Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Обхват, опис, координати: на Волині юні краєзнавці вишукують старі дуби і обліковують їх

360 см це приблизно 360 років!

Фото із сторінки Павла Савчука у Facebook.

Обхват, опис, координати: на Волині юні краєзнавці вишукують старі дуби і обліковують їх

Напередодні Дня туризму вихованці гуртка ЦНПВТК «Екологічне краєзнавство» завітали в Боголюбський ліс, що неподалік Луцька

Основною метою пізнавальної прогулянки осіннім лісом був облік старовікових гігантських дубів, що розлогими кронами ніби тримають небосхил.

На жаль, лише 5 з них (віком біля 350 років) увійшли до складу пам`ятки природи «Група дубів-велетнів»

На невеликій площі зростають декілька десятків старовікових дубів. На жаль, лише 5 з них (віком біля 350 років) увійшли до складу пам`ятки природи «Група дубів-велетнів» («Група дубів-велетнів» – ботанічна пам’ятка природи площею 0,05 га, належить до ДП «Ківерцівське ЛГ», Боголюбського л-ва, кв. 9, вид. 16. Статус надано за рішенням Волинської обласної ради депутатів трудящих від 11.07.1972, № 255 для збереження на узліссі п’яти дерев дуба звичайного Quercus robur, віком близько 350 років, із діаметром крони 20 м. – РЕД.).

 

 Про це повідомив керівник гуртка «Екологічне краєзнавство» Волинського обласного центру національно-патріотичного виховання туризму і краєзнавства Павло Савчук.

За його словами, гуртківцям  вдалось поки облікувати лише частину дерев - тому є матеріал для майбутніх експедицій.

 

 Кожен дуб гуртківці фотографували, записували gps-координати, ретельно вимірювали обхват, робили опис дерев, вносячи ці дані в каталог.

Друга частина мандрівки - це відпочинок та частування смаколиками біля вогнища, активні ігри на сонячній галявині.

Читайте також: На Волині пройшов унікальний фестиваль «Український коровай-сузір’я» (Фото)​.

 

 Старі дубові ліси є цінними екосистемами і важливими оселищами, осередками біорізноманіття. Ще декілька століть тому - це були звичні для Полісся ліси. Зараз старовікові діброви стрімко зникають. Чимала кількість тварин, рослин, грибів та лишайників (з них багато видів з Червоної книги України) мешкає переважно або виключно в старих дубових лісах, тож їхня вирубка призводить до зниження чисельності рідкісних видів. Українське законодавство передбачає охорону місць, у яких мешкають червонокнижні види.

 

 

Telegram Channel