Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
На Волині громада 4 години «ламала списи» щодо перейменування свого міста: яке рішення прийняли

Зал не помістив усіх охочих.

Фото БУГ.

На Волині громада 4 години «ламала списи» щодо перейменування свого міста: яке рішення прийняли

У Володимирі-Волинському ввечері 9-го вересня розпочалися громадські слухання щодо повернення місту історичної назви

Участь у обговореннях взяли мешканці міста, пише БУГ. Перед початком голосувань володимирчани, показавши свій паспорт, змогли отримати мандати для голосування.

Мандати отримали ті люди, які мали прописку у місті. Всього мандати отримали більше 200 осіб. Для всіх зареєстрованих і охочих поспостерігати за перебігом голосувань, не вистачило місця.

Перед присутніми виступили міський голова Ігор Пальонка, керівник місцевої єпархії ПЦУ Матфей Шевчук.

 До участі в заході запросили істориків та діячів, так на відеозв’язку спостерігав за обговореннями Віталій Скальський та Святослав Терський та інші. Приїхав у Володимир і Віталій Коцур, який займався і перейменуванням Переяслава.

 

 Голосуванням мандатами обрали голову громадських зборів, секретаря і лічильну комісію. Головою обрано Ігоря Поліщука, секретарем Оксану Байкевич, також трьох учасників лічильної комісії. Серед них Бондарчук Тетяна, Крупеня Лариса. Також звучали пропозиції взяти Тараса Сватка і Андрій Кандибу, проте вони відмовилися.

Від початку зібрання розпочалися дискусії. Активно виступав Андрій Кандиба. Він запропонував внести зміни в порядок денний і змінити порядок виступаючих (історики), запропонувавши до виступу другим себе, а четвертим, шостим і т.д. представників громадськості.

Голова поставив пропозицію на голосування проте вона не набрала достатньої кількості голосів. Як зазначив Поліщук після того, як висловляться історики, яких запросили на слухання, висловитися зможуть усі бажаючі.

Святослав Терський зазначив, що Володимир прожив найвидатніший період свого існування, коли він був столицею Галицько-Волинського князівства і тоді він був Володимиром.

Лариса Кулікова відзначила, що у залі багато працівників бюджетників. Депутат минулого скликання Руслан Мороз кілька разів запитував про те, хто ініціатор слухань. Йому відповіли що міський голова та депутат ради Андрій Гнатюк. Проте така відповідь його не задовольнила і він продовжував голосно говорити.

Микола Гінайло запропонував, щоби всі хто висловлюється, піднімали вгору мандат і показували, що вони мають право голосу. Інакше тут є люди без мандатів, які пробують затягнути зібрання.

Надійшла пропозиція Андрія Кандиби внести зміни до регламенту: зменшити час виступу істориків до п’яти хвилин замість 15. Більше часу лишити на обговорення. Пропозиція ця набрала менше голосів, ніж офіційний підготований регламент. Проте історики зазначили, що затягувати час не будуть.

 

 Виступив автор проекту рішення щодо перейменування Андрій Гнатюк, який розповів про те, як роками у місті обговорювали тему перейменування. Зазначив, що була раніше петиція щодо повернення місту назви, рішення молодіжної ради, громадської ради і створено робочу групу.

Виступив Максим Климюк, який раніше був головою молодіжної ради і зазначив, що молодіжна рада пропонувала вивчити питання перейменування, але цього було зроблено недостатньо.

Валентин Кошельник, депутат обласної ради попросив бути толерантними і не сваритися.

Віталій Коцур, науковець та ініціатор перейменування Переяслава розповів про історію перейменування міста. «Це довгий тернистий шлях, але він правильний. Громадяни в мене не згадують стару назву міста. Для людей стало легше. У вас назва забирає тисячолітню історію. Перейменування – дуже правильна ініціатива і як історик це відчуваю», – сказав Коцур. «Студенти кажуть, що є Володимир. А не Володимир-Волинський, цю назву не вживають. Ми робимо це не для себе, ми робимо це для нащадків. Подумайте і відкиньте амбіції. Хай живе Володимир«, – сказав викладач Східноєвропейського університету.

Як сказав історик Віталій Скальський, є багато казусів в історії, офіційні і народні назви. Задачею законодавства є узгодити це поєднання. «Щодо назви Володимира до давніших випадків використання назв, то релігійні громади називали по різному. Українці називали місто Володимир».

Святослав Терський зазначив, що Володимир прожив найвидатніший період свого існування, коли він був столицею Галицько-Волинського князівства і тоді він був Володимиром. «Саме під таким іменем місто увійшло в історію Європи і логічно, що саме ця назва має очевидно належати цьому місту. Я розумію людей, які на рівні емоційному народилися у Волинському, але треба розуміти значення цього. Відновлення місць історичної пам’яті і перейменування позитивно вплине на туризм», – сказав Терський. «Перейменування, зазначив він, не вимагає певних особливих коштів, але «насправді це, як кажуть, як назвеш корабель, так він і попливе».

Анатолій Пісоцький, історик, викладач агротехнічного коледжу зауважив, що хаос у залі нагадує йому Російське телебачення. Сила у єдності, зазначив він.

Зал не помістив усіх охочих.
 

 Як зазначив перший заступник міського голови, Ярослав Матвійчук, питання перейменування піднімали давним давно. «Патріотично налаштовані групи піднімали це питання. Люди бояться питання того, скільки це буде коштувати. Ми давали інформацію, що для пересічного мешканця це нічого не буде коштувати. Це буде коштувати для бюджетних установ. Є сформовані кошториси. Це видатки у межах сотень тисяч гривень, але невже заради повернення місту історичної назви цього не можна зробити. Ця приставка Волинський була додатка за часів російської влади, щоб ідентифікувати місто. Це питання не політичне. Давайте разом об’єднаємося і повернемо місту історичну назву», – сказав Матвійчук.

Під час переходу слова від істориків і представників влади не вщухали дискусії, обговорення спробували перетягнути в політичну сферу. Були спроби покерувати замість голови і посадити на місце одного з виступаючих, колишнього мера міста Мамедова.Як зазначив Мамедов, назву місту Володимир дав великий рівноапостольний князь Володимир. Крім того він дав ім’я місту при своєму житті. І це єдине місто в Україні з такою назвою, крім того святий оберігає Володимир.

Читайте також: Наступного тижня у Луцьку закінчать асфальтувати проспект Волі​.

Як відзначив Андрій Кандиба, в нього є два розпорядження про проведення опитування. Електронне опитування не мало чіткої системи і можна було проголосувати кілька разів. інформації про опитування не було оприлюднено. На його думку треба зробити електронне голосування з ідентифікацією, щоб люди могли проголосувати. Також, за його словами, хтось має відповісти за перше зірване голосування.

Володимир Подзізей зазначив, що варто відмовитися від приставки, яку нав’язала Російська імперія. «Зараз в Україні йде декомунізація, то чому від цього не можна позбутися. Чому ми за такий спадок маємо триматися. Ми маємо мати мужність перейменувати місто і дати йому історичну назву». Також Подзізей закликав до поваги в залі.

Віктор Хиць, голова районної ради, відзначив, що він за перейменування. Віра Чайковська зазначила, що раніше людям було цікаво, щоб Володимир не був історичним. «Коли була загарбницька місія, тоді була і така назва. Але зараз інші часи. Лише зараз, можливо не вивчено досконало, як це провести, але я тішуся тим, що голова зініціював це питання. Давайте полюбимо своїх предків і свою землю».

Ірина Ліщук розповіла, що треба керуватися законами при перейменування. «На жаль, ми не підпадаємо про закон про декомунізацію, але ми будемо перейменовуватися згідно закону про географічні назви. І там говориться, що береться думка громади, яка проживає на території міста. І пише більшість береться шляхом референдуму. Це суб’єктивні думки істориків, немає жодного документу інституції, яка займається історією. Якщо ініціює влада, то це за кошти громади».

За словами Ярослава Жука, місто не можна називати Володимиром, бо це спірна історична постать і вбивця. І завершив, що той, хто проголосує за Володимир, проголосує за Путіна.

Тарас Сватко відзначив, що ініціатива перейменування йде від депутата Ігоря Гузя, а він не є мешканцем міста. Він звернувся до містян з проханням прийняти рішення самостійно.

Микола Гінайло зазначив, що і раніше піднімали питання перейменування міста.

Тоді відбулося голосування за перейменування. 137 проголосували за перейменування. Проти були 4 людини. Обговорення тривали майже 4 години.

ОГОЛОШЕННЯ:

Продається автомобіль «Audi A-6», 1998 р. в., 1.8 бензин, МКПП.

Тел.: +380 97 856 9260

+380 63 545 7514

Telegram Channel