Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Монументальне досягнення: марсохід таки зібрав проби ґрунту з Червоної планети

Вдалося!

Фото: NASA.

Монументальне досягнення: марсохід таки зібрав проби ґрунту з Червоної планети

Є надія, що через кілька років їх доставлять на Землю

Марсохід Perseverance вперше зібрав, запечатав та зберігає на Червоній планеті зразок, що містить кам'яний пил. Американське космічне агентство NASA підтвердило минулої ночі зберігання зразка ґрунту, повідомляє Іntvua.

Дослідники NASA доручили марсоходу герметизувати трубку, якій був присвоєний серійний номер 266, і зберігати її в марсоході.

Операція, при якій шматок висвердлюється з каменю, не пройшла гладко. Минулого місяця перша спроба зібрати марсіанське сміття зазнала невдачі. Минулого тижня стало зрозуміло, що нова спроба буріння була успішною. Perseverance надіслав на Землю фотографію, на якій видно зернистість у трубці для зберігання. Далі дослідники NASA доручили марсоходу герметизувати трубку, якій був присвоєний серійний номер 266, і зберігати її в марсоході.

Директор NASA Білл Нельсон у прес - релізі говорить про «монументальне досягнення». За словами Томаса Зурбухена, наукового керівника організації, місії «Аполлона» на Місяць довели важливість аналізу позаземних зразків ґрунту. «За допомогою найсучасніших наукових інструментів тут, на Землі, ми розраховуємо на дивовижні відкриття».

Грунт, серед іншого, повинен дати уявлення про історію Марса та про те, чи існувало коли-небудь життя на планеті.

Марсохід має на борту більше сорока пробірок для збору зразків грунту. Намір полягає в тому, що принаймні двадцять буде заповнено. Потім труби будуть залишені в стратегічних місцях, щоб за кілька років їх забрав інший марсохід, який будує Європейське космічне агентство (ESA). Зрештою, європейський зонд повинен привезти зразки на Землю.

Читайте також: Вперше за 80 років на Шрі-Ланці народилися слоненята-близнюки.

Реклама Google

Telegram Channel