Курси НБУ $ 39.64 € 42.30
Цьогоріч до волинської поліції надійшло понад 8 тисяч викликів про домашнє насильство

Найважливіше – це захист дітей, які стають свідками домашнього насильства або є його жертвами.

Фото: Поліція Волині.

Цьогоріч до волинської поліції надійшло понад 8 тисяч викликів про домашнє насильство

Поліція наполягає на створенні в громадах області кризових кімнат для жертв домашнього насильства та установ для кривдників 

Проблема домашнього насильства є актуальною, оскільки поліцейські активно використовують норми нового закону у щоденній діяльності з протидії і запобігання домашньому насильству. Однак у цьому напрямку взаємодія з громадами не завжди є результативною: ті посилаються або на нестачу коштів, або на те, що такої проблеми в них немає. Про це та інше йшлось сьогодні під час наради в управлінні превентивної діяльності ГУНП.

Заступник начальника ГУНП Сергій Козак акцентував на тому, що найважливіше – це захист дітей, які стають свідками домашнього насильства або є його жертвами.

«Нині, в умовах децентралізації, багато функцій щодо забезпечення дотримання прав дітей покладено на територіальні громади. Поліція має забезпечувати належну взаємодію в цьому напрямку», - сказав Сергій Козак.

І така взаємодія з боку поліції існує.

54 громад області 5 досі не мають служб у справах дітей.

Очільниця сектору ювенальної превенції Інна Остапович наголосила на алгоритмі дій поліції під час виявлення випадків домашнього насильства: якщо такі виклики були, правоохоронці мають повідомити про них відповідні соцслужби та служби у справах дітей, адже саме вони зобов’язані подбати про подальшу долю дітей і їх захист. Якщо все це належним чином зафіксувати, то діти отримують статус потерпілих від домашнього насильства.

Реклама Google

Тим часом, регіональна представниця Уповноваженого з прав людини Любов Сітовська повідомила, що з 54 громад області 5 досі не мають служб у справах дітей. Також вона зібрала пропозиції від присутніх керівників підрозділів превенції та ювеналів, аби донести до Уповноваженого Верховної Ради ті проблеми, з якими стикаються правоохоронці, коли протидіють і запобігають домашньому насильству. 

Одна з таких проблем – це відсутність в громадах спеціальних кімнат, де можна тимчасово розмістити агресивних дітей, або які є в стані наркотичного чи алкогольного сп’яніння. 

«Були звернення ювеналів у громади, однак отримали відповідь, що коштів на це немає. І коли ми прибуваємо на подію, де, наприклад, неповнолітній чинить насильство над мамою, ми не маємо куди його доставити, адже притулки дітей в такому стані не приймають», - розповіла Інна Остапович.

Заступник начальника УПД Валерій Чоботан розповів, що якщо в 2020 році до поліції надійшло 2 219 викликів про домашнє насильство, то за вісім місяців 2021 року таких викликів вже більше 8 тисяч по області. 

«Це пов’язано з тим, що люди стали більш обізнані про проблему домашнього насильства. Але також і з тим, що багато хто перебуває вдома в час карантину, хтось не має роботи, тому вчиняється насильство», - сказав Валерій Чоботан.

Він закликав колег ще більше інформувати громадян про те, що потрібно звертатись до поліції в таких випадках. Звернутись можна і до офіцерів громад, яких є вже 34, і до дільничних, або ж зателефонувати на лінію 102.

Якщо в 2020 році до поліції надійшло 2 219 викликів про домашнє насильство, то за вісім місяців 2021 року таких викликів вже більше 8 тисяч по області. 

Один з дієвих методів – це винесення термінового заборонного припису кривдникам, за яким вони зобов’язані негайно покинути місце проживання разом з жертвою. Такий припис може винести і сам поліцейський, зваживши всі обставини події.

Однак законодавством не чітко передбачено, куди далі має йти цей кривдник і хто з ним має працювати. Принаймні, на Волині кривдників лише ставлять на облік в поліції, далі відповідні органи і служби не виконують обов’язків щодо роботи з кривдниками. Як ішлось вище, територіальні громади або вказують на нестачу коштів, або на відсутність такої проблеми в них.

Тим часом, регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого з прав людини Віталій Єлов наголосив на тому, що якщо з кривдниками не працювати належним чином, вони здатні будуть і порушувати термінові заборонні приписи, і вчиняти інша правопорушення та злочини. Однак – це також завдання відповідних профільних служб у громадах.

Любов Сітовська та Віталій Єлов проведуть моніторинг щодо того, як територіальні громади і відповідні органи та служби виконують норми законодавства про протидію та запобігання домашньому насильству. Опісля організують зустріч та обговорення за участю всіх суб’єктів взаємодії. 

Джерело: Сектор комунікації поліції Волинської області
Telegram Channel