Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Волинянин з рибалки привіз рідкісну небезпечну хворобу

Підчепив небезпечну інфекцію на Рівненщині.

Фото зі сайту: Волинський ОЦКПХ МОЗ України.

Волинянин з рибалки привіз рідкісну небезпечну хворобу

В області зареєстровано перший випадок захворювання на лептоспіроз. В ході проведеного епідрозслідування встановлено, що захворювання спричинено перебуванням на водоймі та рибальством на території Рівненської області в кінці серпня поточного року

На другу добу хворий відчув підвищення температури тіла до 39,5C,  розлади шлунково-кишкового тракту, незначне пожовтіння склер і шкірних покривів та характерний для лептоспірозу симптом – різка болючість литкових м’язів.   Діагноз  «лептоспіроз» підтверджено у лабораторії  мікробіологічних та медико-генетичних досліджень біологічних факторів ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ України». 

 На даний момент хворий перебуває на стаціонарному лікуванні, епідрозслідування триває.

У ВООЗ вважають лептоспіроз – найпоширенішим зооантропонозим захворюванням у світі:  щороку реєструється понад 1 млн.  випадків хвороби та до 60 тис. людей помирає.

В Україні лептоспіроз залишається однією з найбільш розповсюджених природно-осередкових інфекційних хвороб та становить найбільш значиму в соціально-економічному аспекті інфекційну хворобу, що призводить до ускладнень з високою летальністю.

Так, з 2018року захворіло 8 осіб: у 2018р. – 3 людей (в Ковельському, Луцькому районах і м. Луцьку); 2019р. – 3 (у В.Волинському районі і м. Луцьку); 2020р. – 1 (у Рожищенському районі), 2021р. – 1 (у м. Луцьку).

В області на сьогодні нараховується понад 70 ензоотичних територій по лептоспірозу. Така ситуація підтверджується високим відсотком інфікування дрібних ссавців у природі збудником лептоспірозу (у понад 20% лабораторних досліджень). 

Захворюваність на лептоспіроз у Волинській  області носить спорадичний характер. Так, з 2018року захворіло 8 осіб: у 2018р. – 3 людей (в Ковельському, Луцькому районах і м. Луцьку); 2019р. – 3 (у В.Волинському районі і м. Луцьку); 2020р. – 1 (у Рожищенському районі), 2021р. – 1 (у м. Луцьку). Епідрозслідуванням встановлено, що всі захворілі мали контакт із водоймами під час відпочинку, риболовлі чи проведенні сільгоспробіт на території власних  господарств.

Основними джерелами збудників цієї інфекції, в основному, являються гризуни (понад 70%), переважний шлях зараження – водний (понад 30%). Інфікування людини відбувається при контактуванні з факторами зовнішнього середовища (переважно водою відкритих водойм, забрудненою виділеннями гризунів) та безпосереднім контактом з гризунами — носіями збудника лептоспірозу у природі.

Умови Волині сприятливі для формування природно-осередкових інфекцій, де залишаються високі ризики виникнення ряду природно-осередкових інфекцій, особливо, пов’язаних контактом людей із гризунами.

Враховуючи вищенаведене, лікарі обласного лабораторного центру застерігають та наголошують, що для попередження небезпечної хвороби необхідно:

         — забезпечити відповідний захист від гризунів місць проживання людей та особливо джерел водопостачання;

       —  проводити дератизацію приміщень та захищати харчові продукти і воду  від проникнення гризунів.

        —  ні в якому разі не  використовувати воду з відкритих водойм для пиття, миття овочів, фруктів, а особливо для приготування їжі на природі;

        — при проведенні сільськогосподарських робіт, зборі урожаю та перебуванні біля водойми — використовувати засоби індивідуального захисту.

       В разі  появи характерних симптомів (болючості у литкових м’язах та високої температури тіла), особливо після перебування біля водойми – негайно звертатись до лікаря за місцем проживання, не займатись самолікуванням. Раннє звернення за медичною допомогою у перші дні появи згаданих вище характерних симптомів – сприяє швидкому одужанню без важких ускладнень. 

Джерело: Волинський ОЦКПХ МОЗ України
Telegram Channel