Курси НБУ $ 39.57 € 42.12
Волинян закликали облаштовувати їдальні для дзьобатих (Фото)

Смачного!

Фото зі сторінки Птахи України у Facebook.

Волинян закликали облаштовувати їдальні для дзьобатих (Фото)

Пернатим холодної пори року дуже потрібна наша підтримка...

Підходить до завершення календарна осінь та починається зима, нагадує у facebook-спільноті Птахи України Віталій Казанник. 

Відтак настає пора підгодівлі птахів (а хтось уже давно підгодовує). 

Підтримаймо пернатих у скрутний для них час, щоб підвищити їхні шанси зустріти наступну весну!

Чому варто підгодовувати птахів?

Зима – тяжкий час для пернатих, традиційна пора для підгодівлі птахів, адже саме в цей час природні запаси корму починають зменшуватися. З настанням холодів частина комах гине, частина впадає у зимову сплячку, а тому птахи поступово переходять на поїдання урожаю насіння й плодів. Але й ці харчові ресурси швидко тануть. Птахи не стільки бояться морозу, як нестачі їжі взимку. У той час як багато птахів восени відлітають у ті місця, де тепло і більше корму, осілі птахи залишаються зимувати там, де вони народилися. Також деякі види прилітають у нашу країну на зимівлю з півночі. У цей час ці пернаті потребують нашої з вами допомоги. З настанням складних погодних умов узимку найбільш уразливими стають дрібні садові птахи. Процес травлення у птахів відбувається швидко й енергійно, а тому вони постійно потребують їжі. Тому не полінуйтеся підкинути пернатим зимувальникам корму, щоб полегшити їх існування упродовж довгої зими.

Регулярна підгодівля птахів у складний для них час допоможе популяціям диких пернатих вижити й приступити до розмноження наступної весни.

Регулярна підгодівля птахів у складний для них час допоможе популяціям диких пернатих вижити й приступити до розмноження наступної весни. Зауважте, що у цьому словосполученні ключовим є слово «регулярна». Найгірше, що може статися в сувору зиму – це збої в підгодівлі або ж її припинення взагалі.

Згідно наукових даних, до 80-90% синиць може загинути у суворі зими!.. Ми б змогли зменшити цю цифру!

Чим важлива підгодівля птахів?

Варто нагадати, що є птахи, які дуже залежать від нас, їх існування залежить від підгодівлі людиною (осілі синантропи – сизі голуби, хатні горобці, міські крижні). Є птахи, які виживуть і без нашої допомоги, але з задоволенням приймуть її (дрібні лісові птахи – синиці, повзики, дятли, зеленяки, сойки). Є пернаті, які годівницями практично не користуються взагалі, здобуваючи корм самостійно (снігурі, чикотні, омелюхи, щиглики, вівсянки, чижі та чечітки, підкоришники, золотомушки). Є і види, підгодівля яких небажана, адже їх висока чисельність приносить шкоду іншим птахам (ворона, сорока та інші види).

Зимова підгодівля птахів – один з найважливіших способів їх приваблювання у сади та парки. У США, наприклад, підгодівля птахів та спостереження за ними на годівницях стали масовими хобі, виробництво годівниць поставлене на потік. Виготовляється маса незвичайних варіантів, навіть годівниці для колібрі.

У саду особливо корисні взимку синиці, так як вони знищують велику кількість шкідників, навіть більше, ніж під час гніздового періоду. І частина з них, можливо, весною залишиться тут на гніздування.

У саду особливо корисні взимку синиці, так як вони знищують велику кількість шкідників, навіть більше, ніж під час гніздового періоду. І частина з них, можливо, весною залишиться тут на гніздування.

Птахи не стільки бояться морозу, як нестачі їжі взимку.

Чим саме підгодовувати птахів?

