Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Для завершення ремонту неонатального корпусу потрібно ще близько 10 мільйонів гривень

Обговорили найважливіші напрямки подальшого розвитку.

Фото з фейсбук-сторінки: Волинська обласна дитяча клінічна лікарня.

Для завершення ремонту неонатального корпусу потрібно ще близько 10 мільйонів гривень

В обласному перинатальному центрі відбулося перше засіданнія наглядової ради комунального підприємства «Волинське обласне територіальне медичне об’єднання захисту материнства і дитинства. Участь у засідання взяли: народні депутати України Ігор Палиця, Степан Івахів, Ірина Констанкевич; голова Волинського обласного благодійного фонду «Дитяча місія. Україна» Людмила Лонюк, Луцький міський голова Ігор Поліщук, проректор із науково-педагогiчної роботи та iнновацiй Волинського національного університету імені Лесі Українки Вадим Ульянов і заступниця керуючого справами виконавчого апарату Волинської обласної ради Мирослава Якимчук

Генеральний директор медичного об’єднання Ірина Горавська повідомила,що 25 вересня минає рік від його створення і зараз найнагальнішими проблемами є завершення ремонту неонатального центру, реконструкція обласної дитячої клінічної лікарні та термореновація санаторію для дітей із батьками «Дачний». Ірина Іванівна розповіла про досягнення за рік спільної роботи:

• змінена структура, комп’ютеризовано всі структурні підрозділи, облаштовано відділення катамнестичного спостереження за новонародженими, створено відділення комплексної реабілітації;
• проведено ремонт переходу біля дитячого онкогематологічного відділення з облаштуванням ігрової зони для дітей, що довготривало лікуються від онкології в умовах стаціонару;
• завершується реконструкція приміщення неонатального корпусу;
• зроблено реконструкцію відділення променевої діагностики;
• придбано нове лікувальне обладнання, у тому числі УЗД, КТ, ПЛР-лабораторію, тощо.

Результатом цього стало заключення 14 пакетів медичних послуг НСЗУ за програмою медичних гарантій, можливість працювати в мультидисциплінарній команді, надаючи фахові високоспеціалізовані послуги дітям та матерям.

Хочемо добудувати операційний блок із відділенням реанімації, тому що в старих приміщеннях зробити реконструкцію, відповідно до нових вимог ДБН, неможливо або надзвичайно дорого, тому економічно вигідно добудувати цей корпус, а в наявних приміщеннях ми плануємо облаштувати інфекційний блок.

Ірина Горавська звернула увагу, що, на жаль, медичне об’єднання змушене боротися з низкою викликів. «Ми будемо просити наглядову раду сприяти навчанню медичного персоналу. Коронавірус не дав нам можливості цього зробити вчасно.

Наприклад, у нас є напрямок реабілітації, але не вистачає фахівців, лікарів із реабілітаційної медицини. Для завершення ремонту неонатального корпусу потрібно ще близько 10 мільйонів гривень. Ідеться теж про реконструкцію Волинської обласної дитячої клінічної лікарні. Вже підготовлено передпроектну документацію. Хочемо добудувати операційний блок із відділенням реанімації, тому що в старих приміщеннях зробити реконструкцію, відповідно до нових вимог ДБН, неможливо або надзвичайно дорого, тому економічно вигідно добудувати цей корпус, а в наявних приміщеннях ми плануємо облаштувати інфекційний блок». Ще одна нагальна потреба – термореновація приміщень дитячої лікарні. Для порівняння: в опалювальний сезон за тепло та гарячу воду перинатальний центр сплачує 100 тисяч гривень, а дитяча лікарня – у 10 разів більше. Те ж саме стосується санаторію «Дачний», де проходять реабілітацію діти з інвалідністю, приміщення та територія якого не відповідають вимогам сучасного часу.

Щоб організувати в закладі допомогу хворим з COVID-19, також вкрай необхідні кошти для обладнання системи киснезабезпечення на першому поверсі перинатального центру, так як 2 відокремлених бокси для вагітних вже не забезпечують потреби. Для проведення кисню потрібно близько 500 тисяч гривень.

Голова облради Григорій Недопад повідомив, що кошти на реконструкцію неонатального центру та на виготовлення проекту реконструкції дитячої лікарні вдасться виділити з обласного бюджету. Натомість кошти на реконструкцію дитячої лікарні повинні бути профінансовані державою.

Підсумовуючи зустріч Ігор Палиця наголосив, що, як завжди, питання – у відсутності достатнього фінансування. «Бажань багато, думок багато, бачень багато, а грошей не вистачає. Ми сьогодні говоримо про те, що робити, аби було фінансування і державне, і комунальне, і обласного бюджету. В принципі всі питання обговорили, тому і розвиток, і реконструкція відбуватимуться», – запевнив він. На згадку про засідання наглядової ради Волинського обласного територіального медичного об’єднання захисту материнства і дитинства на території закладу – у закладеному за сприяння Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» «Сквері майбутнього» – було висаджено сакуру.

Джерело: Волинська обласна дитяча клінічна лікарня
Telegram Channel