Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Засоби гігієни для жінок: застосування та доступність

Близько 20% школярок у нашій країні пропускають заняття через неможливість придбати засоби менструальної гігієни.

Фото panama.ua.

Засоби гігієни для жінок: застосування та доступність

Понад 70% жінок відчувають себе комфортно при покупці гігієнічних засобів. Але комплекси все-таки залишаються

 У лютому 2020 року Левада-Центр провів онлайн-опитування, в якому взяли участь 1068 жінок і чоловіків у віці 14-40 років. Ми звикли до того, що тематика таких опитувань більшою мірою пов'язана з політикою, майбутніми виборами, але у цьому випадку основним завданням було дізнатися ставлення наших співгромадян до менструації.

Критичні дні: особливості сприйняття у чоловіків і жінок

Виявилося, що місячні залишаються інтимною темою. Обговорення її між чоловіками часто стає приводом для дискомфорту, але приблизно половина з тих, хто перебуває у відносинах відзначили, що говорили про це зі своїми половинками. Примітно, що 40% хлопців дізналися про існування менструації від своїх подруг, 25% – з Інтернету, а 26% розповіли про це на спеціальних заняттях у школі.

Понад 70% жінок відчувають себе комфортно при покупці гігієнічних засобів. Але комплекси все-таки залишаються, попри бездоганну якість і різноманітність гігієнічних засобів. Більше половини жінок у ці дні намагаються не одягати світлий одяг, а також відчувають дискомфорт. Більш вираженими стають перепади настрою та різні негативні емоції (злість, роздратування, занепокоєння). Відзначимо, що 8 з 10 опитаних чоловіків з розумінням ставляться до такого стану, але більш ніж половина з них хочуть, щоб жінки його приховували.

Прокладки – це не розкіш, а реальна необхідність

Довгий час через відсутність необхідних матеріалів, під час менструації доводилося користуватися різними підручними засобами. У хід йшли листя різних рослин, а потім ганчірки, серветки, туалетний папір, вата. Перші одноразові прокладки з'явилися у продажу наприкінці 19 століття, а виробляли їх переважно у США й Німеччині. Особливого захисту вони не забезпечували, але потім для виготовлення стали використовувати деревну целюлозу, яка відрізняється високим рівнем вбирання. Саме такі варіанти дозволили жінкам вести активний спосіб життя в критичні дні та не турбуватися про можливість протікання.

На сайті інтернет-магазину Панама https://panama.ua/categorys/105539/ представлений великий і різноманітний каталог гігієнічних прокладок. Правила застосування запропонованих моделей прості й доступні. На менструацію припадає приблизно 6 років життя жінки. Можна, як і раніше, користуватися підручними засобами, але економія може обернутися додатковими витратами.

Протікання – це плями на білизні й навіть одязі, а для їхнього видалення вам знадобляться високоактивні засоби побутової хімії (без застосування плямовивідника не обійтися). Також не можна виключити, що ваші речі будуть остаточно зіпсовані та їх доведеться викинути. Ви будете позбавленні можливості вести звичний с спосіб життя, а відсутність надійного захисту стане приводом для хвилювання, занепокоєння, невпевненості.

На жаль, у більшості країн прокладки й тампони навіть не є гігієнічним товаром першої необхідності. Можливо тому, що більшість політиків – це чоловіки, а вони подібними виробами не користуються. Але жінки продовжують боротися за свої права, та відбувається це не в країнах, що розвиваються, де багато сімей перебувають на межі виживання, а у більш економічно стабільній Європі. Так у 2020 році, не зважаючи на певні труднощі, пов'язані з пандемією, французьким студенткам почали видавати прокладки безплатно, а у Німеччині ціни на цю продукцію були знижені. Це стало можливим завдяки її включенню у список товарів першої необхідності, що дозволило знизити рівень ПДВ зі стандартних 19 до 7%.

Але ситуація у європейських країнах далека від критичної. За даними ЮНЕСКО у деяких регіонах Африки понад 40% дівчаток пропускають школу під час менструації, а у Бангладеш 73% співробітниць фабрик не виходять на роботу у критичні дні. Особливо тривожна ситуація в Індії. Близько 70% смертей, пов'язаних із захворюваннями жіночої репродуктивної системи, там викликані недотриманням в період кров'яних виділень елементарних гігієнічних правил.

Об'єктивно оцінити ситуацію у нашій країні досить складно через відсутність відповідних досліджень. 28 травня відзначається День менструальної гігієни. До цієї дати деякі видання публікують тематичні матеріали. Але вони більшою мірою розкривають проблеми деяких азійських і африканських країн, а також розповідають про діяльність благодійних організацій, які допомагають їх вирішувати.

Інформаційне агентство Інтерфакс-Україна у травні цього року опублікувало дані про те, що близько 20% школярок у нашій країні пропускають заняття через неможливість придбати засоби менструальної гігієни. Це стосується перш за все бідних сімей, які не мають необхідного достатку і навіть, при отриманні субсидії на оплату комунальних послуг, більшу частину доходу витрачають на придбання харчів. Отже, менструальна бідність для України – це цілком реальне явище.

Реклама Google

Telegram Channel