Курси НБУ $ 39.57 € 42.16
Серед дітей в усьому світі фіксують зараження маловідомим респіраторним вірусом

Не думали, що хворих буде так багато.

Фото Unsplash.

Серед дітей в усьому світі фіксують зараження маловідомим респіраторним вірусом

За словами лікарів, дивна «поведінка» вірусу є непрямим наслідком пандемії COVID-19

Лікарі низки країн світу зафіксували серед дітей різке зростання інфікування сезонним респіраторно-синцитіальним вірусом (RSV).

Як повідомляє BBC, раніше лікарі вважали RSV сезонним вірусом, який з'являвся взимку. Однак останніми місяцями у Північній півкулі спостерігається несподіваний сплеск випадків захворювання.

Зокрема, на початку 2021 року співробітники дитячої лікарні Маймоніда в Брукліні штату Нью-Йорк у США, помітили, що в лікарню прибуває все більше дітей і немовлят із кашлем, деякі з яких насилу могли дихати. З’ясувалося, що вони були інфіковані RSV – респіраторно-синцитіальним вірусом, який поширюється взимку та може викликати проблеми з легенями.

У цю пору року кількість випадків RSV повинна була скорочуватися, зазначає видання. Натомість вони злітали на тлі покращення показників захворюваності на COVID-19.

У наступні місяці вірус почали фіксувати у дітей зі США, Швейцарії, Японії і Великої Британії. За словами лікарів, дивна «поведінка» вірусу є непрямим наслідком пандемії COVID-19. Минулого року карантин і гігієнічні заходи припинили поширення коронавірусу, а також інших вірусів, таких як RSV. В результаті у дітей не було можливості виробити проти них імунітет.

Відтак щойно обмежувальні заходи були послаблені, RSV поширився серед великої кількості сприйнятливих до зараження немовлят і дітей, що призвело до раптових сплесків захворюваності в несподівані моменти.

«Це нас здивувало. Ми знали, що на це варто звернути увагу, але не думали, що хворих буде так багато», – розповів лікар з Університетської клініки Цюріха в Швейцарії Крістоф Бергер.

 Значна частина з них переносять її як застуду із нежитю і кашлем та вилікується самостійно. Але у деяких немовлят і маленьких дітей це може викликати бронхіоліт – запалення нижніх відділів легень.

Як зазначає видання, інфекція RSV сама по собі не є приводом для занепокоєння. За даними Центрів США із контролю і профілактики захворювань, більшість дітей переносять її у віці до двох років. Значна частина з них переносять її як застуду із нежитю і кашлем та вилікується самостійно. Але у деяких немовлят і маленьких дітей це може викликати бронхіоліт – запалення нижніх відділів легень.

Читайте також: Відомо, скільки волинян у суботу відвідали пункти вакцинації

Telegram Channel