Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Злочин і кара Надії Савченко: хто торгує фейковими Сovid-сертифікатами і що за це буває

Екснардеп Надія Савченко запевняє: Covid-сертифікат не підробляла і не купувала.

Фото Главком.

Злочин і кара Надії Савченко: хто торгує фейковими Сovid-сертифікатами і що за це буває

З початку року відкрито 800 кримінальних проваджень…

Останній тиждень в Україні спостерігається бум вакцинації від Covid-19. Міністерство охорони здоров’я радісно звітує про чергові рекорди – 22 жовтня свою дозу отримали майже 290 тисяч українців.

Паралельно свою не менш вражаючу статистику озвучив і міністр внутрішніх справ Денис Монастирський. Він повідомив, що вже розпочато 800 кримінальних проваджень за фактом підробки сертифікатів вакцинації. По суті, у звіті МВС відображені дві категорії людей. Перші – заробляють на продажу фейкових медичних документів. Другі – покупці підроблених довідок, які охоче ведуться на «сир у мишоловці».

Несподівано наприкінці минулого тижня у зведеннях правоохоронців опинилися колишня скандальна нардепка Надія Савченко та її рідна сестра Віра. В аеропорту «Бориспіль» під час перевірки документів працівники Державної прикордонної служби виявили у жінок сертифікати вакцинації проти Covid-19 із ознаками підробки. За цим фактом розпочате кримінальне провадження за ч. 4 ст. 358 Кримінального кодексу України («Використання завідомо підробленого документа»). Покарання, яке може загрожувати сестрам, – штраф до 850 грн або арешт до шести місяців, або обмеженням волі на до двох років. Сама Савченко, коментуючи скандал, лише підкинула хмизу у вогонь. Ексдепутатка заперечила, що купувала сертифікат, але тут же дорікнула владі примусовою вакцинацією і необхідністю пред’являти якісь додаткові документи при перетині кордону. Вона також відмовилася відповідати на запитання, чи робила вона щеплення від коронавірусу, посилаючись на закон про захист персональних даних про здоров'я людини. Як то кажуть, слова говорять самі за себе…

 Ексдепутатка заперечила, що купувала сертифікат, але тут же дорікнула владі примусовою вакцинацією і необхідністю пред’являти якісь додаткові документи при перетині кордону. 

«Главком» проаналізував, які ж насправді покарання отримують в судах «колеги» Савченко, які також «не підробляють сертифікат», але й не можуть довести, що вони справді вакцинувались. Тисячі таких недоброчесних громадян своїми діями спотворють реальну картину вакцинації.

Користуючись нездоровим попитом, ортопед-травматолог Рогатинської центральної райлікарні на Івано-Франківщині налагодив справжнісінький бізнес. Починаючи з лютого 2021 року, лікар підробляв довідки, у яких вписував негативні результати аналізів на Covid-19. Для цього через сайт оголошень ОLX він відшукав особу, яка погодилася виготовити печатку діагностичного центру ТОВ «Діамеб».

Далі у власному службовому кабінеті чоловік у білому халаті виготовляв результати аналізів на Covid-19 на замовлення осіб та видавав їх від імені діагностичного центру. Потім фейкові документи відправляв «Новою поштою». Вартість своєї послуги лікар оцінив у 500 грн за кожну довідку.

Загалом, чоловік так заробив 4,5 тис. грн.

У протиправній діяльності лікаря викрила Служба безпеки України. У суді медик повністю визнав свою вину. На виправдання лікар сказав, що спонукав його до зайняття незаконною діяльністю брак коштів на утримання сім’ї. У підсумку Рогатинський районний суд 20 вересня визнав ортопеда-травматолога винним у підробці медичних документів і призначив два роки позбавлені волі, які замінив на рік іспитового терміну. 

Реклама Google

Джерело: Главком
Telegram Channel