Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
На Рівненщині вчителька, на яку склали 11 протоколів за відсутність маски, оскаржуватиме все в суді

З 8 листопада в Україні почали відстороняти від роботи працівників, які підпадають під обов’язкову вакцинацію та не мають хоча б одного ковідного щеплення.

Фото Українська Правда.

На Рівненщині вчителька, на яку склали 11 протоколів за відсутність маски, оскаржуватиме все в суді

З 8 листопада в Україні почали відстороняти від роботи працівників, які підпадають під обов’язкову вакцинацію та не мають хоча б одного ковідного щеплення.

Таких категорій усього три – представники центральної влади, місцевої влади та освітяни всіх рівнів. 

За місяць, з 9 грудня, до них додадуться працівники соціальних закладів, підприємств зі сфери управління центральної влади і стратегічних підприємств (Укрзалізниця, Укрпошта тощо).

Це вимога Міністерства охорони здоров’я. Стратегію по відстороненню там називають обґрунтованою та логічною. І український МОЗ, і міжнародні організації називають вакцинацію єдиним способом зупинити епідемію. 

З 8 листопада в Україні почали відстороняти від роботи працівників, які підпадають під обов’язкову вакцинацію та не мають хоча б одного ковідного щеплення. 

Враховуючи рівень охоплення щепленнями в Україні на 11 листопада – менше 30% однією дозою і 20% двома – масштаби відсторонень від роботи по всій країні будуть чималими. І, звісно, не без опору.

Зокрема 8 листопада у маленькому селі Цепцевичі на Рівненщині близько сотні людей, зокрема батьків, вийшли на мітинг перед місцевою школою, щоб підтримати відсторонених освітян і повернути їх до школи.

У цій школі відсторонили понад 60 працівників, залишилось працювати 120.

«Населення вийшло просто, щоб підтримати. Ніхто не бив директорку, яка повідомила, що вони відсторонені від роботи, якщо не мають щеплення. Ми за те, щоб ми не хворіли на ковід, але ми проти політики примушування», – пояснює свою позицію УП учасник мітингу, місцевий житель Ростислав Поцікайло.

«Українська правда» поговорила з чотирма людьми, яких відсторонили від роботи через відсутність обов’язкового щеплення проти ковіду або які самі звільнились з цієї причини. 

У них різні мотиви та план подальших дій, але спільне рішення – відмовитись від роботи, яка приносить гроші та задоволення, заради того, щоб уникнути вакцинації.

«Це все відбувається, щоб визначити, хто вірний Богу», – вчителька Жанна Тєтєнєва 

25 років Жанна Тєтєнєва працює вчителькою української мови та літератури у Вараському ліцеї №1 на Рівненщині. Викладання називає своїм покликанням і справою всього життя. 

Жанна не заперечує існування коронавірусу – хоча каже, що за всю пандемію ні вона, ні її знайомі не хворіли, – але є противницею методів, якими з ним борються. 

«Величезна проблема є в паніці, яку кожен день поширюють засоби масової інформації. Цей страх смерті… відбувається жахлива інформаційна кампанія», – розповідає про свої відчуття жінка.

Жанна називає захисні маски «сатанинським аксесуаром» і не носить їх у громадських місцях – адже «Господь заповів нам дивитися на цей світ з відкритим обличчям». За відсутність цього аксесуару на жінку склали вже 11 адмінпротоколів – 10 у школі та один в суді.

Усі інші карантинні обмеження вона вважає «злочинними», бо вони «суперечать Конституції, законам і, перш за все, слову Божому».  

 «Я давно християнка і досліджую слово Боже. Про час, у який ми живемо, якраз написано в Біблії: ангел воскресший звіщає з одкровенням – побійтесь Бога і віддайте славу йому, бо настав час суду його. Це все відбувається, щоб визначити, хто вірний йому буде, а хто – під страхом утратити роботу чи ще чимось – піддається цим злочинним розпорядженням», – пояснює свою позицію Жанна.

