Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Волинські студенти зустрінуться з легендарним британським режисером (Фото)

Видатний британець приїздить на Волинь з 2004 року.

Фото ms.detector.media.

Волинські студенти зустрінуться з легендарним британським режисером (Фото)

У понеділок, 4 жовтня, об 14.00, в Інституті культури і мистецтв ВНУ імені Лесі Українки (Ковельська, 15) відбудеться зустріч з видатним режисером сучасності Тоні Палмером

Захід заплановано в рамках міжнародного музичного фестивалю «Стравінський та Україна». Вхід вільний (з дотриманням усіх карантинних вимог).

Тоні Палмер – всесвітньовідомий британський режисер кіно та театру, письменник, продюсер та музичний критик. Його творчий доробок складається з понад 100 кіноробіт. Як кінорежисер, Палмер отримав 14 золотих медалей Нью-Йоркського кінофестивалю, численні нагороди BAFTA та Emmy Awards, неодноразово вигравав «Prix Italia»..

Видатний британець приїздить на Волинь з 2004 року. Зокрема, бере провідну участь у щорічному міжнародному музичному фестивалі «Стравінський та Україна», в рамках якого вже показано чимало його кінокартин різних років виробництва: «Бенджамін Бріттен», «Якось на кордоні», «Свідчення», «Рахманінов», «Космічне кіно» , «Леонард Коен» , «Бітлз та друга світова війна» та інші.

Стравінський народився в Російській імперії, його досвід як дитини сформувався на Волині, у дорослому віці став французьким громадянином, певний час жив у Швейцарії, останнє помешкання – у США, в Голлівуді.

Я знав Ігоря Стравінського особисто, зняв про нього фільм на прохання його дочки, - сказав Тоні Палмер в ефірі «Суспільне. Волинь». Режисер вважає Стравінського одним з трьох найвидатніших композиторів 20 століття: Стравінський, Шостакович і англієць Бенджамін Бріттен.

Стравінський народився в Російській імперії, його досвід як дитини сформувався на Волині, у дорослому віці став французьким громадянином, певний час жив у Швейцарії, останнє помешкання – у США, в Голлівуді. Стравінський, на відміну від Шостаковича і Бріттена, був аполітичним, усе життя втікав від війни і ненавидів більшовиків – бо зруйнували його маєток, вкрали гроші», - розповів режисер. Каже, що хотів приїхати на Волинь, в Устилуг, ще за радянських часів - на власні очі побачити родинне гніздо Стравінських. Проте влада не дозволяла. Згодом Тоні Палмер зрозумів чому так відбувалось: Устилуг входив у закриту для іноземців прикордонну зону, де дислокувались стратегічні ракетні частини. Та й сам маєток стояв у жахливо занедбаному стані.

Читайте також: Фестиваль пам’яті Степана Кривенького зробив Горохів пісенною столицею Волині (Відео).

Нині будинок-музей Стравінських в Устилузі – єдиний маєток, де мешкав композитор і який зберігся в автентичному вигляді. Ще є один будинок в Голлівуді, куди я теж їздив, але він абсолютно змінив свій зовнішній вигляд. В Устилузі ви маєте унікальну будівлю, мене вражає наскільки ви за нею доглядаєте, - наголосив Тоні Палмер на «Суспільне. Волинь» в один зі своїх минулих візитів в Україну.

Світлана ФЕДОНЮК, культурологиня.

 

 

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel