Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Ішемічна хвороба серця: профілактика та лікування

Пацієнт-сердечник повинен мати необхідні ліки у домашній аптечці.

Фото apteka911.ua.

Ішемічна хвороба серця: профілактика та лікування

Коронавірусна пандемія продовжує залишатися проблемою №1, але люди на Волині помирають не лише від COVID-19. Ішемічна хвороба серця – все ще одна з головних причин смертності та втрати працездатності

Тим, хто в групі ризику щодо цього захворювання, варто дбати про своє здоров'я та проводити профілактику. Пацієнтам із хронічною серцевою недостатністю необхідно спостерігатися у лікаря та виконувати всі його вказівки.

Група ризику для ІХС

Фахівці-кардіологи називають кілька факторів, які можуть підвищувати ймовірність розвитку ішемії. У групі ризику знаходяться особи віком понад 50 років, курці, пацієнти з надмірною масою тіла, люди, які ведуть малорухливий спосіб життя. Ризик появи ІХС зростає у пацієнтів із цукровим діабетом, підвищеним холестерином, артеріальною гіпертензією.

Наявність більше одного чинника збільшує ймовірність виникнення проблем із серцем у кілька разів.

До групи ризику також входять особи, найближчі родичі яких хворі та спостерігаються у кардіолога.

Профілактика захворювань

Профілактичні заходи необхідні не тільки тим, хто в групі ризику, але й здоровим людям. Дотримання принципів ЗСЖ – чудовий спосіб продовжити молодість, зберегти сили та здоров'я, уникнути розвитку хронічних захворювань.

Профілактика особливо важлива для пацієнтів з ІХС та іншими формами атеросклерозу на негострій стадії. Тільки за допомогою певних заходів можна уникнути погіршення стану, розвитку ускладнень та раптового летального результату.

Що потрібно робити:

  1. Кинути курити. Про шкоду нікотину сказано вже стільки, що додати нічого нового не вийде. Не менше, ніж куріння цигарок, пацієнтам зі схильністю до ІХС слід уникати так званого пасивного куріння.

  2. Підвищити фізичну активність. Це не означає, що потрібно йти в зал і тренуватися до знемоги – навпаки, фізнавантаження мають бути помірними та приносити задоволення. Це можуть бути піші прогулянки, їзда велосипедом, легка гімнастика в домашніх умовах, плавання. Фізична активність зміцнює серцевий м'яз та знижує ризик розвитку недостатності.

  3. Правильно харчуватися. Слід виключити чи скоротити споживання тваринних жирів. Жирні сорти м'яса змінюють на пісні, також варто відмовитися від смаженого на користь варених, тушкованих та приготовлених на пару страв. Чаю, кави, газованих напоїв потрібно пити якнайменше. До раціону обов'язково включають овочі, фрукти, зелень.

  4. Контролювати емоції при стресових ситуаціях. Багато людей беруть близько до серця дрібниці, які не заслуговують на увагу. Негативний емоційний фон – сприятливий ґрунт для  розвитку багатьох захворювань, і особливо серцевих. Кожному, хто належить до групи ризику, варто навчитися керувати своїм настроєм та мислити у позитивному ключі.

Підтримуюча терапія при ІХС

Лікування захворювання направлено на відновлення нормального кровообігу в серцевому м'язі. Терапія не завжди ефективна, у деяких випадках доречне хірургічне втручання.

Як підтримуючу терапію пацієнту рекомендують лікарські препарати, що знижують потребу міокарда в кисні й посилюють приплив крові до серця.

Які ліки використовують для терапії ІХС:

  • бета-адреноблокатори (Небіволол);

  • інгібітори АПФ (Каптоприл);

  • антиаритмічні препарати (Кратал, Рибоксин);

  • антитромботичні засоби (Ацетилсаліцилова кислота).

Щоб самостійно усунути напад, потрібно прийняти Нітрогліцерин.

Пацієнт-сердечник повинен мати необхідні ліки у домашній аптечці. Найпростіше попросити лікаря скласти список препаратів і замовити їх в інтернет-аптеці 9-1-1. Тут не тільки широкий асортимент та доступні ціни, але також доступна послуга доставки за адресою та безкоштовна консультація лікаря телефоном.

 

 

Telegram Channel