Найкращим кормом для птахів є звичайне соняшникове насіння, але пам’ятайте: воно має бути несмаженим. Дрібним птахам, які мають маленький дзьоб, важко добути ядро зі шкаралупи, тому радимо дещо потовкти насіння. Крім того, годівнички можна наповнювати просом, подрібненим кукурудзяним зерном, насінням конопель та льону, насінням бур’янів, пшеницею, вівсом, вівсяними пластівцями, насінням гарбуза, кавунів, динь тощо. До корму можна підмішувати насіння маку в невеликій кількості. Ним люблять ласувати чижі й зеленяки. Можна викладати на годівниці крилатки ясена та клена – ними люблять живитися снігурі.Для зимової підгодівлі дроздів (чорного, чикотня тощо), а також омелюхів та снігурів,викладайте на сніг шматочки яблук і груш, можна використовувати кетяги ягід калини та горобини, підвішуючи їх на кущ чи дерево, ягоди глоду, крушини, черемхи, чорної бузини.

Найкращим кормом для птахів є звичайне соняшникове насіння, але пам’ятайте: воно має бути несмаженим.

Раціон птахів – це корм, збагачений вуглеводами та жирами. Саме ці речовини допоможуть поповнити життєво необхідні жирові запаси, такі важливі для виживання птахів у довгі, холодні зимові ночі. За таким кормом не варто ходити далеко до супермаркету чи пташиного ринку, адже поживу для птахів, з високим вмістом жиру,кожен знайде на своєму кухонному столі. Рештки від сала, кістковий мозок, залишки топленого жиру, крихти тістечок, печива тощо – усім цим можна сміливо ділитися з птахами взимку.

Птахи також полюбляють:

· Крихти та скоринки

Найчастіше в годівнички птахів потрапляє хліб. З точки зору поживності, це не найкраща їжа для птахів, однак, як і з людьми, він допомагає наповнити порожній шлунок. Не давайте птахам хліб з домішками житнього борошна. Дуже бажано давати птахам уже сухий хліб, адже м’який відразу замерзає на морозі, до того ж він дуже гігроскопічний.

· Синиці, горобці, зеленяки, повзики, чижі, дятли люблять ласувати арахісом та іншими горіхами. Можна також купувати різноманітні суміші насіння та горіхів у зоомагазині, заготовляти жолуді тощо.

· Відварена або печена картопля

Птахам смакуватиме картопля в «мундирах», яку, перш ніж покласти в годівницю, варто розломити навпіл.

· Фрукти

Пізнього літа та восени фрукти приваблюють і птахів, і метеликів, а також бджіл та ос. Зберіть яблука чи груші, які пооббивав вітер, і сховайте їх у темному, прохолодному місці. У сувору зимову пору, коли птахи вже пооб’їдали всі запаси ягід і фруктів на деревах і кущах, викладіть свої припаси яблук і грушок прямо на сніг. Або ще: поріжте фрукти на дольки чи понанизуйте їх на патички й викладіть у годівничку.

· Сало

Викладайте на пташиний стіл шматки сала. Синиці і дятли з задоволенням їдять несолене сало. Його можна нанизати на шпичаки, забиті по краям годівниці, а також підвішувати у сітці або на дротинах до гілок дерев. Кістки та нежирні шматочки від м’яса, залишки смальцю, які залишаються після сімейної трапези, вабитимуть синичок і дятлів, а також сойок. Пам’ятайте, що ці продукти повинні бути несолоними (повністю без солі). Можна використовувати зварені вкруту яйця, вершкове масло, маргарин. Якщо вам дозволяють фінансові можливості, можете купувати живий тваринний корм у зоомагазині.

Варто пам’ятати, що різноманіття корму вабить велику кількість птахів!

Якщо знати, що саме полюбляють у якості їжі ті чи інші птахи, можна спробувати привабити певний вид до свого саду, розміщуючи в годівниці його улюблений корм. Ось такий раціон підгодівель рекомендує RSPB (Royal Society for the Protection of Birds, Королівське товариство охорони птахів) для різних птахів:

1. Насіння соняшника, гарбуза, кавунів та динь, коноплі залюбки поїдають синиці, горобці та багато інших птахів.

2. Зимові «пироги» з сала та насіння приваблюють синиць, горобців, дятлів, зеленяків.

3. Сало (масло, маргарин) та смалець особливо полюбляють синиці, дрозди, волові очка, повзики й дятли, а також сойки.

4. Хліб поїдають багато птахів – горобці, голуби, синиці.

