Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
В обласній раді обговорили фінансову підтримку родин загиблих Героїв

Зустрічі з родинами Героїв АТО.

Фото зі сайту Волинської обласної ради.

В обласній раді обговорили фінансову підтримку родин загиблих Героїв

З представницями Всеукраїнської громадської організації «Об'єднання дружин і матерів бійців учасників АТО» зустрівся голова обласної ради Григорій Недопад, депутат облради Григорій Пустовіт та заступниця очільника ОДА Людмила Тимощук

Керівниця головного офісу організації Наталія Музика висловила вдячність за те, що матерями загиблих Героїв та керівництвом головного представницького органу Волині налагоджена ефективна співпраця та комунікація.

- Наша організація працює по п'яти регіонах держави, і з досвіду хочу відмітити, що ваш регіон найбільш чуйний до потреб родин загиблих бійців. Нам також допомагають депутати різних рівнів, - розповіла Наталія Музика. -  Надалі ми будемо проводити моніторинг і контроль роботи територіальних громад та обранців волинської громади на місцях, адже від них також дуже багато залежить.

Керівниця Волинської філії цього громадського об'єднання Катерина Свищ розповіла, що наразі питанням номер один для них є налагодження ефективної комунікації та співпраці з територіальними громадами.

«Сьогодні ми зіштовхуємось із неоднозначним ставленням до наших проблем. Дехто із голів громад вважає, що ми приходимо із вимогами, а не з пропозиціями, - бідкається вона. - Саме тому ми просимо сприяння у проведенні круглого столу за участі представників усіх територіальних громад щодо обговорення питання більш широкого інформування родин загиблих стосовно існуючих соціальних програм та пільг».

Представниці громадського об'єднання також звернулись із проханням встановити щорічну одноразову грошову допомогу для сімей військовослужбовців, які загинули в зоні проведення АТО.

«Наразі ми бачимо дві основні проблеми - це відсутність інформування родин загиблих, які не розуміють на що вони можуть розраховувати. Друга - непрозорий і незрозумілий механізм виділення коштів за соціальними програмами підтримки таких сімей», - додала Наталія Музика.

Голова обласної ради запропонував розглянути це питання на засіданні Координаційної ради з питань місцевого самоврядування. «На найближчому засіданні Координаційної ради за участі голів територіальних громад та керівників районних рад ми обговоримо питання, які вас турбують», - запевнив він.
Матері та вдови загиблих Героїв також просять сприяння влади області у проведенні щорічного безкоштовного профільного медобстеження. Заступниця голови ОДА Людмила Тимощук пропонує врахувати це при внесенні змін до діючих програм соціального захисту населення та підтримки учасників АТО/ООС і членів їхніх сімей.
 Жінки також просять розглянути можливість встановити компенсацію родинам загиблих на дороговартісне лікування важких недуг. Григорій Недопад нагадав, що кожен, хто потребує коштів на лікування, може отримати їх із депутатського фонду, яким володіють усі обранці громади.

Представниці громадського об'єднання також звернулись із проханням встановити щорічну одноразову грошову допомогу для сімей військовослужбовців, які загинули в зоні проведення АТО. Голова обласної ради зауважив, що це питання потребує додаткового вивчення. Заступниця директора профільного департаменту ОДА Оксана Гобод запропонувала розглядати це питання по кожній окремій територіальній громаді.

«Обласний бюджет сьогодні взяв на себе частково відпочинок та оздоровлення цієї категорії населення, а це понад 1 млн грн, двічі на рік ми також частково компенсуємо пільговий проїзд сім'ям загиблих та учасникам АТО, які мають інвалідність, а це станом на сьогодні 1 313 осіб і відповідно понад 3 млн грн», - зауважила вона.

Мають потребу родини загиблих воїнів і у забезпеченні твердим паливом у зимовий період.

Голова обласної ради повідомив, що стосовно цього питання є розуміння з боку керівництва обласного лісового та мисливського господарства, а відтак до початку холодів усі родини, які цього потребують, будуть забезпечені дровами.

Telegram Channel