Звісно, зелень нині можна купити в супермаркетах. Але чимало господинь віддають перевагу власній, вирощеній на підвіконні - і зручніше, і дешевше...
Звісно, зелень нині можна купити в супермаркетах. Але чимало господинь віддають перевагу власній, вирощеній на підвіконні - і зручніше, і дешевше.
Якщо ви заготовили землю для «міні-городу» у квартирі, то можете взятися за вирощування зеленої цибулі, петрушки, кропу, салату, селери. Найпростіше виростити цибулю на зелень. Висадіть її в ящик, двома ярусами. Так званим мостовим способом. Перші 10-12 днів ящик тримайте у темному місці. Але коли почне відростати перо, виставте на світло. Підживлювати треба цибулю тоді, коли перо досягне 3-5 сантиметрів: на літр води - 1,5-2 грами аміачної селітри, 3-4 грами суперфосфату, 1-1,5 грама сульфату калію. Однією «закладкою» можна користуватися один-два місяці. Дехто вирощує цибулю й у щільному поліетиленовому пакеті (можна зробити його подвійним, вклавши один в один). Заповнюють пакет грунтом. Цибулю висаджують у верхній шар і в зроблені з боків отвори. Така «піраміда» гарно виглядає, коли позеленіє, і займає мало місця. Кріп можна висіяти у ящик, а коренеплоди петрушки чи селери викопати з грядки, обрізавши зелень. Перед садінням обпудріть їх вапном. Викладіть щільно рядками у ящик, засипте землею до верхівкової бруньки. Поливайте теплою водою. Перші 6-7 днів ящики можна поставити у темне місце, а потім на світло. Урожай збиратимете через 15-20 днів. Після того, як зрізують зелень, рослини підживлюють 0,5% розчином аміачної селітри. Можна зібрати два-три врожаї за зиму. А ось деякі дописувачі нашої газети вирощують петрушку в пластикових пляшках, обрізаних на третину висоти. У кожну садять по два-три корінці. Добре поливають і ставлять в погріб на два тижні для укорінення. Потім заносять до кімнати. Маючи 8-10 таких пляшок, можна всю зиму споживати свіжу петрушку.