5. Розкладені на землі чи снігу свіжі або сухі фрукти та ягоди (або підвішені на гілках) не залишаться без уваги дроздів, омелюхів, вільшанок, синиць та шпаків. Снігурі поїдають кісточки ягід.

6. Цілий арахіс – улюблені ласощі синиць, зеленяків, чижів, горобців, повзиків, дятлів, сойок, а подрібнений – вільшанок і волових очок.

7. Твердий сир полюбляють вільшанки, дрозди.

8. Картопля подобається багатьом птахам, нею можна підгодовувати крім дрібних горобиних птахів також диких качок, гусей, лебедів і фазанів.

9. Нежирний сир, змішаний з білими панірувальними сухарями – для синиць.

Правила підгодівлі

Підгодівля обов’язково має бути систематичною, без перерв, інакше вона може зашкодити птахам. Звикнувши знаходити корм на певному місці кожного дня, птахи, не знайшовши його, не полетять відразу в інше місце, а будуть чекати й знаходитись неподалік, втрачаючи час та сили, а в морозні дні можуть загинути.

Підгодівля обов’язково має бути систематичною, без перерв, інакше вона може зашкодити птахам.

Найгірше, що може статися в сувору зиму –це збої в підгодівлі або ж її припинення взагалі. Підгодовуйте птахів від вересня (саме в цей час до годівниць починають придивлятися птахи, які залишаються на зиму) аж до весни (до повного сходження снігу). Не можна кидати цю справу в середині зими. Навпаки, у другій половині зими, коли більша частина зимових ягід та плодів з’їдена або пропала, додаткова підгодівля особливо важлива для виживання птахів. І особливо важливо надавати птахам поживний висококалорійний корм під час несприятливих погодних умов, коли вони не в змозі знайти їжу.

Наповнюйте годівниці у різний час доби щоб не зробити птахів залежними від вас. Хоча існує думка, що птахів треба привчити до режиму і годувати тільки в певний час доби (вранці, або 2-3 рази протягом дня у певні години), щоб поза часом підгодівлі вони шукали корм самостійно.

Птахів потрібно підгодовувати, а не годувати! Не треба тримати годівниці постійно наповненими. У природі в птахів більш різноманітний раціон, ніж у годівниці, навіть узимку. Одноманітний корм може призвести до хвороб!

Підтримуйте свою стаціонарну годівницю в охайному вигляді, адже це впливає на здоров’я птахів. Хоча б раз на місяць очищуйте її від сміття й мийте легким мильним розчином.

Завжди розміщуйте годівниці або розкладайте корм так, щоб у птахів була можливість гарного огляду території. Бажано, щоб поряд з годівницею розміщувався великий кущ чи якісь чагарники або узлісся де, у випадку небезпеки, птахи зможуть швидко сховатися. Непогано, коли годівниця буде розміщена у захищеному від вітру місця і з південної сторони.

Краще вивісити декілька годівниць різних типів, у яких могли б живитися різні види птахів (мирні та агресивні, наприклад).

Зовсім не страшно, коли корм буде розсипатися на сніг під годівницею.

Краще вивісити декілька годівниць різних типів, у яких могли б живитися різні види птахів (мирні та агресивні, наприклад).

Підгодівля водоплавних птахів

Водоплавних птахів варто годувати тільки з настанням сильних морозів. Так ви будете підтримувати тільки тих птахів, які дійсно залишилися на зимівлю і вже нікуди не відлетять. Рання підгодівля, коли надворі ще стоїть досить тепла погода, може тільки зашкодити. Люди часто підгодовують водоплавних за погожої погоди, а птахи, вирішивши, що корму вистачить надовго, залишаються зимувати. А ось коли допомога дійсно необхідна (сильні снігопади, стійкі сильні морози), вони залишаються наодинці з непогодою і відсутністю корму – мало хто піде в заметіль до водойми, щоб погодувати лебедя чи качку.

У якості корму для водоплавних можна використовувати комбікорм, зерно та зернові відходи, хліб, картоплю, насіння соняшника.

Особливо важлива підтримка під час повного замерзання водойм.

Увага! Такі продукти є шкідливими!

Чим не можна годувати птахів:

Смажене / солоне насіння чи горіхи (і взагалі все смажене і солоне).

