Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Українців у супермаркетах дурять із цінниками й обманюють з вагою на касах: головні схеми

Перевіряйте інформацію на упаковці, стежте за вагою і ціною.

Фото Pixabay.

Українців у супермаркетах дурять із цінниками й обманюють з вагою на касах: головні схеми

В Україні супермаркети для того, щоб залучити покупців, роблять «знижки» на продукцію, після чого її ціна зростає, зважують товар вже з тарою, вказують неправильні терміни і разом із рибою та м'ясом продають лід.

Всього, як розповів OBOZREVATEL виконавчий директор Союзу споживачів України Максим Несміянов, є чотири головних схеми обману покупців.

Різниця в ціні на вагах у залі, які зважують товар і вибивають цінник, і на вагах на касі. Там можуть стояти дві різні бази цін.

Плашка, на якій розміщено продукт, не повинна входити у вагу товару.

Недодача решти. Згідно з постановою Кабміну, все, що менше 5 копійок, залишається магазину. Що більше – потрібно віддати покупцеві. Але є касири-умільці, які умудряються недодати і 70 копійок решти. З огляду на потік покупців, за день набігають чималі суми.

У відділах уцінки багато простроченої та зіпсованої продукції. За зниженими цінами повинні бути ті товари, термін придатності яких підходить до завершення, але не закінчився.

Додаткова тара. Плашка, на якій розміщено продукт, не повинна входити у вагу товару. Але буває, що на дорогих продуктах її зважують разом і додають у вартість. Якщо, наприклад, ви купуєте трохи сухофруктів, 500 грн/кг, плашка може становити 10% від ваги товару.

Також варто бути уважним до ваги фасованих товарів, яку вказано виробником. «Часто в супермаркеті на упаковці вказано 500 грамів печива, а за фактом там 300 грамів, – говорить Несміянов. – Це, найімовірніше, заводський брак, але такі випадки бувають. Потім складно довести, що ви не з'їли цю частину печива, адже упаковка була закрита, а ви приносите відкриту».

З однією з таких схем зіткнулася журналістка Леся Гасич. На своїй сторінці вона опублікувала фото сиру, який після знижки став набагато дорожчим:

«Сільпо навчить, як на товарі, де підходить до завершення термін придатності, можна не втратити, але ще і наварити. Сир за звичайною ціною коштує 239 грн/кг, при мінус 50 ціна стає 344/кг. В іншому магазині ще наклеєно перед цим 25%. Тобто це проблема не з однією точкою. Отримає на горіхи той, хто криво наклеїв знижки?»

Тому, щоб не заплатити зайвого, в магазині варто бути уважним. Перевіряйте інформацію на упаковці, стежте за вагою і ціною.

Telegram Channel