажучи, я не міг змиритися з цією відмовою. Тож під ранок вирішив провести експеримент. Я подумав: «Якщо вони за мене не хочуть молитися, то чи будуть молитися за Путіна?! Цікаво. Адже він точно підпадає під всі їх критерії».

Склав намет - і знову прибув у місто. Заходжу до каси. Знову беру бланк і під словом «О здравии» прописую українськими літерами «Владіміра Путіна». Оглядаю прайс, де найдешевша молитва на 1 літургію коштує 3 гривні. Та й цього йому забагато! Я просто бажаю, щоб Бог дав Путіну мудрості припинити війну в Україні.

Читайте також: Ув’язнені закрутили 750 кілограмів огірків (Фото)

Переді мною черга з 5 осіб. Люди стоять з бланками, які вщент заповнені іменами і священник знову розпитує їх, чи відвідують вони церкву, чи причащаються, чи моляться і т.д. А хто не підходить хоча б під один критерій - відмовляє у молитві. «Строго», - думаю я, але не переймаюся, бо впевнений, що священник точно знає, що Путін - прихожанин православної церкви Московського патріархату, і якщо ходить до храму, то робить це й публічно. Тут цікавість в тому, як реагуватимуть у лаврі і чи приймуть молитву за нього.

Нарешті настала моя черга. Подаю касиру завернутий бланк. Той розгортає його, читає і... Бачу великі круглі очі священика... Ніяковіння... А потім запитання:

- А Путін - то фамілія?

- Так, - відповідаю я.

- Харашо! - промовляє священник, забравши гроші та бланк. Більше жодних питань він не ставив.

Я шокований... Та водночас заспокоївся, адже все стало на свої місця», - написав Богдан Ліпич у соціальній мережі.

 

 Дивує, чому у Почаївській лаврі на території Західної України моляться за Путіна і відмовляють в молитві за українців?

До слова, Богдана Ліпича. який мандрує світом, щоб показати землякам, що подорожувати можна дешево і цікаво, можна підтримати фінансово. Реквізити:

ПриватБанк - 5168 7554 6840 7750
Монобанк - 5375 4141 0814 7876

Джерело:
Telegram Channel