Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Тепло, світло і газ: скільки українці платитимуть у новому опалювальному сезоні

Скільки заплатить середньостатистична квартира?

Фото hromadske.uа.

Тепло, світло і газ: скільки українці платитимуть у новому опалювальному сезоні

Ось-ось розпочнеться опалювальний сезон, а заразом питання платіжок за комуналку стане набагато болючішим, ніж влітку

Скільки доведеться платити цього сезону за газ, світло, опалення й воду, а також про те, які рахунки за комуналку отримає середньостатистична квартира, пише Громадське. 

Тариф на світло

Найпростіша ситуація — з тарифами на електроенергію.

Досі ціна для всіх була однаковою — 1,68 грн за кВт-год. Однак перед початком нового опалювального сезону влада вирішила вдатися до популізму та знизила тариф.

Тож від жовтня українці, які спожили менш ніж 250 кВт-год, платитимуть 1,44 грн за кВт-год. А от якщо «намотали» більше — ціна так і залишиться на рівні 1,68 грн.

Важливо пам’ятати, що в жовтні ми отримаємо платіжки за електроенергію, яку спожили у вересні, а тарифом в 1,44 грн можна буде користуватися тільки з листопада.

Тариф на газ

Навесні влада домовилася з постачальниками газу про те, що з травня 2021-го вони переведуть українців на річні контракти. Згідно з умовами цих угод, протягом цілого року газ не має зростати в ціні понад травневу вартість.

Це значить, що під час опалювального сезону ціна на газ зростати не буде. Проте тут, на відміну від електроенергії, немає єдиної ціни для всіх жителів країни — все залежить від постачальника. 

Загалом найнижча ціна за газ в Україні — 7,8 грн за кубометр, найвища — 13,5 грн (стільки він коштує в Чернівецькій, Житомирській та Херсонській областях). Переглянути ціни всіх постачальників можна тут.

Варто знати, що постачальника можна змінити. Наприклад, якщо ви живете на Херсонщині, але не хочете платити місцевій компанії 13,5 грн, то цілком можна піти до іншої. Як змінити постачальника газу — ми пояснювали раніше.

Є ще один нюанс. За газ надходить дві платіжки: одна — власне за блакитне паливо, інша — за його доставку. Вище йдеться саме про ціну на газ, а от за доставку все одно ще треба доплачувати. Втім, тут уряд теж встановив максимально припустиму ціну: 1,79 грн за кубометр.

І наостанок: якщо у вашого постачальника раптово закінчиться газ або ж виникнуть ще якісь проблеми — вас «аварійно» переключать на «Нафтогаз»: постачальника останньої надії. У цьому разі компанія продаватиме вам газ уже вдвічі дорожче — за 16,56 грн, хоча її звичайний тариф становить 7,9 грн. Щоправда, навіть цей випадок не є безповоротним — це лише екстрений захід, після якого ви можете вільно обрати нового постачальника газу з нижчою ціною.

Тариф на опалення та гарячу воду

Тут за ціноутворення відповідає місцева влада. Через те, що в Європі та світі ціна газу різко зросла, українські теплокомуненерго теж анонсували суттєве підвищення — на 15-40%, а то й більше.

Та вже незабаром Кабмін, «Нафтогаз» і представники місцевої влади підписали меморандум про те, що ціна на тепло та гарячу воду зростати не буде. «Нафтогаз» продаватиме газ теплокомуненерго за низькою ціною, аби ті не підвищували тарифи — натомість центральна влада обіцяє спрямувати в місцеві бюджети додаткові кошти, що мають компенсувати витрати. Якщо все піде за планом — тарифи залишаться на нинішньому рівні. Щоправда, в кожному місті вони свої.

На розрахунки впливає ще й наявність лічильників. Якщо вони є, то, наприклад, у Києві за 1 Гкал треба буде сплатити 1654,41 грн; в Одесі — 1229,2 грн; у Харкові — 1539,5 грн. Якщо ж лічильників немає, то діють нормативи на квадратний метр житла: у Києві це — 38,5 грн, в Одесі — 30,76, у Харкові — 39,38.

Якщо йдеться про гарячу воду — ціна може різнитися залежно від того, чи під'єднаний ваш будинок до центрального теплового пункту, чи в ньому є індивідуальний. А ще від того, чи є у вас в квартирі сушилки для рушників.

Авжеж, треба розуміти, що меморандум — це лише договір про наміри. Такі угоди не мають юридичної сили, тож якщо десь тарифи таки зростуть — надто дивуватися не варто. Зокрема, це вже відчули на собі жителі Рівного, де, попри президентський меморандум, тариф на опалення підвищили з 1913 до 2725 грн за Гкал.

Читайте також: Шукали в горах монахи і рятувальники: заблукалих на Афоні українських паломників знайшли.

 

 

Реклама Google

Джерело: Громадське.
Telegram Channel