Не варто годувати птахів гречаними, пшеничними, ячмінними крупами, а також рисом і пшоном.

Не варто годувати птахів гречаними, пшеничними, ячмінними крупами, а також рисом і пшоном. Два останні види круп розбухатимуть у шлунках птахів і завдаватимуть їм додаткових неприємностей у холоди. Також не варто загодовувати птахів хлібом і взагалі не можна давати птахам хліб з домішками житнього борошна. Оскільки хліб для голодного птаха, як попкорн для голодної людини — швидко наповнює пустий шлунок, але не має поживної цінності для птахів. Окрім того, така їжа приваблює до годівнички переважно голубів (особливо в містах).

Не можна давати птахам чіпси, магазинні сухарики та інші «неблагонадійні» продукти, а також кислі та гострі продукти, цитрусові.

М’ясні відходи мають бути НЕ СОЛОНИМИ! Пам’ятайте, щоб уникнути можливого поширення захворювань, не годуйте птахів сирими кістками чи м’ясом. І не забувайте також про те, що ці наїдки можуть приваблювати до годівничок котів.

Ні в якому разі не можна використовувати зіпсовані продукти (прогіркле зерно, запліснявілий хліб тощо)!

Які є годівниці для птахів?

Годівниці можуть бути дуже різними: від звичайної у формі лотка будь-яких розмірів з бортиками по краям до більш складних кормових столиків з дахами, які захищають корм від вітру та снігу. Їх можна виготовити самому або придбати у магазині. Годівниці також часто виготовляють з підручних матеріалів: паперових пакетів з-під соку, пластикових пляшок, жерстяних бляшанок тощо.

Виготовляючи годівниці будь-яких конструкцій, важливо пам’ятати:

1. Вельми бажано, щоб годівниця була з дашком, інакше корм може засипати снігом або залити під час дощу.

2. Отвір у годівницях повинен бути достатньо широким, щоб птах міг вільно пересуватися всередину і назад.

Годівниці можуть бути споруджені з найрізноманітнішого підручного матеріалу: скляних банок, пластикових пляшок, фанери, картону тощо.

Підвішувати годівниці треба на дереві або розміщувати на стовпчику, на висоті 1-2 м. Годівниці можуть бути споруджені з найрізноманітнішого підручного матеріалу: скляних банок, пластикових пляшок, фанери, картону тощо. Дуже зручні конструкції годівниць, які «самопідсипають» корм. Не варто розміщувати годівниці на підвіконнях.

До речі, якщо у вас немає годівниці, можете насипати корм прямо на сніг. До такого імпровізованого «столу» теж злітатимуться птахи, хоча дятлів і повзиків за ним не побачиш. Ці полюбляють годуватися на підвішених годівничках. Варто лише пильнувати, щоб до такого місця не внадились коти та інші хижаки.

* * * * *

Годівниці, розміщені в громадських місцях – відмінний засіб пропаганди охорони птахів! Підгодівля птахів узимку – одна з важливих та ефективних форм охорони природи. Якщо у вас є діти, залучайте їх до виготовлення корму та підгодівлі птахів! А яскраві та незвичайні за формою і виконанням годівниці у парку чи сквері можуть слугувати прикрасою місць відпочинку.

Але пам’ятайте: головне не годівниця, а корм!

Існує думка, що людині краще не втручатися у справи природи, не підгодовувати птахів взимку. Підгодовуючи тварин взимку, ми дозволяємо вижити слабким особинам, які без нашої допомоги не вижили б унаслідок дії природного добору, і які залишать після себе ослаблене потомство. Це, в свою чергу, призводить до підвищеної конкуренції за ресурси зі здоровими птахами, які пережили б зиму і без нас, а також до виснаження харчових ресурсів.

Хоча для тих птахів, які мешкають у великих містах, середовище існування і так збіднене унаслідок діяльності людини, і кому як не людині створити кращі умови для життя наших сусідів по планеті. Так що підгодовувати птахів чи ні – кожен має вирішувати самостійно.

 

 

Читайте також: Як захистити 215 кілометрів волинського кордону із сябрами?.

Telegram Channel