Курси НБУ $ 41.45 € 46.11
Кредитна історія: що це, навіщо потрібно її контролювати і покращувати

Стати добропорядним позичальником просто: достатньо ніколи не пропускати платежі по кредиту.

Фото kachay.com.ua.

Кредитна історія: що це, навіщо потрібно її контролювати і покращувати

У будь-якого позичальника, який хоча б раз в житті користувався кредитними коштами банку, є своя особиста історія взаємин з кредитною організацією

Вона так і називається - кредитна історія. Основу складає рейтинг позичальника - своєрідна шкала, яка росте або зменшується в залежності від активності платника і дотримання умов кредитного договору.

Коли кредитна історія хороша, не потрібно турбуватися щодо позики. Отримати позику з вигідними відсотками з хорошим рейтингом позичальника нескладно. Але якщо клієнт раніше допускав численні, тривалі прострочення, йому доведеться докласти багато зусиль, щоб виправити становище. Якщо вже так вийшло, що КІ стала негативною, треба почина її покращувати.Наприклад, взяти кредит з поганою кредитною історією, можна в МФО. Це дозволить не турбуватися про те, чи схвалять чергову позику, майже всі МФО видиють кредити з негативною КІ під гарні відсотки. 

Де і як дізнатися про кредитну історію?

Отримати інформацію про кредитну історію можна платно або безкоштовно. Згідно із законом про позики, кожному громадянину надається можливість безкоштовно дізнатися свій кредитний рейтинг двічі в рік, в обраному БКІ (бюро кредитних історій).

Запит в БКІ відправити нескладно. Досить вбити в пошуку назву організації, перейти на сайт, зареєструватися (не більше 5 хвилин), пройти ідентифікацію і заповнити заявку на отримання кредитної історії. Вже через хвилину після входу на сервіс відкриється сторінка з особистим кабінетом платника, в якому можна отримати інформацію про діючі і погашених позичках, їх розмір, терміни дії договорів і самому рейтингу платника.

Але якщо інформація про кредитний рейтинг була запрошена більше двох разів на рік, за отримання нових відомостей із БКІ доведеться платити. Вартість послуги залежить від обраної організації та складає, в середньому, 999 гривень. Деякі банки теж надають доступ до кредитного рейтингу: для отримання відповідної інформації даних увійдіть або зареєструйтесь кредитора, знайти розділ з кредитною історією і оплатити послугу.

Вже через хвилину після входу на сервіс відкриється сторінка з особистим кабінетом платника, в якому можна отримати інформацію про діючі і погашених позичках, їх розмір, терміни дії договорів і самому рейтингу платника.

За додаткову плату отримувати запит із БКІ можна необмежену кількість разів. Крім основних відомостей, в бюро кредитних історій можна також дізнатися, які саме організації і коли відправляли запит на отримання інформації про кредитний рейтинг позичальника. Вона дозволяє дізнатися, чи гарна кредитна історія у клієнта, що безпосередньо впливає на рішення щодо видачі позики.

Що впливає на кредитну історію?

На рейтинг позичальника впливає кілька чинників:

  • Дотримання умов кредитного договору. Якщо платити без прострочень, історія буде хороша.
  • Відмова від дострокового погашення. При внесенні суми понад щомісячного платежу банки втрачають прибуток, так як відсотки по кредиту зменшуються швидше, ніж це передбачено чинним договором. Це не вважається його порушенням, проте, злегка псує кредитну історію.
  • Кількість кредитів. У людини, який ніколи не брав позик, кредитна історія буде «нульова». Це не погано, але при первинному отриманні великої суми йому можуть відмовити, так як банк не має уявлення про те, чи можна довіряти цьому позичальникові. Тому тим, хто хоче взяти іпотеку або велику позику на довгостроковий період, краще завести кредитку або карту розстрочки або погасити 1-2 невеликих кредиту без переплат і прострочень.
  • Рейтинг змінюється не відразу. Інформація від кредиторів в БКІ передається протягом декількох днів або тижнів, тому при успішному закриття кредиту або оформленні нового позики перевірити актуальні відомості найкраще через 2-4 тижні.

Стати добропорядним позичальником просто: достатньо ніколи не пропускати платежі по кредиту.

 

Реклама Google

Telegram Channel