Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Мати у матері просила вибачення за вбивство дочки: хлопця, який зарізав 19-річну студентку, визнали неосудним (Фото)

Мама хлопця Ганна Литвинчук наполягає, що її син хворий.

Фото ulibky.

Мати у матері просила вибачення за вбивство дочки: хлопця, який зарізав 19-річну студентку, визнали неосудним (Фото)

Підозрюваного у жорстокому вбивстві 19-річної львівської студентки Дарьї Косенок визнали неосудним. Судово-психіатрична експертиза показала, що 20-річний Нестор Литвинчук психічнохворий

Дарья Косенок з Кам’янська на Дніпропетровщині та Нестор Литвинчук з Житомира почали зустрічатися восени 2019 року. Тоді їм обом було по 18 років. Познайомилися через соцмережі, вперше зустрілися у Львові, де навчалася дівчина. Вона була студенткою філологічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка за спеціалізацією «перська мова».

Батьки кажуть, що в дітей все нібито було серйозно, попри юний вік. Нестор разом з Дашею приїжджав до батьків дівчини. Мамі хлопець сподобався, втім батька він насторожував. Йому не подобалося, що Нестор ніде офіційно не працював і не навчався, але жив на широку ногу і розкидався грошима. Нестор по кілька місяців жив у різних містах (Києві, Одесі, Львові), де винаймав недешеве житло, орендував автомобілі. Тато припускав, що Нестор торгує наркотиками, повідомляє zaxid.net.

– Даша розповідала, що він займався біткоїнами, проводив курси – навчав людей, як заробляти на криптовалюті. У мене це викликало сумніви. Він постійно змінював місця проживання, витрачав великі гроші на житло – по 15 тис. грн у місяць. Він не дослухався, коли Даша йому казала зменшити витрати і відкладати гроші, щоби влаштувати майбутнє, а жив у своє задоволення, – розповідає батько Дарьї Андрій Косенок. Пара зустрічалася близько року і згодом Нестор почав проявляти несподівану агресію і занадто контролювати Дашу. Тоді вона вирішила розірвати з ним стосунки. Хлопець її не відпускав. Вони фактично розійшлися восени минулого року. Але він продовжував її переслідувати, погрожував, що він вчинить самогубство, накладе на себе руки. Даша була дуже співчутлива та добра, її це турбувало. Вона казала: мама, якщо з ним щось станеться, я собі цього ніколи не пробачу. Він на цьому зіграв, виманив її шантажем. Вона хотіла з ним розійтися по-людськи – поговорити перед розривом. Він це розумів і зробив так, щоб вона не дісталася нікому, – розповідає мама дівчини Ганна Косенок.

Нагадаємо, 29 березня 2021 року Нестор Литвинчук винайняв квартиру на вулиці Личаківській, 36 у Львові, куди запросив дівчину. Наступного дня її знайшли мертвою, з дев’ятьма ножовими пораненнями в груди, зокрема, у серце та легені.

Він мав водійські права, був програмістом, адекватною людиною. Я впевнена, що він може симулювати психічну хворобу.

Підозрюваного Нестора Литвинчука поліцейські оперативно затримали у Східниці, куди він встиг втекти і переховувався в одному з хостелів. Під час затримання він зізнався у скоєному.

Суд обрав Нестору Литвинчуку запобіжний захід – тримання під вартою без права внесення застави. У межах слідства затриманому провели стаціонарну судово-медичну експертизу у Львівській психіатричній лікарні та виявили в нього психічну хворобу.

«На даний час страждає тимчасовим хворобливим розладом психічної діяльності у формі поліморфного психотичного розладу, не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними», – йдеться у висновку експертів-психіатрів.

Водночас відкритим залишається питання, чи був Нестор Литвинчук психічнохворим на момент вчинення вбивства, чи його психіка була порушена уже після цього. Це важливо, щоб зрозуміти обставини злочину. За словами психіатрів, це можливо встановити під час додаткової судово-психіатричної експертизи лише після його лікування у психіатричному закладі із суворим наглядом.

Наприкінці серпня суд змінив Нестору Литвинчуку запобіжний захід – тепер його утримують не в СІЗО, а у Львівській обласній психіатричній лікарні. 23 вересня суд розгляне клопотання прокурора про примусове лікування хлопця, у межах якого йому і проведуть додаткову експертизу.

Батьки дівчини мають сумніви щодо висновків львівських психіатрів та вимагають незалежної судово-психіатричної експертизи в Дніпрі або ж у Києві.

- Він мав водійські права, був програмістом, адекватною людиною. Я впевнена, що він може симулювати психічну хворобу, – сказала Ганна Косенок.

Читайте також: На Горохівщині померло семимісячне немовля.

Батьки Даші впевнені, що вбивство їхньої доньки було заздалегідь спланованим. Нестор Литвинчук готувався до злочину, зокрема, вивчав сайти з відповідною тематикою.

Мама хлопця Ганна Литвинчук наполягає, що її син хворий. Жінка картає себе за те, що вчасно не помітила в нього ознаки психічної недуги. Нестор Литвинчук виріс без батька, його виховала мама. Також у нього є молодша сестра, хвора на аутизм важкої форми.

- Те що він з Дашею посварився і вони розійшлися, я розуміла, що він дуже важко це переживав – він сильно схуд, ходив дуже сумний, пригнічений. Це було за кілька місяців до того, як це все сталося. Розумію, що це моя велика вина як мами, мені потрібно було якось з ним обговорювати цю тему. Тоді я не розуміла, що це були сигнали психічної хвороби, – розповіла Ганна Литвинчук.

Мама Нестора хоче, щоб він продовжував повноцінне життя та допомагав родичам Даші. Вона переконана, що злочин вчинила його хвороба. Ганна Литвинчук за кілька місяців після вбивства їздила до мами Дарьї і попросила пробачення.

Нестору Литвинчуку загрожує 15 років тюрми за умисне вбивство дівчини. Якщо буде остаточно встановлено, що він вчинив злочин у стані неосудності, його звільнять від кримінальної відповідальності та продовжать примусове лікування.

 

 

Telegram Channel