Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Зеленський помилував 31 засудженого ветерана війни на Донбасі. Про що йдеться

Глава держави особисто вивчив справи всіх військовослужбовців, яких рекомендували помилувати, повідомили в Офісі президента.

Фото: president.gov.ua.

Зеленський помилував 31 засудженого ветерана війни на Донбасі. Про що йдеться

У серпні Зеленський повідомляв, що готують помилування засуджених ветеранів війни на Донбасі

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про помилування 31 засудженого українського військовослужбовця. Про це 8 жовтня повідомила пресслужба глави держави, передає видання «Гордон».

Скасувати або частково зменшити строк покарання для 31 засудженого військовослужбовця рекомендувала комісія при президентові з питань помилування.

Зеленський особисто ознайомився зі справою кожного військовослужбовця, якого рекомендували помилувати, і підписав відповідний указ, «беручи до уваги ступінь тяжкості вчинених злочинів, строк фактичного відбуття покарання, особи засуджених, їхній сімейний стан, поведінку до вчинення злочину та після засудження, думку органів і установ виконання покарань щодо доцільності помилування та інші обставини».

В Офісі президента зазначили, що таке помилування відбулося вперше в новітній історії України.

В Офісі президента зазначили, що таке помилування відбулося вперше в новітній історії України.

Зазначають, що під час визначення осіб для помилування враховували їхні заслуги перед державою. Під час підготовки списку голова Консультативної ради з питань забезпечення прав і свобод захисників України Олена Вербицька відвідала приблизно 40% колоній, а також виправні центри та слідчі ізолятори і провела зустрічі з більш ніж 200 засудженими військовослужбовцями.

За словами голови комісії з питань помилування Андрія Готи, усі військовослужбовці, які увійшли до списку, не здійснювали тяжких злочинів. Справи засуджених за вбивство не розглядали. Окрім того, помилування не стосується військовослужбовців, які скоїли ДТП у стані алкогольного сп'яніння.

Голова комісії зазначив, що зі звільненими від покарання особами спілкуватиметься психолог – допомагатиме соціалізуватися і працюватиме над їхніми бойовими психологічними травмами.

Гота додав, що надалі комісія розглядатиме питання про помилування не лише щодо ветеранів, а й представників уразливих категорій серед засуджених: неповнолітніх, жінок із дітьми, людей з інвалідністю. Зараз у роботі розгляд прохань про помилування щодо засуджених неповнолітніх.

Контекст:
У серпні Зеленський повідомляв, що готують помилування засуджених ветеранів війни на Донбасі. Висновки та клопотання готувала Консультативна рада з питань забезпечення прав і свобод захисників України, у серпні комісія при президентові з питань помилування збиралася запропонувати список із 36 засуджених військовослужбовців.

2019 року Зеленський помилував 97 осіб, зокрема росіян, яких обміняли на утримуваних у РФ українців. 2020 року Офіс президента повідомляв УНН про щонайменше 10 людей, яких президент помилував до 30 червня.

Читайте також: «Моральна деградація»: Геращенко вимагає відсторонити від засідань Третьякову, яка пораділа смерті депутата

Telegram Channel