Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Десятки мільярдів «ковідних» коштів витрачені «наліво» – ЗМІ

Держаудитслужба нарахувала порушень на 407 млн грн.

Фото Pixabay.

Десятки мільярдів «ковідних» коштів витрачені «наліво» – ЗМІ

Майже половина коштів із 35 мільярдів гривень, які витратили на «ковідні закупівлі», пішла на товари й послуги, які до боротьби з пандемією не мають жодного стосунку

Про це пише «Цензор.НЕТ» із посиланням на розслідування Bihus.info.

За півтора року дії «ковідних закупівель» за цією процедурою витратили приблизно 35 млрд грн. «Журналісти встановили, що окремі структури процедуру «ковідних закупівель» використовували для закупівлі палива, кормів для тварин, спортивного інвентаря, новорічних подарунків чи продуктів харчування. Окрім цього, журналісти й експерти регулярно фіксували факти суттєвих переплат. Для прикладу: в один і той самий період одні й ті ж китайські концентратори OLV-10 купували і по 30 і по 60 тисяч гривень за одиницю», – пишуть журналісти.

Держаудитслужба нарахувала порушень на 407 млн грн

Держаудитслужба нарахувала порушень на 407 млн грн. Сума штрафу при цьому коливається від 25,5 тис до 51 тис. гривень. Ситуацію спробували виправити в липні 2021 року: Рада ухвалила закон, яким закуповувати за «ковідною процедурою» дозволили лише ліки і медобладнання, а решту закупівель вивели в «спрощену процедуру». Але і ця процедура недосконала: єдина вимога за нею – обґрунтувати, що закупівля потрібна для боротьби з пандемією.  

Читайте також: Свіжі рейтинги. У Зеленського – різкий обвал, у Разумкова – стрімке зростання​.

«Дозволили купувати будь-кому будь-що. Фактично звучить це так. Будь-кому, тобто умовно якесь державне підприємство, яке сьогодні має доволі багато грошей каже – мені для боротьби там треба закупити автомобіль. Фактично воно обгрунтовує – мені треба автомобіль, якоїсь там певної марки, і купує цей автомобіль. Або там ремонт дороги, а чому б і ні. Для боротьби з коронавірусом нам потрібно відремонтувати дорогу», – пояснює директор програми інноваційних проєктів Transparency International Ukraine Іван Лахтіонов.  

Реклама Google

Telegram Channel