Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Газ країн ЄС може зберігатися в Україні

Обсяги мережі українських ПСГ - найбільший серед країн Європи.

Фото із сайту korrespondent.net.

Газ країн ЄС може зберігатися в Україні

Таку пропозицію зробив Укртрансгаз. У ЄС вже почали шукати відповідні майданчики для довгострокового зберігання обсягів страхового газу

Страхові запасу газу країн Євросоюзу можуть зберігатися в українських підземних газових сховищах (ПСГ). Така пропозиція прозвучала від Укртрансгазу як Оператора газосховищ України. Про це повідомлено на сайті компанії, передає КорреспонденТ.

Глава Укртрансгазу Сергій Перелома в рамках Українського інвестиційного газового конгресу повідомив, що в цьому році на енергетичному ринку Європи склалася критична ситуація.

Глава Укртрансгазу Сергій Перелома в рамках Українського інвестиційного газового конгресу повідомив, що в цьому році на енергетичному ринку Європи склалася критична ситуація. Тому керівництво ЄС повернулося до питання страхових запасів блакитного палива, які дозволили б мінімізувати загрози енергетичній безпеці країн ЄС в разі дефіциту поставок газу або різкого коливання цін, як це відбувається в останні кілька місяців.

Європейська комісія вже почала вивчати цю тему і шукає потенційні майданчики для довгострокового зберігання обсягів «страхового» газу.

«Українські ПСГ готові взяти на себе функцію зберігання страхових запасів газу країн ЄС. Найбільші в Європі обсяги і достатні обсяги вільних потужностей українських підземок відкривають широкі можливості для довгострокового зберігання таких запасів», - сказав Сергій Перелома.

Для цього, відзначив керівник компанії, треба включити українські ПСГ в перелік майданчиків, де такий страховий запас може зберігатися, і налагодити інфраструктуру для безперешкодного транспортування газу між європейськими країнами, зокрема між Україною, Польщею та Угорщиною.

«Таке партнерство буде надійним і, безумовно, взаємовигідним як для України, так і для країн ЄС», - підкреслив Перелома.

Загальний обсяг мережі українських підземних газосховищ досягає 31 млрд куб. м і є найбільшим серед країн Європи.

Читайте також: Українцям заборонили тримати гроші в банках у російських рублях

А ось Росія свої газові сховища заповнила на 97%. В РФ планують вийти до 1 листопада на 100% закачування газу в сховища. Процес триває, незважаючи на початок опалювального сезону.

Тим часом глава Нафтогазу Юрій Вітренко оголосив про плани компанії збільшити видобуток газу за 10 років майже вдвічі - з 13 млрд кубометрів до 24 млрд.

Telegram Channel