Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Луцька райрада вимагає мораторію на підвищення вартості газу та електроенергії

Багато людей ледве зводять кінці з кінцями.

Фото зі сайту Конкурент.

Луцька райрада вимагає мораторію на підвищення вартості газу та електроенергії

Луцька районна рада звернулась до Президента України, Прем’єр-міністра України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Ради національної безпеки і оборони України щодо недопущення підвищення тарифів для населення

Звернення підтримали 38 депутатів Луцької районної ради.

У документі йдеться:

«Починаючи з червня цього року, НАК «Нафтогаз України» запустив неконтрольований процес стрімкого зростання вартості енергоносіїв. Так, у червні на 50 % зросла ціна природного газу – з 6,99 гривні до 11,59 гривні без врахування вартості доставки. А в липні відбулося ще одне підвищення – на 10 % до 13,13 гривні (без врахування доставки). За цією, так званою ринковою, ціною НАК «Нафтогаз України» продає природний газ підприємствам теплокомуненергетики, що прогнозовано призведе до шаленого підвищення тарифу на тепло для громадян, суб’єктів господарської діяльності і закладів бюджетної сфери.

Зростання вартості природного газу у НАК «Нафтогазі України», який є монополістом на газовому ринку, пояснюють підвищенням ціни блакитного палива на європейському ринку. Водночас керівник НАК «Нафтогаз» Юрій Вітренко на одному з телеканалів чітко заявив, що український газ коштує 2 гривні 40 копійок за кубометр. Закономірно виникає логічне запитання: хто наживається на шаленій різниці між ціною газу вітчизняного видобутку і тією, за якою його продають споживачам.

Ми, депутати Луцької районної ради, настійно пропонуємо спрямувати дешевий газ вітчизняного виробництва на потреби побутових споживачів.

З 01 серпня влада запланувала також значне підвищення ціни і на електроенергію – майже вдвічі, до 3 гривень за кіловат/годину.  Водночас у ЗМІ оприлюднено факт, що посередницькі структури, наближені до владних посадовців, заробляють мільярди гривень, а «Енергоатом» і «Укренерго» стають збитковими. Так, за минулий рік шість посередницьких компаній заробили близько 10 мільярдів гривень шляхом перепродажу величезних обсягів електроенергії, насамперед «Енергоатому». Тепер цю величезну фінансову діру хочуть закрити коштом українців.

У цій «тарифній вакханалії» ніхто не знає, які суми будуть у платіжках за комунальні послуги на початку опалювального сезону, що викликає у волинян велике занепокоєння. Адже через стрімке зубожіння та безробіття у період коронавірусної кризи багатьом із них доводилося ледве зводити кінці з кінцями у сімейному бюджеті при вартості природного газу 6,99 гривні, тому цілком прогнозовано, що надалі зростатиме заборгованість населення за комунальні послуги, а також подорожчають всі товари і послуги, продукти харчування, на виробництво яких витрачається природний газ й електроенергія.

Ми, депутати Луцької районної ради, настійно пропонуємо спрямувати дешевий газ вітчизняного виробництва на потреби побутових споживачів.

Щоб посилити соціальний захист населення, вимагаємо припинити «тарифний геноцид» проти власного народу та вимагаємо:

Запровадити мораторій на зростання вартості енергоносіїв та а також ще до початку опалювального сезону Рада національної безпеки й оборони України  має з’ясувати причини зростання ціни на енергоносії та навести лад у сфері енергетики.

Відмовитись від перекладання відповідальності за оплату житлово-комунальних послуг на органи місцевого самоврядування; врахувати при ухваленні Державного бюджету на 2022 рік достатній обсяг коштів для захисту громадян і громад від підвищення тарифів.

Спрямувати не менше 20 мільярдів гривень коштів від допомоги, що надійшла Україні від Міжнародного валютного фонду, на виплату субсидій для громадян на оплату житлово-комунальних послуг, а також забезпечити їх автоматичне нарахування субсидій тим, хто їх потребує.

Наголошуємо, що ситуація вимагає негайного розв’язання цієї проблеми та об’єктивної реакції Президента України, парламенту та Кабінету Міністрів України».

Telegram Channel