Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У землі знайшли персні: будувати біля гіпермаркету в Рівному будуть під наглядом археологів

Зняли верхній шар землі для розбудови і цей чорнозем роздавали усім охочим, в ньому й знайшли раритети.

Фото Facebook Миколи Бендюка.

У землі знайшли персні: будувати біля гіпермаркету в Рівному будуть під наглядом археологів

Персні випадково знайшли, коли копали картоплю

На ділянці біля «Епіцентру» у Рівному будівельники працюватимуть під наглядом археологів. Бо там можуть бути об'єкти та артефакти давньоруського періоду, – розповів Суспільному краєзнавець Микола Бендюк. Ділянка, на якій планують будувати житловий квартал, є пам'яткою археології Х - ХІІІ століть. Нині це приватна територія і 20 вересня науковці домовилися із її власником про співпрацю.

11 вересня краєзнавець Микола Бендюк на своїй сторінці у Facebook опублікував фотографії перснів-печаток із поясненням, що це – знахідки на городі у знайомого.

 

 «Ці персні випадково знайшли, коли копали картоплю. А землю на свій город мій знайомий торік привіз із тієї ділянки біля «Епіцентру». Її тоді готували під забудову і, знявши верхній шар землі, цей чорнозем роздавали усім охочим. Я написав у Facebook пост із сарказмом про те, що забудовники надають чорнозем, а потім в себе на городі можна знайти унікальні речі. Про це дізнався власник ділянки, на якій планують забудову, і запропонував зустрітися», – розповів Суспільному Микола Бендюк.

До перемовин із власником земельної ділянки Микола Бендюк залучив завідувача відділу давньої історії та археології Рівненського обласного краєзнавчого музею Олексія Войтюка.

 

Олексій Войтюк та Микола Бендюк

 

 Зі слів археолога Олексія Войтюка, біля «Епіцентру» було поселення давньоруського періоду. Це з'ясували три роки тому під час будівельних робіт на цій ділянці.

«Про те, що там є поселення давньоруського часу, ми не знали до 2018-го року, поки там не розпочали будівництво. До нас звернулися забудовники і показали матеріали, які знайшли під час робіт. Після цього ми зробили археологічну експертизу і натрапили, здається, на шість об’єктів Х - ХІ століть. Нам траплялися в основному матеріали давньоруського періоду і доби бронзи», – зазначив Олексій Войтюк.

Після того цій території надали статус пам'ятки археології, але проводити ґрунтовні дослідження у 2018-му, зі слів Олексія Войтюка, не було потреби.

«Культурний шар уже поруйнували чи бульдозером під час будівельних робіт, чи ще попередньою оранкою (раніше тут були людські городи – ред.). Але домовилися із забудовниками, щоб за потреби будемо робити археологічний нагляд під час робіт. Це - коли будівельники працюють, а я стою поруч і фіксую, чи є щось в землі, і якщо натрапимо на щось, то техніку зупиняють і вже ми працюємо вручну», – пояснив археолог.

Наразі йдеться про археологічний нагляд за роботами на ділянці площею п'ять гектарів. 20 вересня археолог зустрівся із її власником.

Позицію власника ділянки Суспільному озвучив його представник Ярослав, свого прізвища він не назвав.

«Власник зацікавлений, щоб археологи зробили нагляд за цим об’єктом, натрапили на знахідки та потім їх дослідили. Тому пропозицію науковців він підтримав і навіть запропонував при потребі допомогти людськими або технічними ресурсами», – запевнив пан Ярослав.

Розпочати роботу під наглядом археологів планують 22-го вересня, якщо сприятиме погода, – повідомив Олексій Войтюк.

Читайте також:У Ковелі вирішили демонтувати фотостенд зі світлинами Героїв, загиблих на Сході України

Telegram Channel