Серед «розпоряджень» опинилась і обов’язкова ковід вакцинація, яку вчителька не робила і не збирається. Вважає її експериментом, від якого кожен може відмовитись. Третього листопада в її ліцей прийшов лист про відсторонення невакцинованих працівників, а п’ятого в закладі видали відповідний наказ. Його зачитали в присутності директора, його заступників та голови профкому. 

«Відсторонити від роботи Тєтєнєву Жанну у зв’язку з ухиленням від проведення обов’язкового профілактичного щеплення проти Covid-19 з 08.11.2021 до моменту усунення причин, що зумовили відсторонення (...) Без збереження заробітної плати та зі збереженням робочого місця», – зачитує документ у телефонній розмові жінка. 

Разом з Жанною від роботи відсторонили також її сестру, вчительку математики. 8 листопада вони ще прийшли до школи, але їм повторно зачитали наказ і вказали, що вони не можуть приступити до роботи.

Таке рішення школи жінка буде оскаржувати в суді. Коштів на адвоката, каже, що не потребує – її захисник працює «за покликом серця». Про нові способи заробітку поки ще не думала.  

«Я до всіх щеплень ставлюсь адекватно, але ковідне викликає в мене сумніви», – вчителька Ольга 

Дещо іншу історію має колега Жанни Тєтєнєвої – пані Ольга, що також викладає на Рівненщині. Вона просить не згадувати її прізвище і предмет, якому навчає дітей.  

Уже 14 років вона працює в ліцеї маленького села Цепцевичі – саме тут перший день відсторонення освітян почався з батьківського протесту, про який йшлося на початку тексту. Вона також була його учасницею.

 

Ольга не має релігійних мотивів для відмови від щеплення і навіть припускає, що перехворіла на коронавірус – минулого року мала типовий набір ковідних симптомів з температури, втрати нюху та смаку. Серед її односельчан, зокрема сусідів, були люди, які перенесли цю хворобу тяжко.

На запитання, чи носить Ольга маску в громадських місцях, та відповідає: «Авжеж!». 

Її сумніви щодо ковідного щеплення впираються у дві причини – їй видається «підозрілим» факт обов’язкової вакцинації й те, що виробники вакцин не несуть відповідальності за можливі негативні наслідки.

«Я взагалі до всіх щеплень і медичних процедур ставлюся адекватно, нормально. Мені в дитинстві робили всі щеплення. Коли потрібно, то я звертаюся до лікарів – я дуже рада, що вони дбають за наше здоров’я.

Але оце щеплення від коронавірусу в мене викликало підозру. Бо силою заставляти людину щеплюватися, аж до того що «ми вас звільнимо» – це дуже підозріло», – пояснює свою позицію вчителька.

Про відсторонення з роботи їй повідомив директор і завуч – адміністрація ліцею скликала спеціальну комісію для цієї процедури, розповідає Ольга, адже інформація про відсторонення вчителів ходила вже давно.  Як і Жанну, її відсторонили без збереження зарплати і до моменту «усунення причини відсторонення» – тобто щеплення. На запитання, чи піде вона після цього вакцинуватись, Ольга відповідає, що це її медична таємниця. 

«Чогось депутат може сказати, що він не надасть такої інформації, а простий вчитель має всі документи виложити на стіл», – обурюється жінка. 

З таким рішенням школи та центральної влади вона не погоджується, але до суду поки що не піде. Наразі вона підписала колективне звернення працівників свого ліцею до місцевої та центральної влади з вимогою повернутись на робоче місце.

«Я надіюсь, що все таки в нашій Україні не вся влада настільки продана, вибачте, і, можливо, знайдуться люди, які скасують ці постанови й накази. У мене є така віра. Ще, крім нашої влади, є Бог», – додає Ольга.

Читайте також: На Волині майже 400 невакцинованих освітян відсторонили від роботи

Telegram Channel