Волинянин з рибалки привіз рідкісну небезпечну хворобу
В області зареєстровано перший випадок захворювання на лептоспіроз. В ході проведеного епідрозслідування встановлено, що захворювання спричинено перебуванням на водоймі та рибальством на території Рівненської області в кінці серпня поточного року
На другу добу хворий відчув підвищення температури тіла до 39,5C, розлади шлунково-кишкового тракту, незначне пожовтіння склер і шкірних покривів та характерний для лептоспірозу симптом – різка болючість литкових м’язів. Діагноз «лептоспіроз» підтверджено у лабораторії мікробіологічних та медико-генетичних досліджень біологічних факторів ДУ «Волинський ОЦКПХ МОЗ України».
На даний момент хворий перебуває на стаціонарному лікуванні, епідрозслідування триває.
У ВООЗ вважають лептоспіроз – найпоширенішим зооантропонозим захворюванням у світі: щороку реєструється понад 1 млн. випадків хвороби та до 60 тис. людей помирає.
В Україні лептоспіроз залишається однією з найбільш розповсюджених природно-осередкових інфекційних хвороб та становить найбільш значиму в соціально-економічному аспекті інфекційну хворобу, що призводить до ускладнень з високою летальністю.
Так, з 2018року захворіло 8 осіб: у 2018р. – 3 людей (в Ковельському, Луцькому районах і м. Луцьку); 2019р. – 3 (у В.Волинському районі і м. Луцьку); 2020р. – 1 (у Рожищенському районі), 2021р. – 1 (у м. Луцьку).
В області на сьогодні нараховується понад 70 ензоотичних територій по лептоспірозу. Така ситуація підтверджується високим відсотком інфікування дрібних ссавців у природі збудником лептоспірозу (у понад 20% лабораторних досліджень).
Захворюваність на лептоспіроз у Волинській області носить спорадичний характер. Так, з 2018року захворіло 8 осіб: у 2018р. – 3 людей (в Ковельському, Луцькому районах і м. Луцьку); 2019р. – 3 (у В.Волинському районі і м. Луцьку); 2020р. – 1 (у Рожищенському районі), 2021р. – 1 (у м. Луцьку). Епідрозслідуванням встановлено, що всі захворілі мали контакт із водоймами під час відпочинку, риболовлі чи проведенні сільгоспробіт на території власних господарств.
Основними джерелами збудників цієї інфекції, в основному, являються гризуни (понад 70%), переважний шлях зараження – водний (понад 30%). Інфікування людини відбувається при контактуванні з факторами зовнішнього середовища (переважно водою відкритих водойм, забрудненою виділеннями гризунів) та безпосереднім контактом з гризунами — носіями збудника лептоспірозу у природі.
Умови Волині сприятливі для формування природно-осередкових інфекцій, де залишаються високі ризики виникнення ряду природно-осередкових інфекцій, особливо, пов’язаних контактом людей із гризунами.
Враховуючи вищенаведене, лікарі обласного лабораторного центру застерігають та наголошують, що для попередження небезпечної хвороби необхідно:
— забезпечити відповідний захист від гризунів місць проживання людей та особливо джерел водопостачання;
— проводити дератизацію приміщень та захищати харчові продукти і воду від проникнення гризунів.
— ні в якому разі не використовувати воду з відкритих водойм для пиття, миття овочів, фруктів, а особливо для приготування їжі на природі;
— при проведенні сільськогосподарських робіт, зборі урожаю та перебуванні біля водойми — використовувати засоби індивідуального захисту.
В разі появи характерних симптомів (болючості у литкових м’язах та високої температури тіла), особливо після перебування біля водойми – негайно звертатись до лікаря за місцем проживання, не займатись самолікуванням. Раннє звернення за медичною допомогою у перші дні появи згаданих вище характерних симптомів – сприяє швидкому одужанню без важких ускладнень.