Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Знищуйте, якщо знайдете: в Шацьку виявлено особливо небезпечного шкідника

Гнізда з гусеницями необхідно зрізати і спалювати на місці.

Фото Шацька ОТГ.

Знищуйте, якщо знайдете: в Шацьку виявлено особливо небезпечного шкідника

Його називають американським білим метеликом

Про це на сайті Шацької громади інформує Федір КОПИТКО, державний фітосанітарний інспектор.                   

Вогнище виявлене в смт Шацьк, біля бару «Заїжджий двір». В розташованих неподалік садах є окремі гілки, пошкоджені американським білим метеликом. Громадянам та підприємцям, які виявили на своїх територіях цього шкідника, необхідно вжити заходи щодо недопущення його розповсюдження.

Американський білий метелик завдає шкоди лісовим і плодовим деревам. У його харчовому раціоні майже 250 видів  культур: шовковиця, клен американський, яблуня, айва, груша, бузина, вишня, слива, грецький горіх, виноград тощо.  Гусениці шкідника повністю об’їдають листя на деревах, утворюють гнізда, обплітаючи гілки павутиною. Таке пошкодження призводить до порушення процесів обміну  зелених насаджень, зниження їх захисної, декоративної та естетичної функції, а також  врожайності плодових культур. Окремі рослини ослаблюються та гинуть, особливо при багаторазовому пошкодженні.

Для розвитку американського білого метелика сприятливими є температура повітря  +20-25 градусів та відносна вологість 70-80%. 

Для розвитку американського білого метелика сприятливими є температура повітря  +20-25 градусів та відносна вологість 70-80%. 

Рекомендації. Виявляти личинки американського білого метелика необхідно на ранніх стадіях розвитку з повторним обстеженням кожні 7 днів. Гнізда з гусеницями необхідно зрізати і спалювати на місці. На території вогнища зараження всі насадження необхідно обробити інсектицидами 2 рази з інтервалом  10 днів. Для цього використовувати препарати, які внесені до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, що дозволені до використання в Україні».

Нагадуємо власникам територій, на яких запроваджено карантинні режими, що вони повинні здійснювати заходи з  локалізації та ліквідації американського білого метелика. Адже відповідальність за дотримання вимог законодавства у сфері карантину рослин щодо знищення американського білого метелика покладається на землевласників та землекористувачів, на території яких виявлено карантинного шкідника. Згідно зі ст. 12, ст. 47 Закону  України «Про карантин рослин», правила фітосанітарного контролю є обов’язковими для виконання органами державної  влади  та  особами.

Читайте також: 10 волинських громад пробились у важливий проєкт «Говерла»​.

Сподіваємося на розуміння, бо тільки спільними зусиллями можна отримати позитивний результат і зупинити поширення цього шкідника. Лише співпраця на всіх рівнях дасть можливість  не допустити його  розповсюдження та вчасно знищити. У разі підозри виявлення американського білого метелика звертайтесь до фітосанітарної служби району за адресою: смт Шацьк, вул. Шковороди, 78.

Telegram Channel