Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Сто днів «ринку землі»: скільки гектарів продали на Волині

На Волині є 240 тисяч власників земельних ділянок, які можуть їх продати.

Фото Слово і діло.

Сто днів «ринку землі»: скільки гектарів продали на Волині

На Волині від 1 липня здійснено 1 211 правочинів купівлі-продажу землі, що становить 4 % від усіх по Україні

Про це розповіла під час брифінгу голова відділення нотаріальної палати у Волинські області Надія Кузьміч, пише Суспільне.

Загалом за сто днів «ринку землі» на Волині власники продали 1731,8 гектари.

Загалом за сто днів «ринку землі» на Волині власники продали 1731,8 гектари.

На Волині є 240 тисяч власників земельних ділянок, які можуть їх продати. Ажіотажу із купівлею землі не має, — каже Надія Кузьміч. Найбільше договорів купівлі продажу землі уклали у Луцькому районі:

  • по Луцькому районі посвідчено 466 договорів з продажу землі;
  • по Володимир-Волинському районі 52 договори;
  • по Ковельському районі  140 договорів;
  • по Камінь-Каширському районі 8 договорів.

Запровадження ринку землі позитивно вплинуло на економіку, одним із таких фактів є те, що в області орендна плата землі зросла із 5 до 15 % грошової оцінки, — каже начальник управління агропромислового розвитку Юрій Горбенко.

Зі слів Надії Кузьміч, в Україні середня вартість за гектар відчужених земельних ділянок становить 43 879 грн, на Волині — ціна гектара — 26,9 тис. грн.

Що відомо

  • У ніч на 31 березня 2020 року український парламент ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення». Закон надає власникам сільськогосподарської землі право на продаж своїх ділянок (паїв), а також купувати землю. До цього часу люди могли передавати землю лише в оренду.
  • Продаж землі став можливим з 1 липня 2021 року. До 2023 року право на покупку землі буде лише у фізичних осіб. Для юридичних осіб ринок землі має запрацювати з 2024 року.
  • Верховна рада 18 травня схвалила закон № 2195, який передбачає порядок продажу та передачі в користування земельних ділянок державної та комунальної власності.
  • Відповідно до законодавства фізичні особи можуть купувати землю до 100 гектарів в одні руки.

Читайте також: Після офшорного скандалу виплила нова фінансова афера Зеленського - незаконно виводив активи з банку Курченка​.

Telegram Channel