Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У Луцьку встановлять ще 300 вузлів обліку водопостачання та замінять 19 підвищувальних насосних станцій

Кожен мешканець отримає зменшення навантаження на тариф.

Фото зі сайту КП «Луцькводоканал».

У Луцьку встановлять ще 300 вузлів обліку водопостачання та замінять 19 підвищувальних насосних станцій

КП «Луцькводоканал» починає роботу з реалізації міжнародного проєкту, важливого для лучан з точки зору економії коштів на тарифах та збереження екології. Йдеться про реконструкцію чотирьох найбільших каналізаційно-насосних станцій Луцька, обладнання яких застаріле, модернізацію 19-ти станцій підвищення тиску подачі води та встановлення 300 вузлів загальнобудинкового обліку води у багатоквартирних будинках Луцька

Реалізація проєкту стала можливою завдяки налагодженій багаторічній співпраці Луцької міської ради, КП «Луцькводоканал» і північної екологічної фінансової корпорації НЕФКО. На виконання робіт залучено 1 млн 600 тис євро кредитних коштів, 200 тис євро грантових безповоротних коштів та 200 тис євро співфінансування.

Користь вказаних ініціатив для громади Луцька та особливості роботи над міжнародним проєктом обговорили під час прес-конференції на тему: Програма НЕФКО «Співпраця Європейського союзу з сусідніми країнами» на прикладі міста Луцьк. Участь в конференції взяли директор КП «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк, заступник Луцького міського голови Ірина Чебелюк, заступник директора КП «Луцькводоканал» з маркетингу та управління інвестиційною діяльністю Анатолій Марчук, представники-консультанти НЕФКО Сергій Зима, Ірина Федоренко, Мадіс Мадісон.

Також відбудеться заміна 19-ти підвищувальних насосних станцій, які вичерпали термін експлуатації і від яких залежить тиск подачі води в оселі лучан.

«Проєкт стартував ще два роки тому, саме зараз ми завершили всі підготовчі роботи, уклали необхідні договори, отримали кошти і переходимо до фази практичної реалізації, – зазначив Віктор Гуменюк. – Всі передбачені заходи матимуть вагоме значення для всієї громади Луцька. Кожен мешканець отримає зменшення навантаження на тариф, нові мережі, а також мінімізацію ризиків забруднення навколишнього середовища завдяки модернізації каналізаційо-насосних станцій (КНС), через які проходять стічні води. Модернізація передбачає заміну насосного обладнання, яке перебуває в критичному стані через зношеність. У Житомирі витік стічних вод призвів до екологічного лиха, тому ми не можемо допустити бодай найменшого ризику в роботі обладнання, через яке проходять стоки. Внаслідок проведення реконструкції ми будемо мати автоматичну роботу насосів і впевненість у тому, що протягом наступних 6-10 років проблем із насосним обладнанням не виникатиме. Також передбачена установка каналізаційних решіток і устаткування, заміна трансформаторів, виготовлених ще у 70-х роках».

Один із напрямків реалізації проєкту – встановлення 300 вузлів обліку в багатоквартирних будинках на вимогу Закону України «Про комерційний облік». Наразі у Луцьку вже встановлено 300 вузлів, програма дозволить встановити ще 300 одиниць обладнання. Таким чином майже всі 5-9-поверхівки Луцька матимуть загальнобудинковий облік водоспоживання. Інформація із загальнобудинкових лічильників буде зчитуватися в режимі онлайн, показуючи й обсяги погодинного споживання.

Також відбудеться заміна 19-ти підвищувальних насосних станцій, які вичерпали термін експлуатації і від яких залежить тиск подачі води в оселі лучан.

Представник корпорації НЕФКО Сергій Зима у вітальному слові відзначив ефективність роботи підприємства «Луцькводоканал». За його словами, підприємство є одним із кращих партнерів серед аналогічних в Україні, а працівники компетентні у фахових питаннях.

«Для нас в пріоритеті - робота для мешканців громади, про що неодноразово говорив міський голова. Нам важливо забезпечити не тільки красиву картинку та ефектні будівлі, а й можливість економити кошти платників податків. Кошти, які ми сплачуємо за споживання енергоносіїв, формують бюджет громади. Не виключенням для нас є й КП «Луцькводоканал», де фахівці працюють, щоб удосконалити та покращити не лише свою роботу, але й надати якісні послуги мешканцям громади», - зауважила Ірина Чебелюк.

Telegram Channel